Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 26., kedd

Jonagored Alma Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



309.

2013/0225

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

 
 Jonagored Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
Büszkén mondhatom, hogy az utóbbi időben olyan különleges, egyedi ízeket sikerült felfedeznem egy-egy gyümölcs cefréjének lepárlása során, amelyen még én magam is meglepődtem. Természetesen a lepárlás utáni nyers ízek és zamatok még csak sejtetik, hogy milyen kiváló párlat, pálinka van születőben, de már maguk a jelek is elegendő a felfedezéshez. Az elmúlt hetekben egyre több almafajtát cefréztem le külön-külön önállóan, hogy így ismerhessen fel a fajták beli különbségeket. A régi hagyományos almafajták mellett, elhatároztam, hogy az új klónokból megszületett gyümölcsöket is kipróbálom. Egy saját keresztezésű új almafajta egyetlen fájáról tovább szaporított fák nagy része rövid ízközű (spur) lett, kisebb része megmaradt hosszabb ízközűnek. Természetesen a rövid ízközű klónt kell tovább szaporítani, mert könnyebb metszeni azokat, és a fajlagos termőképességük nagyobb. A Jonagold almafajtának ma már sok, színesebb változata van, amelyek mutációval létrejött, az ember által kiválasztott, elszaporított klónok. Elsőként egy belgiumi gazda almásában találtak, egyetlen fának egyetlen ágán színesebb, pirosabb gyümölcsöket. Az élénk és sötétpiros csoportba tartozó változatok gyümölcseinek felületét 85-90%-ban fedi mélypiros mosott fedőszín. A gazda neve után ez lett a Morren’s Jonagored. Ma már széles körben elterjedt, és egyszerűen Jonagored a neve. Szeptember elején érik a Jonagold után kb. egy héttel. Gyümölcse középnagy, gömb alakú, lédús, sötétpiros fedőszínű. Gyümölcse az alapfajtánál kicsit kisebb, kevésbé viaszos, s két menetben leszedhető. Az ültetvényeken gyakran határozottan láthatók a fajtaleromlás jelei: a fákon színtelen és halványan csíkozott vagy mozaikosan túlszíneződött gyümölcsök is vannak, ami döntően a "visszamutálás" (atavizmus,reverzio) következménye Maximum három hétig tárolható. Jól szállítható. Alternanciára nem hajlamos. Fája középerős. Lisztharmatra toleráns. Egyik legjobb ízű almafajta. Lédús, laza húsú, édes-gyengén savanykás, zamatos alma. Fája korán termőre fordul és igen bőtermő. Jó pollenadója: Idared, Jonathan, Gala és más almafajták. A Zimek Manufaktúra is már készített belőle párlatot. A jonagored almapálinka illatában virágos, de az alma is felismerhető benne. Ízében elsődlegesen az alma észlelhető, illetve utóízében enyhén fűszeres, aki egyszer megkóstolta mindig fel fogja ismerni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése