Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. október 24., péntek

Csillaggyümölcs



Csillaggyümölcs

(Averrhoa carambola)

 

A csillaggyümölcsöt karambola néven is emlegetik, ha középen kettévágjuk, egy ötágú csillag alakú formát kapunk, innen jön a „csillag gyümölcs" elnevezés. Az Averrhoa carambola fa gyümölcs népszerűsége egyre inkább terjedőben van. Sajnos hazánkban nem kapható minden zöldségesnél ez a különleges gyümölcs, pedig nem csak finom, de vitaminban is igen gazdag. Ennek a gyümölcsnek az íze a szilva, ananász és citrom kombinációjára emlékeztet, habár sokan a papaya, narancs és grapefruit keverékére hasonlítják. Valódi egzotikus gyümölcs, amely Malájföldön, Indonéziában és Sri Lankán őshonos gyümölcs, nagyon sok egészségügyi előnye ismert, de ezek mellett mellékhatásai is vannak. A madársóska félék családjának a tagja. Ma már több mediterrán országban is termesztik, többek között Dél Amerikában, Kínában, Hawaai és India szigetein is. A mediterrán konyha egyik kedvelt gyümölcse, hiszen számtalan módón elkészíthető és dekorációs célokra is felhasználható. A csillaggyümölcs fa a meleg, nedves éghajlatot kedveli. Egész évben való esőzés szükséges ahhoz, hogy egészséges, bő termést hozó fáink legyenek. Azok a helyek ideálisak a gyümölcs termesztésére, ahol az évi csapadékmennyiség eléri az 1800 mm-t. Habár a fák minden talajtípusban megélnek, savas talajban jobban növekednek, és gazdagabb termést adnak. Fontos, hogy a talaj jó vízelvezető legyen. A növény kis fa vagy magas cserje, szárnyalt levelekkel. Legfeljebb 12 méter magas, általában sokkal kisebb, nagyon alacsony törzsű fa. Levele 10–20 centiméter hosszú, 5–11 levélkéje legfeljebb 8 centiméter hosszú, a levél csúcsán valamivel nagyobbak, mint a levélgerinc alsó részén. A levelek szórtan állnak. Virága mintegy 20–25 milliméter átmérőjű, 5 tagú, a szirmok színe a rózsásfehértől az ibolyáig terjed; csomószerű bugákban fejlődnek. A virágzatok még az erősebb ágakon is sokkal rövidebbek, mint a levelek. Sárga, sárgás-zöld, bronz vagy narancssárga, ehető termése tojásdad vagy elliptikus, 10–15 centiméter hosszú tok. A 4–6, erősen kiemelkedő hosszanti bordától keresztmetszete csillag alakú. A terméshús szilárd és üveges, az édeskésen savanyútól a nagyon fanyarig változó íze kicsit a birsalmára emlékeztet. Gyakran nincs magja. Örökzöld. A csillaggyümölcs nevet onnan kapta, hogy ha keresztben kettévágjuk egy késsel a karambolát egy csillagformát kapunk, amely nagyon szépen mutat a tányéron így sokszor díszítésként is felhasználják. A csillaggyümölcs teljes egészében fogyasztható. Puha héja van, mely éretlenül zöld színű, majd mikor megérik, aranysárgává válik. A legjobb viszont az benne, hogy rendkívül lédús. Éretten a gyümölcs leginkább a birsalmára hasonlít, kissé édeskés íz világa teszi még vonzóbbá a fogyasztását. Mivel meleg igényes trópusi gyümölcs termesztése hazánkban sajnos nem lehetséges, de ha valamelyik zöldségesnél rábukkanunk a gyümölcsre érdemes megpróbálni elültetni a magját. A gyümölcsben igen magas a C vitamin tartalom, kiváló alapanyag lehet gyümölcssalátába, lekvárba, dzsembe vagy dekorációnak is felhasználható. Ha sikerül egy ilyen különleges gyümölcsöt megvásárolni, otthon kb. 3-4 napig lehet csak tárolni, így minél hamarabb el kell fogyasztani, vagy felhasználni. Az alábbiakban a csillaggyümölcs tápértékével, termesztési tanácsokkal és egészségügyi hasznával ismerkedhetünk meg. Amint már említettük, vannak mellékhatásai is, amiket szintén megemlítünk. Kezdjük a csillaggyümölcs tápértékével. Fehérje-, cukor- és zsírtartalma közepes. A gyümölcs diétás rostok, C-vitamin, réz, B 5 vitamin és kálium tartalma magas. A koleszterin, telített zsír és nátrium tartalma alacsony. Amiért kedvelhetjük ezt a gyümölcsöt azaz, hogy alkalmas a koleszterin szint csökkentésére, a székrekedés megelőzésére és gyógyítására, vagy éppen a sárgaság kezelésére, de a leveleiből és gyökeréből főzéssel nyert folyadék alkalmas fejfájás, ótvar és bárányhimlő kezelésére, illetve másnaposság, izzadságkiütés kezelésére, ahogyan a fáradt szemek kezelésére, illetve szoptató anyák esetében a tejmennyiség növelésére. Megemlíthető azonban még az is, hogy jó napszúrás, hányinger, gyomorrontás, meghűlés és influenza gyógyítására. Antioxidáns tartalmának köszönhetően segít a fogyásban és az egészség megőrzésében. Habár nagyon sok jótékony hatása ismert, nem minden esetben ajánlatos a fogyasztása. A vesebántalmakban szenvedő emberek, krónikus vese elégtelenségben szenvedők, vagy azok akik vesedialízis kezelésen vesznek részt, kerüljék a csillaggyümölcs fogyasztását. A gyümölcs oxálsav tartalma nagyon magas, éppen ezért kis mennyiség is súlyos károkat okozhat, így szívbetegeknek, valamint reumásoknak nem ajánlatos nyers karambolát fogyasztaniuk. A gyümölcs fogyasztása során a következő mellékhatások léphetnek fel: álmatlanság, csuklás, nyugtalanság, izom gyengeség, zavartság, tudatzavar, rohamok és szív illetve légzőrendszeri bántalmak. Azoknak, akik szeretik a kihívásokat, mindenképpen javasoljuk a karambola, más néven csillaggyümölcs termesztését. Koca-egzotikumnevelőknek, dizájnfellángolóknak semmiképp. Az egyik legkényesebb, nehezen termeszthető trópusi növény, mivel nagyon fényigényes (a direkt napfényt kedveli) és fagyérzékeny. A csillaggyümölcs fát általában magok elvetésével szaporítják. Fontos, hogy friss magokat használjunk, ültetés előtt tisztítsuk és szárítsuk is meg. Jobb, ha a magokat kis edényekbe, konténerekbe ültetjük, és nem kinti talajba. Nedves tőzegmoha megfelel erre a célra. Mikor a hajtások megjelennek, kiültethetjük, az edényeket, pedig gyökértörzsként használhatjuk. Nyáron a csírázás ideje 5-7 nap, télen 12-18. Közepes mennyiségű öntözésre van szükségük. Ne öntözzük túl, és ne is hagyjuk kiszáradni. Trágyázás céljából szerves komposztot vagy trágyát használjunk. Hirtelen időváltozás, vagy a terméskötés időszakában lehullathatja leveleit, ilyenkor rövid idő után újra zöldül. Magvetéssel vagy a leveles hajtásokról szedett szemek szemzésével (fordított T) szaporítható. Általában folyamatosan, egész évben virágzik és terem. Európában a csillaggyümölcsöt főleg szeletekre vágva gyümölcssalátákból vagy hidegtálak díszítőjeként ismerjük, Ázsiában azonban többféleképpen használják. Malajziában sózva főzeléknek vagy cukrozva desszertnek is készítik, és gyakran adják köretnek is főtt ételekhez. Gyengén megsózva kiváló szomjoltó, de megcukrozva, nyersen vagy megfőzve, kandírozva vagy zseléként is fogyasztják. Leve a koktéloknak savanykás jelleget kölcsönöz. Salátákban a virágokat is felhasználják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése