569.
2014/0427
AQUAVINICUM
NATÚR
VADGYÜMÖLCS
Sárga Mirabella Szilva
üvegben érlelve
Nálunk,
római katolikusoknál érdekes módon a hét mindig a vasárnappal kezdődik el, nem,
pedig a hétfővel. Ez egyébként nem is olyan rossz dolog, mert így nem kell egy
hetet végig szenvedni az ünnepért, hanem mindjárt azzal az örömmel indíthatjuk
a hetet. Ezen a vasárnapon, duplán is ünnepelhettünk, egyrészt a vasárnapot
magát, majd utána a húgom születésnapját, aki egyben nem olyan régen szintén
csatlakozott a pincészetünkhöz, immár ő is a saját italaival. Ezúttal
mondhatjuk, hogy az egész pincészetünk, annak minden tagja jelen van az
ünneplésen. Az ünneplés mellett persze dolgoztunk is, mert amíg a bográcsban a
kakas pörkölt rotyogott, addig az üstben egy hordónyi vadszilva cefrét is meg
rottyantottunk. Közismert tény, hogy ez a fajta szilva, amelyet közismertebb
nevén fosókának is neveznek nem sok alkoholtartalommal bír, hogy abból szerény
mennyiségű pálinkát tudtunk csak kihozni. A sárga Mirabella, mert ez a cefre
ebből a vadon termő gyümölcsből készült több néven is ismert külföldön. Ilyen a
petite mirabelle, vagy a gelbe mirabelle. Származását tekintve mindenki
megegyezik abban, hogy a nevéből kifolyólag Francia eredetű lehet, de az
igazság az, hogy egészen pontosan nem tudjuk, hogy honnan is indult el a
világot meghódító útjára. Annyira régi fajta, és a földgömbön annyira régóta el
van terjedve, hogy a kezdetet már lehetetlen kibogozni. Az azonban egészen
biztos, hogy ahol szilvafa terem, ott megtalálható ez a vad változata is.
Annyira különleges maga a fája is, hogy vannak országok, ahol nem is faként
nevelik fel, hanem élő sövényként, amelynek sűrű tüskés ágai között még a
madarak sem szívesen közlekednek. Az elmúlt évtizedekben méltatlanul mellőzött
gyümölcs volt, amelynek terméseit csak a madarak fogyasztották, de ennek hála,
alaposan el is terjesztették a magját. A pálinkakultúra fellendülésével aztán
hirtelen ismét felbukkant a semmiből ez a gyümölcs, és annak értéke ismét
megemelkedett, sőt így már annak nemesített változatai is megjelentek a piacon.
Illatában intenzív kerek, nagyon ízletes gyümölcs, enyhe citrus, jázmin és
kakukkfű illatokat érezhetünk. Pálinkája ízében a gyümölcsös fajta jellege
erősen érezhető, hosszú testes ízekben cseng le. Harmóniája könnyedén magával
sodor. A férfiak egyik kedvenc pálinkája. Fogyasztható rántott és diós ételek
mellé is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése