Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. május 1., péntek

Kinizsi Pálinkája 2015 pálinkaverseny





Kinizsi Pálinkája 2015
pálinkaverseny

A verseny időpontja:
2015. július 24.

Eredményhirdetés :
2015. július 31.

Helyszín:.
Nagyvázsonyi Vár, 8291 Nagyvázsony, Vár u. 9.

A verseny kiírója és rendezője:
Nagyvázsonyi Kinizsi Nonprofit Kft.

A verseny célja:
A versennyel a rendezők fórumot kívánnak biztosítani a vidék pálinkáinak, párlatainak megmérettetésére azzal a céllal, hogy elősegítsék a minőség javulását, a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítését és a jó minőségű pálinka minél szélesebb körben való elismertetését. Az itt élő emberek munkája, az itt tapasztalható eltérő éghajlat is teremt igazi különlegességeket. A Kinizsi Pálinkája pálinkaversennyel szeretnénk otthont adni azoknak a pálinkakészítőknek és pálinkáiknak, amelyeknél az alapanyagot az ősi természetből nyerik, amivel szolgálják a fenntartható gazdálkodást, az értékeit óvó európai környezetet.

A versenyre nevezhetnek:
1. A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) szeszfőzde.
2. Kereskedő.
Kereskedő csak saját márkás terméket nevezhet be, amelynek nevezéséhez a pálinka előállítójának hozzájárulása szükséges.

Versenykategóriák :
1. Ágyas pálinkák.
2. Almatermésű gyümölcsök pálinkái.
3. Bogyós termésű gyümölcsök pálinkái.
4. Csonthéjas termésű gyümölcsök pálinkái.
5. Szőlő pálinkák.
6. Törkölypálinkák.
7. Egyéb pálinkafajták.

A nevezés és a nevezés feltételei:
Nevezni a kitöltött nevezési lappal lehet.
A nevezési lap letölthető a ttp://www.kinizsivar.hu/ weboldalró
l.
A nevezési laphoz csatolni kell:
a)
pálinkafőzde esetén a Jöt. szerinti termékkísérő okmányt,
b)
bérfőzött pálinkák esetén a Jöt. 66. § (6) bekezdés szerinti egyszerűsített kísérő okmányt,
c)
magánfőzés keretében előállított pálinka esetén, a Jöt. 67/A.
§. (3) bekezdés szerinti származási
igazolványt,
d)
kereskedelmi pálinka esetén a Jöt. szerinti termékkísérő okmányon túl csatolni kell az előállító hozzájárulását is.
A szabadforgalomba bocsátott pálinkák esetén a minimális tételn
agyság 50 hektoliterfok.
A versenyre nevezni pálinka vagy párlat fajtánként 2×0,5 liter
versenymennyiséggel (2×0,5 literes palackban) lehet. A minimálisan elfogadott versenymennyiség 2×0,35 liter.

A pálinkamintákat 2015. július 1-jétől 2015. július 23-ig 10.
00‒18.00 óra között lehet leadni a
helyszínen:
Nagyvázsony, Vár u. 9.
Egy-egy versenyző a nevezési lap mellékletét szolgáló eredetigazolás mellett tetszőleges számú pálinkával, párlattal versenyezhet.
Nevezési díj
szeszfőzdék és kereskedők esetén: 4000 Ft (áfamentes)/tétel
A versenyminták bírálata
A szervezési bizottság a beérkezett mintákat a kiírásnak megfelelő kategóriákba sorolja a nevezési lapon feltüntetett jellemzők alapján, illetve ‒ amennyiben szükséges ‒ saját maga állapítja meg e jellemzőket, majd elvégzi a nevezett próbák kóstolási sorszámmal való titkosító kódolását. A bírálat érzékszervi zsűrizéssel történik.
A verseny lebonyolítását és a szabályzat betartását a versenyigazgató, az etikai és logisztikai bizottság vezetői felügyelik, de csak közös egyetértésben avatkozhatnak be a bírálatba, rendelhetnek
el újrabírálást. A döntést minden esetben írásban rögzíteni kell, melyet a bíráló lapokkal és a bírálólapokon igazolnak.
A bíráló bizottságok feladata:
az úgynevezett 20 pontos rendszer szerinti értékelés a cél és feladat,
valamint az egyéni bírálatok utáni konszenzusos vélemény kialakítása bizottságonként azzal a szigorú előírással, hogy a verseny teljes időtartama alatt meg kell tartani a minták teljes eredet anonimitását. A
minták eredetfeltárása csak a verseny eredményhirdetése után válhat nyilvánossá.
A minták pontozása:
a minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint.
• Illat tisztaság, (hibátlan) ‒ max. 3 pont
• Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtaje
lleg illatban) ‒ max. 5 pont,
• Íz tisztaság, (hibátlan) ‒ max. 3 pont,
• Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajell
eg ízben, testesség, csípősség, szúrósság)
‒ max. 5 pont,
• Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) ‒ max. 4 pont.
A minősítés közben a hibátlan minták esetében, a szakmai követelményeknek megfelelően, pozitív bírálatot kell alkalmazni az íz, illat és harmónia jellemzőknél, melyeknek pontokban is meg kell
nyilvánulniuk. Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható és a
pontozást írásban indokolni kell, indoklás nélkül a bírálat érvénytelen! Az elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés
után minden versenyzőnek kötelezően át kell adni.
Díjazás
A rendező bizottság a versenyen kitüntető oklevéllel elismert pálinkák kategóriájában az alábbi érmeket ítéli oda:
Aranyérem:
18‒20 pont,
Ezüstérem:
16‒17 pont,
Bronzérem:
14‒15 pont