Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. július 31., péntek

Fertődi Málna Natúr Gyümölcs Pálinka 2015.



2015/0731.




AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS


  Fertődi Málna

  üvegben érlelve



A meteorológiával foglalkozó szakemberek az elmúlt napokban megállapították, hogy amióta következetesen figyelik az időjárás napi változásait a Földünkre nézve ez a félév volt a legmelegebb. Bizonyos szempontból ez érdekes adat számunkra, akik kertészettel, növényápolással, vagy akár globális mezőgazdasággal foglalkozunk. Hiszen legtöbb növényünk számára, jó a meleg, sőt mondhatjuk, hogy a bor és pálinkakészítők számára kifejezetten jó ezt hallani. Csak, hogy ne legyen felhőtlen az örömünk a fokozódó meleg mellé váratlan hideg frontok, szélsőséges viharok is társulnak, amelyek erős széllel, a kontinens közepén soha nem látott tornádókkal érkezik, amely azonban már többet árt, mint hasznot hoz a pár fokos fokozódó meleg. E napokban is ennek vagyunk átélői, hiszen múlt héten még negyven fok körüli meleg volt, addig ma már csak tizenöt fokot mértünk délben. Mindez, hogyan is kapcsolódik a mai italunkhoz? Hát úgy, hogy a Fertődi Málnánknak szerencséje van, hogy viszonylag korán érik és szereti a meleget. No persze a vizet is, hiszen a nélkül, gyorsan leérik. A tavalyi évben készítettem először málnából cefrét és pálinkát, a saját ültetvényünkről szedve. Rögtön sikerült is aranyérmet szereznem vele, így mondanom sem kell, hogy igen közel került a szívemhez. Pedig vannak buktatói az elkészítésének. Mondanom sem kell, hogy ezt az apró gyümölcsöt kézi munkával leszüretelni, főleg a szúrós változatát nem egyszerű. Szerencsére a feleségem hűséges társ ebben a munkában is. Öt dolog miatt is előnyös a fogyasztása, és itt nemcsak a nyersen evésének, hanem nyilván a belőle készült italoknak is: ásványianyag-tartalma, vitamintartalma, víztartalma, valamint antioxidáns és emésztéssegítő mivolta is mellette szól. A rózsafélék családjába tartozó málna ásványianyag-tartalma kiemelkedő. Kalcium, kálium, magnézium és vas is van benne. Antioxidáns gyümölcsként óvja a szervezetet a szabadgyökök sejtszintű rongálásától, rostjai és pektintartalma pedig segítik az emésztést. A málna a nyári melegben a szervezet hidratálását is segíti, ugyanis 100 gramm málnában 80-85 gramm víz van. Ezen italom védőszentjének egy gondolatát szeretném nektek közreadni:” Amikor hozzátok szólok, kulcsot adok nektek a szívemhez.” Ezt én annyival megtoldanám, hogy amikor elkészítek egy italt nemcsak kulcsot adok nektek, hanem a gyümölcs lelkét is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése