Herbarium Librum
Rutafélék Családja
Citrus Limon
Magyar Citrom
Az
egyik legenda szerint az illatos citrom elnevezését egy maláj szóból, a
„limung”-ból kapta, ami a „hasznos az anyáknak” jelentéssel bír. Ezt a
citrusfélét ősidők óta a gyógyítók terhes anyáknak írták fel az egészség
megőrzésére. Minden felnőttnek és gyermeknek hasznos kivéve a fekélyeseket és
az allergiásokat. Lehetne másként? Hiszen a citrom – a C-vitamin, sokféle
szerves sav, pektinféle anyagok, flavonoidok kincstára. A citrom önmagában is
finom. Legnagyobb körű felhasználását a medicinában, kozmetológiában és a
konyhaművészetben találta meg. Ezzel a gyümölccsel hétköznapi életünk során
szinte minden nap találkozunk. Facsarjuk teába, különféle ételekhez használjuk,
de kevesen tudják, hogy honnan származik ez a csodás termés. Hogy hol van
eredeti hazája, a mai napig nem sikerült megállapítani. A citromot a meleg
éghajlatú országokban, a trópusokon, a szubtrópusokon szinte mindenhol
termesztik. Maga a „Limon” szó a perzsa nyelvből ered és először Oroszhonban a
XVI. Század végén jelent meg. Európában, pedig Macedóniai (Nagy) Sándornak
köszönhetően terjedt el a citrom. Harcosai a különféle furcsaságok mellett
Indiából hozták ide, amit akkor még indiai almának neveztek. A citromot
háromezer éve termesztik, mégsem ismerjük eléggé. Egyrészt tudjuk, másrészt
csak sejtjük: C- vitaminja csodákra képes, hatalmas gyógyereje van. Megvéd az
öregedéstől, megvéd a ráktól is? Lehetséges. Nézzük hát, mi mindent gyógyít ez
a fanyar ízű, sárga gyümölcs. Teofrastus i. e. 310-ben a citrom belsejének
főzetéről azt írta, hogy ellenszere minden mérgezésnek. Plinius, a híres római
természettudós a citromot kígyómarás ellen vélte hatásosnak; Avicenna, a
kezdeti középkor neves orvosa szívbetegségek gyógyítására ajánlotta. Ez idő
tájt már ismert volt mint vizelethajtó, izzasztó, vérzést elállító és sebet
összehúzó szer, de ugyancsak citromot használtak a bőrre kenve napégés
enyhítésére, nehézlégzés megkönnyítésére, csuklás ellen, általános erősítőként,
valamint gargalizáltak vele. A reneszánsz idején a citromot mint pestis elleni
szert ismerték, s levét a kór megelőzésére fogyasztották. Már az 1600-as évek
elején arra figyeltek fel az orvosok, hogy a citrom jó ellenszere a skorbutnak.
Később az 1750-es években, egy ismert skót hajósebész és utazó, James Lind is
bizonyította ezt híres kísérletében, a Salisbury hajó fedélzetén. Skorbutban
szenvedő betegeket, akik azonos ételeket fogyasztottak, csoportokra osztott,
majd különbözőképpen egészítette ki étkezésüket. Az egyik csoport narancsot és
citromot kapott naponta, a másik almabort, a harmadik egy gyógyszert, amelyre
akkortájt esküdtek az orvosok és így tovább. Igazi javulást, majd gyógyulást
csak az első csoportban tapasztalt. Ennek köszönhetően, 1795-ben óriási késedelemmel,
a Brit Admiralitás kötelező határozatot hozott a Királyi Tengerészet tagjaira
vonatkozóan, miszerint mindenki kapjon naponta egy adag citrom- vagy
zöldcitrom- (lime-) levet. Az ezt megelőző több mint 40 év alatt majdnem 200
ezer angol tengerész halt meg skorbutban. Hazánkban dr. Bucsányi Gyula írta a
Természetes nyerskoszt és gyógyhatása (é. n.) című népszerű könyvében, hogy a
citrom a legjobb természetes ecet, melynek sava valóságos gyógyszer. Különösen
jó gyomor-, hólyag- és bélbajoknál, veseköveknél, köszvénynél, reumánál,
érelmeszesedésnél, szívbajoknál és kitűnő hűsítő, csillapító lázas betegeknél.
Szerinte a citrom héja is tartalmaz gyógyszert, ami kitűnő hatású
májbetegségek, kövek, veseproblémák, érproblémák gyógyításában. A különféle
tisztítókúrák elterjedésével ismertté vált a citromkúra is. A népgyógyászat
határait túllépve, tény, hogy a híres magyar tudós, Szent-Györgyi Albert is
sokat foglalkozott a citrom vizsgálatával (noha tiszta állapotban a C- vitamint
zöldpaprikából állította elő, mely munkájáért 1936-ban Nobel-díjat kapott).
Kimutatta azt is, hogy ott a citromban az aszkorbinsav kísérője, a P-vitamin (a
citrin), mellyel együtt le lehet küzdeni a hajszálerek merevedését. Ily módon a
citromlé nemcsak a vitaminhiány fellépésétől óvja meg az embert, de szerepe
lehet a szem recehártya-gyulladásának, az agyvérzésnek, a szívizomgyengeségnek
és más egyéb érrendszeri betegségnek a megelőzésében is. Számos javaslat
született a citrom felhasználására sok száz éves pályafutása alatt. Talán a
legegyszerűbb ezek között: a mézzel édesített citromlé. Kellemes üdítő- és
hasznos védőital. Nyugtató hatást gyakorol az egész szervezetre, így nyugodt
alvást eredményezhet, a hipertóniás és túl ideges betegek kezelésében is
megpróbálható. Lehetséges, hogy a C- vitamin nemcsak a skorbutot, hanem
bizonyos rákfajták kifejlődését is gátolhatja; hátráltathatja az öregedést a
sejtek megvédésével. A C-vitamin az egyik legerélyesebb antioxidáns, s ez a
héjára is vonatkozik. Így a citrom fogyasztása "szőröstül-bőröstül"
ajánlatos; vagyis ne dobjuk el a héját, hanem lereszelve ízesítőként együk meg
azt is. Sok benne az E- és C-vitamin, valamint a rost. Jó a migrén ellen is, ha
kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi játszódik le a fejünkben, amikor migrénünk
van, akkor nem árt, ha tudjuk, hogy a fájdalmat megelőző stádiumban a
véredények összeszűkülnek az agyban, s a szövetek oxigénhiányos állapota okozza
a görcsös fejfájást. A migrén utolsó fázisában viszont újból kitágulnak a
véredények, de mivel ez a folyamat vérkeringési zavart okoz, felerősödik a
fájdalom. A kávéban lévő koffein hatására a véredények kitágulnak, először az
agyban, majd az erekben, s oldódni kezd a görcs. A citromsav, vegyülve a
koffeinnel és a cukorral meggyorsítja a koffein felszívódását és felerősíti a
hatását. A cukrozott, citromos kávénak olyan különleges íze van, hogy úgy
érezzük, "mindenünket összehúzza". Az egész test tehát görcsösen összerándul,
majd elernyed: csillapodik a fájdalom, enyhül a rosszullét. Ez a régi háziszer
segít a migrénen, de mivel a görcsös fejfájás okai egyénenként különbözőek, a
csodának hitt szer nem okvetlenül használ valamennyi esetben. Mindazonáltal jó
tudni: a fájdalomcsillapító tabletták zöme tartalmaz koffeint. Kultúrnövényként
a citromot ma már minden trópusi és szubtrópusi országban termesztik, különösen
a viszonylag hűvösebb, egyenletes éghajlatú tengerparti területeken. Az
ültetvényeken a citromfák egész évben virágoznak, a termést évente hat-tíz
alkalommal szüretelik. A gyümölcsöt általában még zölden leszedik, így kezelés
után három hónapig vagy még tovább tárolható. Egy fa átlagos évi terméshozama
ezerötszáz citrom. Mivel könnyen sérül, a szüretelőknek kesztyűt kell
viselniük, s óvatosan kell bánniuk a gyümölccsel a csomagolásnál is. A citromnak
sok fajtája létezik. Sokuknak vastag a héja, ez azonban nem hátrány, hiszen a
vitaminok nem csak a húsában, hanem a héjában is megtalálhatók. A citrom
„bőrében” található poliszacharidok és pektinek segítik a gyomor- és
bélrendszer jó működését, továbbá a káros mikroorganizmusok eltávolítását. A
citrom héjából vonható ki a citrom illóolaj. A citrom húsa 90 %-ban olyan
folyadékból áll, amelyben vízben oldódó savak és vitaminok találhatók. A citrom
húsa tartalmaz alma- és citromsavat, kálium és réz sóit, fitoncidokat, pektin
anyagokat, C-, P-, B-vitaminokat, valamint karotint. 100 g citrom körülbelül 40
mg C-vitamint tartalmaz. Ne használjunk fém citromcsavarót, mert a gyümölcs így
elveszti legfontosabb értékeit. Ha egy fénydióda egyik kimenetéhez cinkhuzalt
forrasztunk, a másik kimenethez, pedig rézhuzalt és a huzalok másik végét
citromba szúrjuk, akkor a fénydióda kigyullad, mert a citrom savat tartalmaz. Megindítja
a nyálképződést, akár akkor is, ha csak érezzük az illatát. A citrom miatt egy
fúvószenekar fellépése félbeszakadt. Az első sorban ölő gyerekek élvezettel
ették a citromot a fellépőkkel orra előtt. A zenekari tagok nem tudták elnyomni
nyálképződésüket, amit a citrom látványa vagy illata váltott ki, ez pedig
megakadályozta a fúvós hangszereken való játszást. Kicsit kevés szó esik
általában a citromhéjáról, sőt a legtöbben el sem fogyasztják, hanem nemes
egyszerűséggel kidobják, pedig valójában nagyon sok szervezetünk számára fontos
anyag éppen abban található meg. A szárított héjat (Citri pericarpium) spirális
szalagokban vagy kockára vágva forgalmazzák, de így csak az édes- és likőripari
üzemekben használják fel. Otthon a legjobb frisset tartani, hogy ízesítésre
mindig kéznél legyen. Nekünk szerencsére megadatott, hogy saját citromfánk van,
így tehát olyan gyümölcsöt fogyaszthatunk, amely helyben terem, a szemünk előtt
növekszik, és minden káros anyagtól mentes. Ezt használjuk fel mi is
párlatainkhoz.