Herbarium Librum
Szőlőfélék
Családja
Vitis Vinifera Olaszrizling
Olaszrizling Szőlő
A
magyar borászat sanyarú sorsát perfektül illusztrálja, hogy a legismertebb és a
legelterjedtebb fehér szőlőfajtánkról nem tudunk semmi fontosat. Nem tudjuk,
milyen. Melyek a vezető illat- vagy zamatjegyei, mondjuk. Egyáltalán, hogy mire
képes. Persze többen készítettek már szép olaszrizlinget. Ám sztenderd még
nincs. Az olaszrizling abszolút kelet-európai, annyira, hogy Magyarországon
kívül jószerével csak még keletebbre, továbbá Ausztriában próbálkoznak vele. Az
úgynevezett sógorok főként nyári fröccsborok összehozásával abszolválják a
verájetiből fakadó kötelező gyakorlatot, a volt KGST-ről, FÁK-ról, egyebekről
ellenben nincs érdemi információnk. Az osztrákokról még annyit: ott van nekik a
rajnai rizling, amely nem tévesztendő össze az olasszal, minthogy ezek ketten
még csak nem is rokonok, sem nem boldog ősök. Amennyiben vesszük a fáradságot,
és megkóstolunk egy pompásat az egyikből és egy nagyszerűt a másikból,
érzékszervi alapon máris megbizonyosodhatunk e tényállítás helytálló volta
felől. Ég/föld. Nem minőségben, karakterben. Egyértelmű, hogy a rajnaié milyen
– az olaszé meg másmilyen; erről lentebb. Magyarországon a legelterjedtebb
minőségi fehérborszőlő. Hasonnevei: Welschriesling,
Taljanska grasevina, Riesling Italien, Rizling Vlassky, Nemes rizling, Italian
Riesling. Érdekessége, hogy jól tudjuk: az olaszrizling nem olasz, és
nem rizling, mégis ennek nevezzük. Az olaszrizling
olasz, vagy francia származású elterjedt szőlőfajta, Magyarországon az egyik
leggyakoribb. Hozzánk Franciaországból került a 19. század közepétől. A nagy
filoxéra járvány elpusztította szőlők helyébe ültették. Valójában a németek
közvetítették hozzánk az olaszrizlinget, és ők adták neki az olasz jelzőt
megkülönböztetésül a rajnai rizlingtől. Rendkívül termékeny, mert kedveli a
Kárpát-medencei klímát, a mostoha körülményeket is, talajban sem válogatós, sőt
még a homokot is szereti. Közepes, vagy gyenge tőkéjű, sűrű, vékony vesszőjű.
Fürtje kicsi–középnagy (átlagos tömege 90–140 g), tömött, hengeres és
gyakran van rajta mellékfürt. Bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, alig hamvas,
vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű. Borának íze gyakran a keserű
manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a
termelőhelytől függ. Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért
szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű
fajta. Termése majdnem állandó minőségű, de a rothadás, a lisztharmat néha
eléri. Túlérett szőlőjéből különleges, minőségű borokat készítenek. Teljes
érésben savai erőteljesek, de finomak, gerincesek és elegánsak. Éretlenül
viszont a borvidéktől függetlenül durvák, harapósak. Jelentős
cukormennyiséget gyűjt. Bora jó esetben tökéletes egyensúlyt tud felmutatni.
Íze száraz iskolázásban fanyarkás: igazi férfias bornak tartják. Egyedi
jellemzője a nagy magnéziumigény; ennek hiányában hiánybetegsége alakulhat ki.
A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba kerül, ezért
bora izomgörcsök stb. ellen gyógyhatású. Magyarországon a badacsonyi borvidék
bazalton termesztett olaszrizlingjeinek borában van a legtöbb magnézium. Igazi
kísérletező fajta, amely nagy mozgásteret képes nyújtani termelőjének. Élvezetes
édes borkülönlegesség azonban csak megfelelő borászati ismeretekkel és
felkészültséggel készíthető belőle. A hosszabb fahordós érlelés ízeit nemessé
teszi, érdemes rá időt szánni. Könnyedebb és virágosabb illat-és íz karaktert
felmutató bor születik belőle. Csak az imázsán kell egy kicsit javítani.
Annyiból, ami eddig van, úgy tűnik, a furmint mellett – sőt némelyek szerint
előtt – éppen olasszal lehet villantani hungarikumilag, igaz, ehhez még sokat
kell várni. Meg cselekedni, azoknak, akiknek ez a dolguk. Lassan megy. Hogy még
egyszer előkapjam hivatkozási alapként a kékfrankost: a Kádár alatt éppúgy
tömegbor-előállításra használt fajtából már csináltak referenciaborokat,
olaszból meg csak majdnem. Kis híján. Aperitifként, káposztás ételekhez, hideg
sültekhez, hideg halakhoz, savanykás ízű ételekhez, magyaros vegyes ízelítőhöz,
zöldfűszer domináns ételekhez, kecskesajthoz képzelhető el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése