517.
2014/0306
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Chardonnay szőlő
üvegben érlelve
Amikor már elérkezünk a csütörtök estéhez, azért
őszintén megvallva, már mindenki egy kicsit megkönnyebbül, még egy nap és itt a
hétvége, amikor ismét saját dolgainkkal, családunkkal lehetünk elfoglalva
minden kötöttség nélkül. Egy részt sajnos ezt a napot is az eső homályosította
el egy kicsit, de másrészről ismét a pálinkák készítése felé irányított. A
bikavér borpárlat elkészítése után most sem nagyon kalandozunk messzire a
szőlők világától, ugyanis ma egy klasszikusnak számító fehér törkölypálinkát
ajánlanák a figyelmükbe. A szőlő, pedig nem más, amelyből készült, a
Chardonnay. A Franciaországból
származó Chardonnay szőlőfajta termésének fürtje kicsi, hengeres vagy vállas,
többnyire középtömött, de lehet laza és tömött is, rövid fürtkocsánnyal és 6
dkg átlag fürttömeggel. A termés gömbölyű, fehéreszöld bogyói lehetnek kicsik
és középnagyok vastag héjjal. A termés íze édes, jellegzetes zamatú és a
cukorfoka kedvező időjárási körülmények esetében magas. Kedvező fekvésű
területen és jó évjáratokban szeptember végén 20-22 cukorfokkal szüretelhető.
Bora fajtajelleges, inkább kemény karakterű, finom zamatú, alkoholban gazdag. A
Chardonnay szőlő kiemelkedik a többi szőlőfajta közül! Olyan mélyen ereszt
ugyanis gyökeret a talajba, hogy elérhetővé válnak azok a mikro- és
makroelemek, amelyek a talaj felső rétegéből vagy hiányoznak vagy már
szennyezettek. A legértékesebb hatóanyagokat a szőlő magja és héja tartalmazza.
A magban nagy mennyiségű ásványi só (pl Kálium) és nyomelem, illetve fontos
antioxidánsok pl OPC (oligomer
– proantocianidin) és az egyik leghatékonyabb bioflavonoid, a resveratrol
található. Ezen kívül még a magban megfigyelhető a maghéj alatt a szőlőmagolaj
és fehérjék, és egyéb nyomelemek, valamint C vitamin, és más bioflavonoidok. Az
agyi vérgát akadályozza meg, hogy a baktériumok, gombáktól stb. felkerüljenek
az agyba. A lényeg az, hogy olyan
telítetlen zsírsavakat és olyan
arányban kell felvenni, amely képes ezen a vérgáton átjutni. Közismert,
hogy Franciaországban különösen jelentős a vörösbor fogyasztása, amely
rendszeres, mértékletes és hosszútávú, de ezzel együtt az is megdöbbentő, hogy
a szív és érrendszeri betegségek előfordulási gyakorisága messze alatta marad
az európai átlagnak. A francia férfiak átlagos életkora magasabb az európai
átlagnál. Ezt a jelenséget nevezzük francia paradoxonnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése