556.
2014/0414
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VADGYÜMÖLCS
Vadőszibarack
üvegben érlelve
Ráfordultunk a nagyhétre, és ezekben a napokban már
tényleg teljesen minden a húsvéti gondolatok, érzelmek körül forog. A katolikus
hitű emberek ezen a héten már a különleges egyházi szertartásokra gondolnak,
amelyek még különlegessebbé teszik ezeket az ünnepeket. A szőlészetben
munkaszünet van, ezzel szemben nemcsak a pálinkafőzdében kell helyt állnom,
hanem a tulajdonos távollétében még a pusztáján is reggelente nekem kell
megjelennem. Lovakat, és mangalica sertéseket látók el. Sajnos a húsvét
közeledtével az időjárás is még szeszélyesebbé, esőssé és hűvössé változik. Egy
pálinkafőzdés azonban ettől nem ijed meg, hiszen egyszerűen csak végzi a
munkáját, begyújt az üst alatt és finomítja a kisüsti pálinkákat. Az elmúlt két
napban bemutatott vadőszibarack pálinka család harmadik tagjához is
elérkeztünk, amely ezúttal is az ágyas változat. Kisgyermekkorom óta ismerem ezt a gyümölcsöt, de régen
kicsit viszolyogtam tőle, napjainkban a pálinka kultúrán keresztül nézve, igen
csak kedvelem. A 70-es években több mint 20-féle változatát írták le és
szaporítottuk. Tenyerünkben elfér a parasztbarack, ami azt is jelenti, hogy nem
szépségéért vásárolják. Régen a szőlők közé ültették, s többségében ma is onnan
hozzák. Gyümölcse szinte mindig rozsdás, mondhatni ragyás. Talán a radai rosseb
hangulat megjelenítője. Míg belé nem harapunk. Gyümölcse
apró-közepes méretű, húsa fehér, zöldes-fehér, édes, illatos, vastagon
nemezes-molyhos, a kőmag körül sötétpiros, rostos, magvaváló. Terméseit
aszalványként is feldolgozzák, a keményen szedett gyümölcs jól eltartható. E vadpálinka kóstolgatásakor meg lehet érteni, mit
áldoztak be a vadgyümölcsök ízéből, illatából a nemesítők, amikor szárazság-,
fagytűrő, rezisztens tulajdonságokat, erényeket nemesítettek ki. A zöld
színű vadőszibarack két nap alatt tönkremegy, ezért gyümölcsként nem
fogyasztható, azonban kiváló pálinka alapanyag. Mind íze, mind illata megmarad
a főzést követően is. A vad őszi semmihez sem fogható, gyümölcsös-virágos
illattal indít, amely az ízben "megfoghatóvá" válik. Selymes, lágy
textúra a korty elejétől a végéig, hosszú, tiszta, gyümölcsös utóíz. Illata a
szárazpróbában, vagyis az üres pohárban másnap is tisztán érezhető. Az
ágyazásnak köszönhetően az illatok, és a zamatok is jelentősen felerősödtek,
amitől egy vad csodává válik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése