2015/08.01.
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Fertődi Málna
eperfával érlelve
A szombat mindig egy remek nap, hát még akkor,
amikor a szabadnapomon saját pincészetünk termékeivel, ügyeivel és dolgaival
foglalkozhatom. Szaktanácsadást nyújtok e-mailban délvidékre, telefonon a
fővárosba, facebookon a közvetlen környezetünkbe, a honlapunkon pedig
Oroszországba. Ebből kiindulva elmondhatom, hogy zajlik az élet, vagy, hogy
benne vagyunk a sűrűjében rendesen. Ma a tegnapi málna pálinka családunk
második tagjának a bevezetésével vagyok elfoglalva. Mint, ahogyan már elmondtam
tavaly is készítettem ebből a bogyós gyümölcsből pálinkát, de idén egy kicsit
tovább gondoltam a dolgokat. Szembe megyek egy kicsit a hagyományokkal, és a
trendekkel, mert köztudott, hogy a málna pálinka, hordós érlelése nem ajánlott.
Éppen emiatt tavaly ezzel meg sem próbálkoztam, de idén elhatároztam, hogy a kíváncsiság
mielőtt kifúrná az oldalamat, azért is megpróbálom. Természetesen arra nem
vetemedtem, hogy az italomat hordóba töltsem, hanem inkább egy üvegben eperfa
chippel indítottam el az érlelődést. Ennek következtében aztán az oxigén nem
kezdi ki a pálinkát, és az aromák benne maradnak az italban, hozzá adva az
eperfa szín és aromaanyagát. Az 1978-ban Dr. Kollányi László és munkatársai
által létrehozott fajta nagyon karakteres málna illattal rendelkezik, ezért is
bízom abban, hogy az eperfa illatanyagaival majd jól megférnek egymás mellett. Életerős, nagyon erős növekedésű, bőségesen sarjadzó, kiváló megújuló
képességű fajta. Vesszői sárgásbarnák, közepes vastagok, mereven felállók,
csúcsuk lehajló, kéregrepedésre nem hajlamosak. Sarjai a napos részen bordó
bemosódásúak; alul erősen, felette közepesen, lila, zömök, tüskékkel fedettek.
Levelei közép zöldek, három ritkán öt levélkések. Fürtjei közepes hosszúak, a
vesszők csúcsán rövidek. Hajtásai a hazai hideg teleket fagykárosodás nélkül
elviselik. Rügyfakadása késői. Középkésői érésű fajta. Évről-évre
kiegyenlítetten terem, termésbiztonsága kiváló. A gyengébb ökológiai adottságú
területeket is jól tolerálja. Vesszői rugalmasak, sarjai kevésbé sérülékenyek,
a bogyói a vacokkúpról könnyen leválaszthatók, kemények. Friss,
intenzív illat, ropogós íz világ. Üdeségével a friss málnát juttatja eszünkbe,
élénk, fiatalos pálinka. Ízével azonnal betölti a száj minden pontját, hosszú
lecsengésű.