Kinizsi Pálinkája 2015
pálinkaverseny
A verseny időpontja:
2015. július 24.
Eredményhirdetés :
2015. július 31.
Helyszín:.
Nagyvázsonyi Vár, 8291 Nagyvázsony, Vár u. 9.
A verseny kiírója és rendezője:
Nagyvázsonyi Kinizsi Nonprofit Kft.
A verseny célja:
A versennyel a rendezők fórumot kívánnak biztosítani a vidék pálinkáinak,
párlatainak megmérettetésére azzal a céllal, hogy elősegítsék a minőség
javulását, a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítését és a jó
minőségű pálinka minél szélesebb körben való elismertetését. Az itt élő
emberek munkája, az itt tapasztalható eltérő éghajlat is teremt igazi
különlegességeket. A Kinizsi Pálinkája pálinkaversennyel szeretnénk
otthont adni azoknak a pálinkakészítőknek és pálinkáiknak,
amelyeknél az alapanyagot az ősi természetből nyerik, amivel szolgálják a fenntartható
gazdálkodást, az értékeit óvó európai környezetet.
A versenyre nevezhetnek:
1. A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös
szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) szeszfőzde.
2. Kereskedő.
Kereskedő csak saját márkás terméket nevezhet be, amelynek nevezéséhez a pálinka
előállítójának hozzájárulása szükséges.
Versenykategóriák :
1. Ágyas pálinkák.
2. Almatermésű gyümölcsök pálinkái.
3. Bogyós termésű gyümölcsök pálinkái.
4. Csonthéjas termésű gyümölcsök pálinkái.
5. Szőlő pálinkák.
6. Törkölypálinkák.
7. Egyéb pálinkafajták.
Nevezni a kitöltött nevezési lappal lehet.
A nevezési lap letölthető a ttp://www.kinizsivar.hu/ weboldalró
l.
A nevezési laphoz csatolni kell:
a)
pálinkafőzde esetén a Jöt. szerinti termékkísérő okmányt,
b)
bérfőzött pálinkák esetén a Jöt. 66. § (6) bekezdés szerinti egyszerűsített
kísérő okmányt,
c)
magánfőzés keretében előállított pálinka esetén, a Jöt. 67/A.
§. (3) bekezdés szerinti származási
igazolványt,
d)
kereskedelmi pálinka esetén a Jöt. szerinti termékkísérő okmányon túl
csatolni kell az előállító hozzájárulását is.
A szabadforgalomba bocsátott pálinkák esetén a minimális tételn
agyság 50 hektoliterfok.
A versenyre nevezni pálinka vagy párlat fajtánként 2×0,5 liter
versenymennyiséggel (2×0,5 literes palackban) lehet. A minimálisan
elfogadott versenymennyiség 2×0,35 liter.
A pálinkamintákat 2015. július 1-jétől 2015. július 23-ig 10.
00‒18.00 óra között lehet leadni a
helyszínen:
Nagyvázsony, Vár u. 9.
Egy-egy versenyző a nevezési lap mellékletét szolgáló eredetigazolás
mellett tetszőleges számú pálinkával, párlattal versenyezhet.
Nevezési díj
szeszfőzdék és kereskedők esetén: 4000 Ft (áfamentes)/tétel
A versenyminták bírálata
A szervezési bizottság a beérkezett mintákat a kiírásnak megfelelő
kategóriákba sorolja a nevezési lapon feltüntetett jellemzők alapján, illetve ‒
amennyiben szükséges ‒ saját maga állapítja meg e jellemzőket, majd elvégzi a
nevezett próbák kóstolási sorszámmal való titkosító kódolását. A bírálat
érzékszervi zsűrizéssel történik.
A verseny lebonyolítását és a szabályzat betartását a versenyigazgató, az
etikai és logisztikai bizottság vezetői felügyelik, de csak közös egyetértésben
avatkozhatnak be a bírálatba, rendelhetnek
el újrabírálást. A döntést minden esetben írásban rögzíteni kell, melyet a
bíráló lapokkal és a bírálólapokon igazolnak.
A bíráló bizottságok feladata:
az úgynevezett 20 pontos rendszer szerinti értékelés a cél és feladat,
valamint az egyéni bírálatok utáni konszenzusos vélemény kialakítása
bizottságonként azzal a szigorú előírással, hogy a verseny teljes időtartama
alatt meg kell tartani a minták teljes eredet anonimitását. A
minták eredetfeltárása csak a verseny eredményhirdetése után válhat
nyilvánossá.
A minták pontozása:
a minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint.
• Illat tisztaság, (hibátlan) ‒ max. 3 pont
• Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtaje
lleg illatban) ‒ max. 5 pont,
• Íz tisztaság, (hibátlan) ‒ max. 3 pont,
• Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajell
eg ízben, testesség, csípősség, szúrósság)
‒ max. 5 pont,
• Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) ‒ max. 4 pont.
A minősítés közben a hibátlan minták esetében, a szakmai követelményeknek
megfelelően, pozitív bírálatot kell alkalmazni az íz, illat és harmónia jellemzőknél,
melyeknek pontokban is meg kell
nyilvánulniuk. Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható és a
pontozást írásban indokolni kell, indoklás nélkül a bírálat érvénytelen! Az
elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés
után minden versenyzőnek kötelezően át kell adni.
Díjazás
A rendező bizottság a versenyen kitüntető oklevéllel elismert pálinkák
kategóriájában az alábbi érmeket ítéli oda:
Aranyérem:
18‒20 pont,
Ezüstérem:
16‒17 pont,
Bronzérem:
14‒15 pont