309.
2013/0225
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Jonagored Alma
üvegben érlelve
Büszkén mondhatom, hogy az utóbbi időben olyan
különleges, egyedi ízeket sikerült felfedeznem egy-egy gyümölcs cefréjének
lepárlása során, amelyen még én magam is meglepődtem. Természetesen a lepárlás
utáni nyers ízek és zamatok még csak sejtetik, hogy milyen kiváló párlat,
pálinka van születőben, de már maguk a jelek is elegendő a felfedezéshez. Az
elmúlt hetekben egyre több almafajtát cefréztem le külön-külön önállóan, hogy
így ismerhessen fel a fajták beli különbségeket. A régi hagyományos almafajták
mellett, elhatároztam, hogy az új klónokból megszületett gyümölcsöket is kipróbálom.
Egy saját keresztezésű új almafajta egyetlen fájáról tovább szaporított
fák nagy része rövid ízközű (spur) lett, kisebb része megmaradt hosszabb
ízközűnek. Természetesen a rövid ízközű klónt kell tovább szaporítani, mert
könnyebb metszeni azokat, és a fajlagos termőképességük nagyobb. A Jonagold almafajtának ma már sok,
színesebb változata van, amelyek mutációval létrejött, az ember által
kiválasztott, elszaporított klónok. Elsőként egy belgiumi gazda almásában
találtak, egyetlen fának egyetlen ágán színesebb, pirosabb gyümölcsöket. Az
élénk és sötétpiros csoportba tartozó változatok gyümölcseinek felületét
85-90%-ban fedi mélypiros mosott fedőszín. A gazda neve után ez lett a Morren’s
Jonagored. Ma már széles körben elterjedt, és egyszerűen Jonagored a neve. Szeptember
elején érik a Jonagold után kb. egy héttel. Gyümölcse középnagy, gömb alakú,
lédús, sötétpiros fedőszínű. Gyümölcse az alapfajtánál kicsit kisebb, kevésbé
viaszos, s két menetben leszedhető. Az ültetvényeken gyakran határozottan
láthatók a fajtaleromlás jelei: a fákon színtelen és halványan csíkozott vagy
mozaikosan túlszíneződött gyümölcsök is vannak, ami döntően a
"visszamutálás" (atavizmus,reverzio) következménye Maximum három
hétig tárolható. Jól szállítható. Alternanciára nem hajlamos. Fája középerős.
Lisztharmatra toleráns. Egyik legjobb ízű almafajta. Lédús, laza húsú,
édes-gyengén savanykás, zamatos alma. Fája korán termőre fordul és igen
bőtermő. Jó pollenadója: Idared, Jonathan, Gala és más almafajták. A Zimek
Manufaktúra is már készített belőle párlatot. A jonagored almapálinka illatában
virágos, de az alma is felismerhető benne. Ízében elsődlegesen az alma
észlelhető, illetve utóízében enyhén fűszeres, aki egyszer megkóstolta mindig
fel fogja ismerni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése