Évről-évre visszatérő cefre
gyümölcsöm az őszibarack. Eddig szinte minden évben a Red Haven fajtából
készítettem pálinkát, valamint tavaly első alkalommal a vadőszibarackot is ki
tudtam próbálni, hiszen annyi termet belőle az elhagyott, elvadult, parlag területeken.
Idén erre valószínűleg nem fog, sor kerülni, mert a februári nagy hideg
alaposan elbánt ezzel a gyümölccsel is. Ezért aztán nem is tiltakoztam, amikor
egy kedves régi barátom felesége, aki gyümölcsössel rendelkezik felajánlotta
piacon el nem adható őszibarackjait cefrézésre. Mielőtt azonban az őszibarack
cefrézéséről írnák, néhány érdekességet adnék közre magáról a gyümölcsről,
amelynek ismerete nélkül nem készíthetünk jó pálinkát sem.
Az őszibarack napos, meleg fekvésben,
tápdús, meszes talajon fejlődik legjobban. Minden évben rendszeres metszést
igényel. Termését az egyéves vesszőkön hozza a termőcsokrok kivételével.
Megkülönböztetünk magvaváló és magvatartó gyümölcsűeket. Érési időszaka a fajtától függően júniustól szeptemberig tart.
Megkülönböztetünk magvaváló és magvatartó gyümölcsűeket. Érési időszaka a fajtától függően júniustól szeptemberig tart.
Az őszibarack méltán a gyümölcsök
királynője. Az érett, illatos és ízletes őszibarack gyümölcsök fogyasztása
üdítő. A lédússágának és a kedvező cukor - sav arányának köszönhetően a többi
gyümölcshöz viszonyítva egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az
őszibarackból.
Az őszibarack fajtákat
gyümölcstulajdonságaik alapján három csoportba sorolják: 1. hagyományos friss
fogyasztású molyhos, 2. ipari rugalmas húsú, 3. nektarin fedőszőr nélküli.
Mindhárom csoportban találhatók sárga és fehérhúsú, maghozkötött és magvaváló
fajták.
Ezek a gyümölcstípusok évezredek óta ismertek, de arányuk a termesztésben
állandóan változik.
Az őszibarack (Prunus persica) igen jelentős helyet kapott a kínai
mitológiában, hagyományokban. Emberemlékezet óta termesztik, és Perzsián
keresztül igen korán eljutott Európába is, ahogy erre tudományos elnevezése is
utal. Az őszibarack Nyugat-Kína hegyvidékein őshonos. Az őszibarackot éppúgy
kedvelik ízletes gyümölcséért, mint virágaiért. A fákat tavaszonként rózsás
felhőként beborító virágokat számos irodalmi alkotás fennkölten dicséri,
méltatja. A kínaiak varázserővel ruházták fel magát a fát, az ágait, virágait,
de különösen a gyümölcsét. Démonűző szerként, gyógyszerként, járványok idején
amulettnek használták. Az őszibarack általánosan elterjedt tiszteletét tovább
erősítették azok a taoista legendák, amelyek Xiwangmu-ról és a halhatatlanság
barackfáival beültetett kertjéről szólnak, s elmondják, hogy a halhatatlanság
barackjai csak minden háromezer évben egyszer érnek be. Az őszibarack emiatt a
halhatatlanság egyik legfontosabb szimbólumává vált: a halhatatlanság és a hosszú
élet istenét gyakran ábrázolják úgy, amint éppen megszületik, kibújik egy
barackból. Ezenkívül a barackvirág a nő, a mennyasszony szimbóluma is:
tavasszal, a lakodalmak idején a mennyasszonyt mindenképpen megajándékozzák
virágos barackággal. Ragyogó rózsaszín virágait gyakran hasonlítják gyönyörű
hölgyek hamvas arcához. A szélnek, esőnek ellenállni nem tudó szirmai a
tovasuhanó ifjúság mulandóságára emlékeztetnek. A virágnaptárban a 3. hónapot
az őszibarackkal szimbolizálják. Tao Yuanming, a híres költő "Az
őszibarack-virágos forrás" című története egy varázslatos taoista ihletésű
csodálatos mese a boldogság földjéről, amely máig népszerű olvasmány. Másik
híres irodalmi vonatkozása a Nyugati utazás című regényhez kapcsolódik,
amelyben Sun Wugong, a majomkirály, a mennyben megdézsmálja az egyébként
szigorúan őrzött halhatatlanság barackjait, és így ő is halhatatlanná válik.
A rómaiak perzsa gyümölcsnek
titulálták, és ennek alapján kapta tudományos nevét (persica = perzsia) is.
Mindezek miatt viszonylag kevés az
olyan házikert, amelyből hiányozna az őszibarackfa. És ez annál inkább
lehetséges, mert - kevés kivételtől eltekintve - a védettebb kiskertekben az
egész ország területén megélnek - ha nem is egyformán jól - az őszibarack fái.
Lippai még közönséges baracknak
nevezi, hogy megkülönböztesse a kajszibaracktól. Azután elterjedtek a főleg
augusztus-szeptemberben érő, magvaváló fajták, amelyek joggal viselték az
őszibarack nevet. Manapság azonban, amikor a kertekben termelt legkorábbi
fajták június elején már szüretelhetők, vajmi kevés okunk van arra, hogy ezt a
gyümölcsöt őszinek nevezzük. De hát a megszokás nagyúr, és az elnevezésekben
sokszor nem elég a logikát követni! Maradjunk tehát az őszibarack névnél.
Az őszibarack termesztése nálunk a
16. században indult meg, de akkor még csak a főúri kertekben és szinte
kizárólag a délre néző falak előtt, ún. redélyfaként nevelték. Gyümölcse drága
csemegének számított.
A filoxéravész után az őszibarack is
alkalmasnak mutatkozott a kopár, meleg, déli domboldalak hasznosítására. Ekkor
telepedett le Nagytétényben Lehner Vilmos tanár, aki egész életét az
őszibarack-termelés elterjesztésének, a legújabb és legjobb fajták
meghonosításának szentelte. Diósd, Budafok, Törökbálint már az első világháború
idején ellátták a budapesti piacokat jó minőségű őszibarackkal, és a termelése
továbbgyűrűzött a Balaton-felvidéken, a Mecsek lankáin át az ország minden
területére.
Eddig általánosságban beszéltünk
az őszibarackról most kicsit beszéljünk konkrétan arról a fajtáról, a Spingcrest
őszibarackról, amelyből a cefrémet készítettem.
V.E. Prince Fort Valleyban (Georgia,
USA) az FV 89-14 =('Fireglow' x 'Hiley') x 'Fireglow' és a 'Springtime'
keresztezésével állította elő. Kereskedelmi forgalomba 1969-ben került.
Érése 24 nappal előzi a 'Redhaven' fajtáét.
Gyümölcse kicsi-közepes méretű, átlagos tömege 100 g. Enyhén lapított gömb alakú, bibepontja bemélyedt. Felülete gyengén molyhos, sárga alapszínét 70-90%-ban sötétpiros, márványozott vagy csíkozott fedőszín takarja. Húsa sárga, a csúcsánál pirosan erezett. Húsállománya szilárd, kiváló savas, zamatos ízzel rendelkezik. Éretten félig magvaváló. Magja közepesen kicsi (4,5 g), gömb alakú.
Fája erős növekedésű. Hidegigénye közepes (700 óra). Levélmirigyei kerülékesek. Virága rózsa alakú, korán virágzik.
Érési idejében a legjobb gyümölcsminőséggel rendelkező fajta, az áruvá készítést jól tűri. Termőképessége közepes vagy jó. Terméshozása gyakran a téli és tavaszi fagyok miatt alacsony.
Fája a baktériumos rákosodásra és a leukosztómás ágelehalásra nagyon, a lisztharmatra közepesen fogékony. A sarka vírussal való fertőzöttsége a termés mennyiségének és minőségének jelentős csökkenését illetve romlását okozza. Telepítését a kevésbé fagyveszélyes területekre javasolt.
Érése 24 nappal előzi a 'Redhaven' fajtáét.
Gyümölcse kicsi-közepes méretű, átlagos tömege 100 g. Enyhén lapított gömb alakú, bibepontja bemélyedt. Felülete gyengén molyhos, sárga alapszínét 70-90%-ban sötétpiros, márványozott vagy csíkozott fedőszín takarja. Húsa sárga, a csúcsánál pirosan erezett. Húsállománya szilárd, kiváló savas, zamatos ízzel rendelkezik. Éretten félig magvaváló. Magja közepesen kicsi (4,5 g), gömb alakú.
Fája erős növekedésű. Hidegigénye közepes (700 óra). Levélmirigyei kerülékesek. Virága rózsa alakú, korán virágzik.
Érési idejében a legjobb gyümölcsminőséggel rendelkező fajta, az áruvá készítést jól tűri. Termőképessége közepes vagy jó. Terméshozása gyakran a téli és tavaszi fagyok miatt alacsony.
Fája a baktériumos rákosodásra és a leukosztómás ágelehalásra nagyon, a lisztharmatra közepesen fogékony. A sarka vírussal való fertőzöttsége a termés mennyiségének és minőségének jelentős csökkenését illetve romlását okozza. Telepítését a kevésbé fagyveszélyes területekre javasolt.