2015/0731.
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Fertődi Málna
üvegben érlelve
A meteorológiával foglalkozó szakemberek az elmúlt
napokban megállapították, hogy amióta következetesen figyelik az időjárás napi
változásait a Földünkre nézve ez a félév volt a legmelegebb. Bizonyos
szempontból ez érdekes adat számunkra, akik kertészettel, növényápolással, vagy
akár globális mezőgazdasággal foglalkozunk. Hiszen legtöbb növényünk számára,
jó a meleg, sőt mondhatjuk, hogy a bor és pálinkakészítők számára kifejezetten
jó ezt hallani. Csak, hogy ne legyen felhőtlen az örömünk a fokozódó meleg mellé
váratlan hideg frontok, szélsőséges viharok is társulnak, amelyek erős széllel,
a kontinens közepén soha nem látott tornádókkal érkezik, amely azonban már
többet árt, mint hasznot hoz a pár fokos fokozódó meleg. E napokban is ennek
vagyunk átélői, hiszen múlt héten még negyven fok körüli meleg volt, addig ma
már csak tizenöt fokot mértünk délben. Mindez, hogyan is kapcsolódik a mai
italunkhoz? Hát úgy, hogy a Fertődi Málnánknak szerencséje van, hogy viszonylag
korán érik és szereti a meleget. No persze a vizet is, hiszen a nélkül, gyorsan
leérik. A tavalyi évben készítettem először málnából cefrét és pálinkát, a
saját ültetvényünkről szedve. Rögtön sikerült is aranyérmet szereznem vele, így
mondanom sem kell, hogy igen közel került a szívemhez. Pedig vannak buktatói az
elkészítésének. Mondanom sem kell, hogy ezt az apró gyümölcsöt kézi munkával
leszüretelni, főleg a szúrós változatát nem egyszerű. Szerencsére a feleségem
hűséges társ ebben a munkában is. Öt dolog miatt is előnyös a fogyasztása, és
itt nemcsak a nyersen evésének, hanem nyilván a belőle készült italoknak is:
ásványianyag-tartalma, vitamintartalma, víztartalma, valamint antioxidáns és
emésztéssegítő mivolta is mellette szól. A rózsafélék családjába tartozó málna
ásványianyag-tartalma kiemelkedő. Kalcium, kálium, magnézium és vas is van
benne. Antioxidáns gyümölcsként óvja a szervezetet a szabadgyökök sejtszintű
rongálásától, rostjai és pektintartalma pedig segítik az emésztést. A málna a
nyári melegben a szervezet hidratálását is segíti, ugyanis 100 gramm málnában
80-85 gramm víz van. Ezen italom védőszentjének egy gondolatát szeretném nektek
közreadni:” Amikor hozzátok szólok, kulcsot adok nektek a szívemhez.” Ezt én
annyival megtoldanám, hogy amikor elkészítek egy italt nemcsak kulcsot adok
nektek, hanem a gyümölcs lelkét is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése