701.
2014/1024
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Kadarka Szőlő
üvegben érlelve
A négy napos hétvége, hogyan is folytatódhatna idén
másként, mint egész éjjel tartó esőzéssel, amely nap közben némiképpen enyhült,
de azért szinte egész nap kitartott. Ilyen időben mit is tehetne az ember, ha
amúgy is hűvös van, és, ha van egy üstje, amelyben pálinkát is főzhet? Hát
begyújt alája, hogy ne csak a melegsége töltse el, hanem a hő által
kiszabadítsa a kierjesztett gyümölcs lelkét. Tulajdonképpen éppen ennek az
időjárásnak köszönhettem azt is, hogy ez a cefrénk elkészülhetett. Egykori
hegybírónk, aki jelenleg önkormányzati képviselőnk megajándékozott azzal a
lehetőséggel, hogy szabadon szedhettem az ültetvényéről Kadarka szőlőt. Ami
igaz, az igaz, hogy a szedés inkább jelentett válogatást, de ennek ellenére
azért találtam olyan szőlőfürtöket, amelyek még alkalmasak voltak a rothadás
ellenére cefrézésre. A kadarka szőlő különböző vállfajaiból már készítettem
több évben is italt, a mostanitól azonban kicsit többet vártam. A Kadarka szőlő
már magában is a mi vidékünkön egyfajta misztikummal van körülvéve. Sokan úgy
gondolják, úgy vélik, hogy magyar szőlőfajta, pedig nem az. Származási helye leginkább Kis-Ázsia, de lehet,
hogy Albánia. Terjedése mindenképpen kötődik a török hódításokhoz. Velük
együtt, vagy utánuk, de a Balkán felől érkezett a korabeli Magyarországra.
Elterjedési területe is követi a török hódoltságét, Magyarországon kívül
jelentős felület van Bulgáriában, Romániában és Szerbiában. Magyarországon
régebben mindenütt elterjedt, az alföldi termőtájtól Tokajig. A Buda-Sashegyi
Kadarka európai hírűvé vált, amit Fekete kadarkából készítettek. Itt és Tokaj-Hegyalján
még aszúborokat is készítettek belőle. A fajta diadalmenete a nagyüzemi művelés
elterjedéséig tartott, majd egy csapásra visszaszorult. „A Kadarka gyalogos
bor, nem szereti a kordont”. Többszörösen igaz a mondás. A talaj közeli, kis
egyedi terhelésű, takarásos művelés kiváló minőséget is tudott. A nagyüzemi
művelés előhozta a fajta néhány sarkalatos hibáját: fagyérzékeny, rothad,
bizonytalan színanyaggyűjtés, késői érés. Egyenként is visszaszoríthat egy
fajtát a termesztésből, de így együtt! Az utóbbi évek fellendülése előtt
évtizedekig nem telepítettek Kadarkát az üzemek, csak néhány vállalkozó
szellemű termelő. Idén minden hibáját előhozta, de azért bízunk szőlőpárlatának
minöségében.