515.
2014/0304
AQUAVINICUM
ÁGYAS
LIKŐR
Boros
Fűszeres Vörös Bikavér
üvegben érlelve
Húshagyó kedd van, a farsangvégi, termékenységre,
megújulásra irányuló analógiás varázslatok változatosságban és mennyiségben
vetekszenek a karácsony-körüliekkel. De ezekről mi nem szólunk, csak egyetlen
hagyományra utalunk. Nemessándorháza szőlősgazdái húshagyókedden fánkot
ettek és néhány tőkét megmetszettek Jézus nevében e szavakkal: adja rád
Szent János ez áldását! Fánkot
ugyan ma nem ettünk, de jó néhány tőkét azért mi is megmetszettünk a szőlőben
Szent János áldásával. Az elmúlt két napban igyekeztem bemutatni a vörös
bikavér hagyományát, kultúráját, főként a bor irányából, hiszen borból
készített párlatunk, mindenben megegyezik azzal, és csak tovább növeli a Bikavér
hagyományát, erősítve a Szekszárdi Borvidék hírét. Most a harmadik napon
általában, és többnyire az ágyas változata szokott következni ennek a párlat
családnak, csakhogy e-helyett, és a holnap induló böjt jegyében, inkább úgy
határoztam, hogy két különleges likőrt készítek belőle. Borpárlatból, és
valóban saját vörös bikavér borunkból készített borlikőr egy olyan ital lesz,
amelyet mindeddig nem készítettünk. Érdekessége az is, hogy ez a borlikőr nem
ismeretlen az emberek köréből, hiszen nagyon sok, és nagyon változatos receptek
keringenek a neten róla, vagyis nemcsak írnak róla, hanem ténylegesen el is
készítik azt. Az is látható, hogy viszont a nagy kereskedelmi főzdék egy ilyen
likőrrel még nem rukkoltak ki. Alaposan körül járva a témát, két féle
recepturát készítettem el jómagam is, és ezeket ma és holnap be is mutatok a
kedves olvasóimnak és hallgatóimnak. Kezdésként vettem 3 palack bikavér bort,
majd ebbe 0,6 kg cukrot olvasztottam fel. Másrészről vettem 1,2 liter bikavér
borpárlatot, amelybe a fűszereket áztattam bele. Gyömbér, szegfűszeg, vanília,
ánizs, és fahéj ezek voltak azok a fűszerek, amelyek majd meghatározzák, illat
és aroma világát ennek a likőrnek. Amikor a negyven fokra hevített cukros bor
visszahűlt, akkor öntöttem bele a fűszeres párlatba, majd következik a száz
napos érlelési időszak, amikor is ezek az anyagok együtt, egymást kiegészítve
egységgé állnak össze, alacsony alkoholtartalom mellett. Természetesen
fogyasztás és palackozás előtt a szűrést is el kell végezni, hogy italunk
minden szempontból megfeleljen a gasztronómiai feltételeknek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése