516.
2014/0305
AQUAVINICUM
ÁGYAS
LIKŐR
Boros
Fűszeres Konyakos Vörös Bikavér
üvegben érlelve
A keresztény katolikus világban egy igen fontos
naphoz értünk el a 2014-es esztendőben. A nagyböjt kezdete, a hamvazószerda
napjával kezdődik, amikor is a pap a tavaly elégetett barkának a hamujával
megjelöli a homlokunkat, jelezve, hogy porból lettünk és visszaszállunk, majd a
porba. A karácsonnyal ellentétben, amely a születés ünnepe, a húsvét a halál
ünnepe, de nem annyira a halálon van a hangsúly, hanem sokkal inkább azon, hogy
van élet a halál után is, hiszen a lelkünk nem porból van, tehát nem is száll
velünk a sírba. Az idő mintha csak tudta volna, hogy milyen nap van elég
búslakodó volt, mi azonban nem búslakodtunk, hanem elkészítettem a tegnap
bemutatott likőrömnek az édes testvérét, azzal a különbséggel, hogy minden
összetevője változatlan maradt, de ráadásként még egy kis konyak is került a
likőrbe. Ez a különbség azért külsőre nem nagyon látszódott meg, hiszen a vörösbor
színében uralta a likőrt. Egy másik történet szintén az 1552-es ostrom idejéből
eredezteti a bikavér elnevezés létrejöttét. Történt ugyanis, hogy az ostromló
sereg egyik vezérének, Ahmed pasának megtetszett egy Eger környéki csárdában
szolgálóleány. A csárdásnak, és a személyzetének nem volt ideje elmenekülni, és
reszketve várták a halált a beérkező törökök fegyverétől, de a sátrát a csárda
mellett felüttető Ahmed pasa nemcsak az életüket kímélte meg, de a csárdásnét
még szakácsnénak is felfogadta. Ennek a szakácsnénak volt egy hét határban
híres szép szolgálólánya, akire a pasa szemet vetett, és elhatározta, hogy
ágyasává fogadja. A lánynak nem nagyon volt ínyére a megtiszteltetés, és kérte
a csárdásnét mentse meg. Az meg is ígérte. A nagy eseményt megelőző vacsorára a
csárdásné valami különösen finom mártást készített a húshoz, ami nagyon ízlett
a moszlim vezérnek. Ahmed újra és újra egyre többet fogyasztott az ízletes
vörös mártásból, sőt később már a szakácsné tanácsára kupából is itta, egészen
addig, amíg el nem homályosodott előtte a világ. Másnap az ébredés után persze
nyomát sem lelte a szolgálólánynak, aki a pasa bódultságát kihasználva
megszökött a sátorból. Ahmed éktelen haragra gerjedt, és azzal vádolta a szakácsnét,
hogy valami gyaur titkos szerrel, amit a mártásba kevert, elkábította. A
szakácsné azzal védekezett, hogy ő csak bikavért tett a mártásba, amit Egerben
rendszeresen fogyasztanak. Így lett volna az egri vörösből bikavér. Hogy
elhitte-e Ahmed a csárdásné magyarázkodását az a feledés homályába merült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése