Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 23., szerda

Vadőszibarack Ágyas Vadgyümölcs Párlat 2014.



556.

2014/0414


AQUAVINICUM

ÁGYAS

VADGYÜMÖLCS



  Vadőszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Ráfordultunk a nagyhétre, és ezekben a napokban már tényleg teljesen minden a húsvéti gondolatok, érzelmek körül forog. A katolikus hitű emberek ezen a héten már a különleges egyházi szertartásokra gondolnak, amelyek még különlegessebbé teszik ezeket az ünnepeket. A szőlészetben munkaszünet van, ezzel szemben nemcsak a pálinkafőzdében kell helyt állnom, hanem a tulajdonos távollétében még a pusztáján is reggelente nekem kell megjelennem. Lovakat, és mangalica sertéseket látók el. Sajnos a húsvét közeledtével az időjárás is még szeszélyesebbé, esőssé és hűvössé változik. Egy pálinkafőzdés azonban ettől nem ijed meg, hiszen egyszerűen csak végzi a munkáját, begyújt az üst alatt és finomítja a kisüsti pálinkákat. Az elmúlt két napban bemutatott vadőszibarack pálinka család harmadik tagjához is elérkeztünk, amely ezúttal is az ágyas változat. Kisgyermekkorom óta ismerem ezt a gyümölcsöt, de régen kicsit viszolyogtam tőle, napjainkban a pálinka kultúrán keresztül nézve, igen csak kedvelem. A 70-es években több mint 20-féle változatát írták le és szaporítottuk. Tenyerünkben elfér a parasztbarack, ami azt is jelenti, hogy nem szépségéért vásárolják. Régen a szőlők közé ültették, s többségében ma is onnan hozzák. Gyümölcse szinte mindig rozsdás, mondhatni ragyás. Talán a radai rosseb hangulat megjelenítője. Míg belé nem harapunk. Gyümölcse apró-közepes méretű, húsa fehér, zöldes-fehér, édes, illatos, vastagon nemezes-molyhos, a kőmag körül sötétpiros, rostos, magvaváló. Terméseit aszalványként is feldolgozzák, a keményen szedett gyümölcs jól eltartható. E vadpálinka kóstolgatásakor meg lehet érteni, mit áldoztak be a vadgyümölcsök ízéből, illatából a nemesítők, amikor szárazság-, fagytűrő, rezisztens tulajdonságokat, erényeket nemesítettek ki. A zöld színű vadőszibarack két nap alatt tönkremegy, ezért gyümölcsként nem fogyasztható, azonban kiváló pálinka alapanyag. Mind íze, mind illata megmarad a főzést követően is. A vad őszi semmihez sem fogható, gyümölcsös-virágos illattal indít, amely az ízben "megfoghatóvá" válik. Selymes, lágy textúra a korty elejétől a végéig, hosszú, tiszta, gyümölcsös utóíz. Illata a szárazpróbában, vagyis az üres pohárban másnap is tisztán érezhető. Az ágyazásnak köszönhetően az illatok, és a zamatok is jelentősen felerősödtek, amitől egy vad csodává válik.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése