559.
2014/0417
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Tombácz Alma
üvegben érlelve
Elérkeztünk hát az
idei év nagyböjti időszakának végéhez. A Szent három nap, amely előttünk áll,
egykor, és talán ma is alapjain forgatja fel a világot, és az embereket.
Összefog, de egyben szét is választ. Mégis olyan ereje van, hogy azt
előszeretettel hívom le italaim védelmére, fejlődésére. Hagyományosan is a mai
napon az elkezdet italcsalád harmadik tagjának bemutatása következik, amely
szinte minden esetben a saját gyümölcsével történő ágyazás. Ebből a fajta
almából bőségesen állt rendelkezésre, így sikerült belőle sokat aszalnunk,
amely igen sikeresre is sikeredett, mivel édessége remekül átjut az aszalványba
is. Az is nagy előnye ennek az almafajtának, hogy már augusztusban beérik, és
amennyiben valaki teljes érettség előtt leszedi, akkor akár hónapokig is
eltartható megfelelő páratartalom, és hőmérséklet mellett. Elsőrendű piaci és
gazdasági, de csak másodrendű asztali almának tartják. Nagyon tetszetős talán
azért is, mert nagysága középnagy, de néha még ennél is nagyobb. Alakja
gömbölyded, sokszor lapos bordáktól szabálytalanul boltozott. Zöme a
középtájnál alább, vagy jóval alább esik. Szára középvastag, bunkós,
rozsdamázas, szabályos mélyedésben ül. Kelyhe nyílt, kehelylevelei aprók,
vízszintesen elfekvők, kehelymélyedése lapos, széles, laposbordás. Héja kemény,
vastag. Sárgászöld alapszínű, mely azonban leggyakrabban csak a
kehelymélyedésben vagy az árnyékolt részén tűnik elő a sötétebb vagy világosabb
vérpiros szín alól.
Belseje húsa fehér, kemény, majd teljes értével porhanyó. Magháza elég
nagy, a száras vége felé süllyedt. Bár a betegségeknek eléggé ellenáll, a
lisztharmat-száraz helyeken-erősebben is ellepi. Gyümölcsei a szállítást kemény
húsuk miatt jól bírják. Lágy és elegáns. Illatában enyhén túlérett
gyümölcs-jelleget ad, marcipános almatónussal aláfestve, enyhe fűszeressége a
héjból származik. Ízében édeskés, gyümölcsös, rendkívüli viaszosságából
származó fiatalos csípősséggel. Fűszeres, testes, közepesen hosszú lecsapással,
erős nyomással a garaton. Az érlelés következtében színében is halványsárga
itallá alakul át. A gyümölcsből származó beoldódó természetes cukrok hatására
enyhe édeskés aroma anyaggal párosult. Ajánlható fűszeres szárnyas-pecsenyék,
kávé és almáspite, vagy almásrétes mellé.