Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. május 11., vasárnap

Cabernet Sauvignon Szőlő Natúr Törkölypálinka 2014.



566.

2014/0424


AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY



  Cabernet Sauvignon Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Az utóbbi hetekben, de nyugodtan mondhatom, illetve írhatom, hogy az utóbbi hónapban annyira megsűrűsödtek a programok és a teendők, hogy egy kicsit bizony elmaradtam blog bejegyzéseim írásaival, így aztán kicsit utólag kell írnom, illetve beszélnem egy-egy elkészült italunkról. A szezon vége felé szinte természetes jelenség, hogy a gyümölcsöket egyre inkább a törkölyök, borok, és borseprők főzése váltja fel. Pincészetünknél azért ezt így általánosítani nem lehet, mert bizony még mindig bőségesen akad gyümölcs cefre is desztillálatlan. A törvényi előírások betartása azonban nem engedi, hogy gyorsabban, nagyobb léptékben készüljenek el az italaink. Miközben azért az EU ijeszgetései, és zsarolásai demoklész kardjaként lebegnek a pálinkás társadalom feje felett. Ezúttal egy új pálinka család bemutatásával szeretném a hetet lezárni. A törkölyfélék közül is a már sok sikert hozott szőlőfajta a cabernet sauvignon bogyózott törkölye az, amelynek ledesztillálását elvégeztem. Ezt a cefrét egy nagyon kedves bajai barátomtól, borásztársamtól kaptam, akinek birtoka és pincészete is itt található meg Bátán. A hordóba letömörített bogyózott törköly nem volt túlzottan kipréselve, így a leveses anyag egy ideig még erjedési jelenséget is produkált a hordóban, ami miatt aztán sokáig oda kellett figyelnem arra, hogy a légmentes lezárás ellenére a hordó se durranjon szét a termelődő gázok hatására. A franciaországi Bordeaux városának környékéről a XVI. Században indult ez a fajta világhódító útjára. Érdekessége, hogy a világban nagyon sok néven felbukkan, ismerik, így például egyéb nevei: Bouchet, Bouche, Petit-Bouchet, Petit-Cabernet, Petit-Vidure, Vidure and Sauvignon Rouge. A közelmúltban osztrák kutatók fényt derítettek arra, hogy e fajta valójában a Cabernet Franc és a Sauvignon Blanc keresztezéséből származik. Ennek ellenére a Cabernet sauvignon, mint egy vörösszőlőfajta az, amelyből a "vörösborok királya" készül. A cefrézési nehézségek ellenére ezt az alapanyagomat, amikor felbontottam pontosan olyan állapotban találtam, mint amikor eltettem, azon még véletlenül sem volt felfedezhető egy csipetnyi penész, vagy bármiféle károsodás. Már az alszesz elkészítésekor is feltűnt, hogy kiváló illat anyaggal rendelkező törkölypálinkánk fog születni, amelytől még sok sikert remélhetünk a jövőben.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése