Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. május 16., péntek

Vegyes Vörös Bor Natúr Borpárlat 2014.



571.

2014/0429


AQUAVINICUM

NATÚR

BORPÁRLAT



  Vegyes Vörös Bor
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Ritkán fordul elő olyan, hogy egy rövid hét után, azt egy még rövidebb hét követi. Pedig ez most előfordult ezekben a hetekben. A három napos munkahét olyan, hogy éppen elkezdjük, és máris a végén találjuk magunkat. Ráadásul ez a négy nap nem is lesz eseménytelen, hiszen elkezdődtek a középiskolai ballagások, és a legidősebb keresztfiam is nagy próbatétel előtt áll ez által. Neki is készülődünk már ezekben a napokban az ünneplésnek, és persze az ajándékok megvásárlásának is, hiszen a hétvégén erre már nem lesz mód. Mindezek mellett azért a munkáinkkal sem álltunk le és lepárló üzemben a munka gőzerővel folyt. A borpárlatkészítésnek nagyjából ezeréves hagyománya van Európán, hiszen akkor még gabonaszeszt és borpárlatokat készítettek. A gyümölcs pálinkakészítés csak a 16-17. században kezdődött. Könnyű dolgom volt, hiszen a bor desztillálása nem kíván különösebb erőfeszítést. Egyszerűen beszivattyúzza az ember a bort az üstbe, elindítja a programot, előtte azonban egy kis szilikonnal meghinti a tetejét, hogy a forráskor az ne kezdjen el habozni. Figyelni leginkább ilyenkor arra kell, hogy az esetleges kéntartalom át jön-e a párlatba vagy sem. Ezúttal feleségem idős keresztapjának borra nem tengett túl kéntartalomban, így a párlat is viszonylag elfogadható illatanyaggal készült el. Maga a bor nem bogyózott törkölyből készült, de meglepő módon ebből a borpárlatban nem jelentkezett semmi. Valószínűleg a magasa csersav tartalom az idő multával, a kénnel együtt eltávozott még az alapanyagból. A vörösbornak, amely a régen megszokott falusi vegyes összetételű szőlőnek köszönhetően elég semleges íz anyagai voltak. Párlatrendszerünkben azért helyeztem bele azt az italt, hogy kóstolásokkor legyen egy olyan támpontunk is, amelyből megtudhatjuk azt, hogy eleink vajon milyen párlatokat ihattak előttünk. Aztán pedig a borpárlat egyébként sok más egyéb dologra is alkalmas, például likőrnek, vagy különlegesebb fűszerek ágyazására, amely ettől gyógyitalként is funkciónálhat. A párlat egyébként nem folyt le túl magas alkoholtartalommal, amely egyébként jellemző lenne a borpárlatokra, de mindezek ellenére mennyiségileg azért szépen adott. Ez az ital is a későbbiek során blendelésre, házasításra fog kerülni, de azért kóstolásra is alkalmas természetesen.
 
 

III. Cserépi Bor és Pálinkaverseny 2014.



Összesített nevezési lap
a
III. Cserépi Bor és Pálinkaversenyre

Név: MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE
Cím: 7149 BÁTA, FŐ UTCA 36
Telefon: 06-70/3387-165
E-mail cím: willhar@citromail.hu
Nevezett pálinkák száma: 14 db
Nevezett borok száma: 4 db

Versenypálinkák:

Nevezett pálinkák
száma:
Fajtája (lehetőleg gyümölcsfajta megjelöléssel)

Nevező

Évjárata

Alkoholfok
Pálinka főzésének helye
(pálinkafőzde neve, címe)
1.
Tramini Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka
Muthné Katona Mária
2014
40%
Sabeikow és Társa KFT.
2.
Bereczki Birsalma Natúr Gyümölcs Pálinka
Heilmann-né Muth Erzsébet
2013

46%
Sabeikow és Társa KFT.
3.
Furmintos Alma Natúr Gyümölcs Pálinka
Muthné Katona Mária
2014
50%
Sabeikow és Társa KFT.
4.
Bodzás Alma Natúr Gyümölcs Pálinka
Muthné Katona Mária
2014
44%
Sabeikow és Társa KFT
5.
Boskobak Körte Ágyas Gyümölcs Pálinka
Heilmann-né Muth Erzsébet
2013

40%
Sabeikow és Társa KFT
6.
Vörös Bikavér Natúr Borseprő Párlat
Heilmann-né Muth Erzsébet
2013

44%
Sabeikow és Társa KFT
7.
Narancsos Bikavér Ágyas Törköly Párlat
Muthné Katona Mária
2014
40%
Sabeikow és Társa KFT
8.
Erdei Kökény Érlelt Vadgyümölcs Pálinka
Heilmann-né Muth Erzsébet
2013
42%
Sabeikow és Társa KFT
9.
Kékfrankos Mustos Kökény Érlelt Gyümölcs Pálinka
Heilmann-né Muth Erzsébet
2013
42%
Sabeikow és Társa KFT.
10.
Kékfrankos Kökény Likőr

Heilmann-né Muth Erzsébet
2013
38%
Sabeikow és Társa KFT
11.
Irsai Olivér Natúr Borpárlat

Muthné Katona Mária
2013
44%
Sabeikow és Társa KFT
12.
Cserszegi Fűszeres Natúr Törkölypálinka
Muthné Katona Mária
2013
46%
Sabeikow és Társa KFT
13.
Stanley Szilva Natúr Gyümölcs Pálinka
Muthné Katona Mária
2014
42%
Sabeikow és Társa KFT
14.
Cabernet franc Natúr Törkölypálinka
Heilmann-né Muth Erzsébet
2013
46%
Sabeikow és Társa KFT

Versenyborok:

1.
Fehér Vegyes Bor
Muth József
2013
13,5%
Muth Pálinka és Borpince
2.
Rozé Cuvée Bor
Muthné Katona Mária
2013
12,5%
Muth Pálinka és Borpince
3.
Merlot Siller Bor
Muthné Katona Mária
2009
13,5%
Muth Pálinka és Borpince
3.
Vörös Házasítás Bor
Muth József
2013
13,0%
Muth Pálinka és Borpince

Beküldési határidő: 2014. május 17.

Dátum: Báta, 2014. május 16.

Muth József
………………………
Aláírás