Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 4., kedd

Fűszeres Vörös Bikavér Borlikőr 2014.



515.

2014/0304


AQUAVINICUM

ÁGYAS

LIKŐR



  Boros Fűszeres Vörös Bikavér
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Húshagyó kedd van, a farsangvégi, termékenységre, megújulásra irányuló analógiás varázslatok változatosságban és mennyiségben vetekszenek a karácsony-körüliekkel. De ezekről mi nem szólunk, csak egyetlen hagyományra utalunk. Nemessándorháza szőlősgazdái húshagyókedden fánkot ettek és néhány tőkét megmetszettek Jézus nevében e szavakkal: adja rád Szent János ez áldását! Fánkot ugyan ma nem ettünk, de jó néhány tőkét azért mi is megmetszettünk a szőlőben Szent János áldásával. Az elmúlt két napban igyekeztem bemutatni a vörös bikavér hagyományát, kultúráját, főként a bor irányából, hiszen borból készített párlatunk, mindenben megegyezik azzal, és csak tovább növeli a Bikavér hagyományát, erősítve a Szekszárdi Borvidék hírét. Most a harmadik napon általában, és többnyire az ágyas változata szokott következni ennek a párlat családnak, csakhogy e-helyett, és a holnap induló böjt jegyében, inkább úgy határoztam, hogy két különleges likőrt készítek belőle. Borpárlatból, és valóban saját vörös bikavér borunkból készített borlikőr egy olyan ital lesz, amelyet mindeddig nem készítettünk. Érdekessége az is, hogy ez a borlikőr nem ismeretlen az emberek köréből, hiszen nagyon sok, és nagyon változatos receptek keringenek a neten róla, vagyis nemcsak írnak róla, hanem ténylegesen el is készítik azt. Az is látható, hogy viszont a nagy kereskedelmi főzdék egy ilyen likőrrel még nem rukkoltak ki. Alaposan körül járva a témát, két féle recepturát készítettem el jómagam is, és ezeket ma és holnap be is mutatok a kedves olvasóimnak és hallgatóimnak. Kezdésként vettem 3 palack bikavér bort, majd ebbe 0,6 kg cukrot olvasztottam fel. Másrészről vettem 1,2 liter bikavér borpárlatot, amelybe a fűszereket áztattam bele. Gyömbér, szegfűszeg, vanília, ánizs, és fahéj ezek voltak azok a fűszerek, amelyek majd meghatározzák, illat és aroma világát ennek a likőrnek. Amikor a negyven fokra hevített cukros bor visszahűlt, akkor öntöttem bele a fűszeres párlatba, majd következik a száz napos érlelési időszak, amikor is ezek az anyagok együtt, egymást kiegészítve egységgé állnak össze, alacsony alkoholtartalom mellett. Természetesen fogyasztás és palackozás előtt a szűrést is el kell végezni, hogy italunk minden szempontból megfeleljen a gasztronómiai feltételeknek.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése