555.
2014/0413
AQUAVINICUM
ÉRLELT
VADGYÜMÖLCS
Vadőszibarack
barackfával érlelve
Amikor a nagyböjti idő végén elérkezünk
Virágvasárnaphoz, már nagyon közel járunk húsvét ünnepéhez. Ilyenkor igen
felfokozott lelkiállapotban dolgozunk napok óta, és készülünk az ünnepekre.
Ráadásul nekünk az egyre szaporodó pálinka és bor versenyek is egyre inkább
felturbózzák pincészetünk mindennapjait. Alig gyűjtjük be egyik versenyen az
oklevelek, és máris a következő versenyre indítjuk el italaink nevezését. Az
Igali verseny nagyon jól sikerült, és maga díjkiosztó is fergeteges hangulatban
telt el, biztos, hogy itt még meg fogunk fordulni. Gondolatainkat azonban
visszaterelve a pálinkák világához, örömmel mondhatom a vadgyümölcsök
kedvelőinek, hogy a tegnapi napon bemutatóját megkezdett vadőszibarack
pálinkának van folytatása. Azaz a mai napon a vadőszibarack pálinka érlelt
változatát szeretném bemutatni. Ezen a napon nem is nagyon bántam, hogy
különösebben nem kellett másik pálinka készítésével foglalkoznom, hiszen a hordós
érlelés az viszonylag mindig egyszerűbb. Ezúttal is saját fájának fájával
végeztem el az érlelést, amelyhez szerencsére nem is kellett messzire mennem,
hiszen édesapám udvarában három ilyen fa is terpeszkedett, és a gyümölcsök nagy
része is ezekről a fákról származott, így nem véletlen, hogy ez az ő pálinkája
is, csupán a cefrézést végeztük el közösen. Éppen a születésnapját is nála
ünnepeltük, így a fa beszerzése sem, került még különösebb időbe sem. Ennek a
gyümölcsnek a termőképessége rendszeres, és bőséges, főleg, ha védett helyen
van, akkor roskadásig képes megtelni gyümölcsökkel, igaz azok ilyenkor elég
aprókák lesznek. Fontos ilyenkor a teljes kimagozás, mert a mag és a
gyümölcshús aránya majd nem azonos, és a kevés gyümölcshús is a mag körül mag
ízűvé képes válni. Gyümölcse is könnyen felismerhető,
hiszen középnagy, szinte szabályos gömb alakú. Színe fehéressárga, a
naposoldalán pirossal mosott. Húsa zöldes fehér, rostos, de bőlevű, a magja
körül élénk piros, teljesen magvaváló. Íze kellemesen édes-savas, jellegzetes vadas
zamattal. Enni nem
nagyon szeretik, mert kissé kesernyés és nem is olyan zamatokkal bír, mint a
nemes őszibarackok, sokáig zöld és kemény, amikor meg beérik, akkor meg már
hirtelen szottyossá válik az állaga. Cefrének azonban kiváló, és a belőle
készülő pálinka is semmivel nem összetéveszthető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése