566.
2014/0424
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Cabernet Sauvignon Szőlő
üvegben érlelve
Az utóbbi
hetekben, de nyugodtan mondhatom, illetve írhatom, hogy az utóbbi hónapban
annyira megsűrűsödtek a programok és a teendők, hogy egy kicsit bizony
elmaradtam blog bejegyzéseim írásaival, így aztán kicsit utólag kell írnom,
illetve beszélnem egy-egy elkészült italunkról. A szezon vége felé szinte
természetes jelenség, hogy a gyümölcsöket egyre inkább a törkölyök, borok, és
borseprők főzése váltja fel. Pincészetünknél azért ezt így általánosítani nem
lehet, mert bizony még mindig bőségesen akad gyümölcs cefre is desztillálatlan.
A törvényi előírások betartása azonban nem engedi, hogy gyorsabban, nagyobb
léptékben készüljenek el az italaink. Miközben azért az EU ijeszgetései, és
zsarolásai demoklész kardjaként lebegnek a pálinkás társadalom feje felett.
Ezúttal egy új pálinka család bemutatásával szeretném a hetet lezárni. A
törkölyfélék közül is a már sok sikert hozott szőlőfajta a cabernet sauvignon
bogyózott törkölye az, amelynek ledesztillálását elvégeztem. Ezt a cefrét egy
nagyon kedves bajai barátomtól, borásztársamtól kaptam, akinek birtoka és
pincészete is itt található meg Bátán. A hordóba letömörített bogyózott törköly
nem volt túlzottan kipréselve, így a leveses anyag egy ideig még erjedési
jelenséget is produkált a hordóban, ami miatt aztán sokáig oda kellett
figyelnem arra, hogy a légmentes lezárás ellenére a hordó se durranjon szét a
termelődő gázok hatására. A franciaországi Bordeaux városának környékéről a
XVI. Században indult ez a fajta világhódító útjára. Érdekessége, hogy a
világban nagyon sok néven felbukkan, ismerik, így például egyéb
nevei: Bouchet, Bouche, Petit-Bouchet, Petit-Cabernet, Petit-Vidure,
Vidure and Sauvignon Rouge. A közelmúltban osztrák kutatók fényt derítettek
arra, hogy e fajta valójában a Cabernet Franc és a Sauvignon Blanc
keresztezéséből származik. Ennek ellenére a Cabernet sauvignon, mint egy
vörösszőlőfajta az, amelyből a "vörösborok királya" készül. A
cefrézési nehézségek ellenére ezt az alapanyagomat, amikor felbontottam
pontosan olyan állapotban találtam, mint amikor eltettem, azon még véletlenül
sem volt felfedezhető egy csipetnyi penész, vagy bármiféle károsodás. Már az
alszesz elkészítésekor is feltűnt, hogy kiváló illat anyaggal rendelkező
törkölypálinkánk fog születni, amelytől még sok sikert remélhetünk a jövőben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése