571.
2014/0429
AQUAVINICUM
NATÚR
BORPÁRLAT
Vegyes Vörös Bor
üvegben érlelve
Ritkán
fordul elő olyan, hogy egy rövid hét után, azt egy még rövidebb hét követi.
Pedig ez most előfordult ezekben a hetekben. A három napos munkahét olyan, hogy
éppen elkezdjük, és máris a végén találjuk magunkat. Ráadásul ez a négy nap nem
is lesz eseménytelen, hiszen elkezdődtek a középiskolai ballagások, és a
legidősebb keresztfiam is nagy próbatétel előtt áll ez által. Neki is
készülődünk már ezekben a napokban az ünneplésnek, és persze az ajándékok
megvásárlásának is, hiszen a hétvégén erre már nem lesz mód. Mindezek mellett
azért a munkáinkkal sem álltunk le és lepárló üzemben a munka gőzerővel folyt. A
borpárlatkészítésnek nagyjából ezeréves hagyománya van Európán, hiszen akkor
még gabonaszeszt és borpárlatokat készítettek. A gyümölcs pálinkakészítés csak
a 16-17. században kezdődött. Könnyű dolgom volt, hiszen a bor desztillálása
nem kíván különösebb erőfeszítést. Egyszerűen beszivattyúzza az ember a bort az
üstbe, elindítja a programot, előtte azonban egy kis szilikonnal meghinti a
tetejét, hogy a forráskor az ne kezdjen el habozni. Figyelni leginkább ilyenkor
arra kell, hogy az esetleges kéntartalom át jön-e a párlatba vagy sem. Ezúttal
feleségem idős keresztapjának borra nem tengett túl kéntartalomban, így a
párlat is viszonylag elfogadható illatanyaggal készült el. Maga a bor nem bogyózott
törkölyből készült, de meglepő módon ebből a borpárlatban nem jelentkezett
semmi. Valószínűleg a magasa csersav tartalom az idő multával, a kénnel együtt
eltávozott még az alapanyagból. A vörösbornak, amely a régen megszokott falusi
vegyes összetételű szőlőnek köszönhetően elég semleges íz anyagai voltak.
Párlatrendszerünkben azért helyeztem bele azt az italt, hogy kóstolásokkor
legyen egy olyan támpontunk is, amelyből megtudhatjuk azt, hogy eleink vajon
milyen párlatokat ihattak előttünk. Aztán pedig a borpárlat egyébként sok más
egyéb dologra is alkalmas, például likőrnek, vagy különlegesebb fűszerek
ágyazására, amely ettől gyógyitalként is funkciónálhat. A párlat egyébként nem
folyt le túl magas alkoholtartalommal, amely egyébként jellemző lenne a
borpárlatokra, de mindezek ellenére mennyiségileg azért szépen adott. Ez az
ital is a későbbiek során blendelésre, házasításra fog kerülni, de azért
kóstolásra is alkalmas természetesen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése