514.
2014/0303
AQUAVINICUM
ÉRLELT
BOR
Vörös Bikavér
eperfával érlelve
Már mondanom sem kell, hiszen mindenki jól érzi
magán, hogy esős hétfőre virradtunk meg ismételten, ami eléggé hervasztó tud
lenni, ilyenkor a hét elején. Ha viszont belegondolok a hét tenni valóiba,
akkor nincs sok idő azon elmélkedni, hogy milyen nap is van, vagy hogy milyen
idő is van. A szőlőmunka ezúttal elmarad, de a pálinkafőzdében annál inkább
aktivizálom magamat. Sőt délután folyamán a komámmal és keresztapámmal még egy
platónyi cefrét is felrakodunk azzal a nem titkolt céllal, hogy a héten azokat
le is desztillálom számukra. Közben az estét nyilvánvalóan a borpárlat családom
második tagjának elkészítésével töltöttem el. Az eperfával érlelt borpárlat
remélhetőleg nemcsak színében, hanem ízében is különleges ital lesz száz nap
múlva. A várva várt Eger-Szekszárd
bikavér párbaj csalódást senkinek sem hozott, de annál több örömöt szerzett. Jó
lenne tudni, milyen »csaták« zajlottak, amikor a
termelők a részvétel feltételeiben megegyeztek. Annyi biztos, méltatlan bor egy
sem került a sok száz látogató poharaiba. Ki lehetett volna mondani mindezt mondjuk öt
évvel ezelőtt? Aligha. A technikai hibátlanság magától értetődő, szót sem
érdemel. Az érdemel elismerést, hogy a bikavér alapgondolatát ki-ki meg tudta
fogalmazni magának és ízekbe - érzetekbe tudta önteni. Ennek együtt kell
örülnünk. A bikavér készítés előírásaira igen gyakran rákérdeztek a külföldiek.
Ma már tudunk több passzust idézni, de a lényeg nem a jogszabályokban, hanem a
termelők gondolkodásában rejlik. A tegnapi nem csekély resveratrol-mérgezés
után, ha valakitől kapnék egy pohár vörös bor mellé egy kérdést, ez bikavér-e,
meg merném fogalmazni a tömör választ: Lehetne. 2014-ben már nem kockázatos
ilyet mondani. Pár éve elzárkóztam volna a válaszadástól. Eger borai
hangulatban közelebb állnak a szilajsághoz, amit a savérzetünk fejez ki. A
szekszárdiak viszont vonzóbbak. Nem »kedvesebbet« mondtam.
A bikavértől nem ezt várjuk. Az eperfa érlelés következtében a borpárlat szépen
lefinomul. Nem érezhető a kénesség sem, így minden adva van ahhoz, hogy kiváló
párlatunk születhessen. Annyi
bizonyosan tudható, hogy a török valóban járt Egerben, hogy Dobó vitézei
bikaerős legények voltak, hogy a török is szerette a bort, a pálinkát, és hogy
a bikavér híresen jó bor, és legalább ilyen híresen jó pálinka is lehet belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése