A Bátai Vízkereszti Körte Pálinka
2009. évi hagyományos téli körtéből készült. A gyümölcs leszedése gyakorlatilag három fáról történt, amelyek bőségesen teremtek. A kedvező időjárás lehetőséget adott arra, hogy októberben jól megérett állapotban lehessen a gyümölcsöket leszüretelni. A szüret két hétig tartott, mert mindig csak a legérettebbek kerültek bele a műanyag tartályokba erjesztésre. A gyümölcsök a tartályba kerülés előtt gondosan válogatva lettek, valamint apróra lettek darabolva. Az erjesztés úsztatásos módszerrel történt, de ezen esetben vörös szőlőmust hozzáadásával. A forrás ideje alatt naponta többször lett a cefre csömiszőlve, tíz nap alatt a forrás rendben lezajlott mind a három műanyag tartályban, de egymástól öt nappal elcsúsztatva. A leforrt tartályok légmentesen kerültek lezárásra. Novembertől-Januárig az edényekben a gyümölcsök jól összeérhettek. A kifőzésre 2010. január 6.-án került sor Bátán Sabeikow és Társa szeszfőzdében. A felnyitott tartályokban már kellemes alkohol tartalom fogadta a szakavatott orrokat. A mennyiség mivel nem volt túl nagy egy kis rakodásba pontosan belefért. Mivel mindez éppen vízkereszt napján történt ezért ebből mindjárt adódott is, hogy mi lesz a párlat elnevezése. A letisztult párlat 50 fokos alkoholtartalomra került beállításra. A lefinomított szesz 30 literes mennyiséget adott, amellyel elégedett is voltam. Ekkor még műanyag kannákba került az alkohol, amely otthon kihűlés után üveg edényekbe került további érlelésre. 2010. áprilisában készítettem el az ital címkéjét és kezdtem meg a palackozását, amely ettől kezdve kiváló aromájú, remek ízlelésű pálinka lett. Mértékletes fogyasztását ajánlani tudom mindenkinek.
2009. évi hagyományos téli körtéből készült. A gyümölcs leszedése gyakorlatilag három fáról történt, amelyek bőségesen teremtek. A kedvező időjárás lehetőséget adott arra, hogy októberben jól megérett állapotban lehessen a gyümölcsöket leszüretelni. A szüret két hétig tartott, mert mindig csak a legérettebbek kerültek bele a műanyag tartályokba erjesztésre. A gyümölcsök a tartályba kerülés előtt gondosan válogatva lettek, valamint apróra lettek darabolva. Az erjesztés úsztatásos módszerrel történt, de ezen esetben vörös szőlőmust hozzáadásával. A forrás ideje alatt naponta többször lett a cefre csömiszőlve, tíz nap alatt a forrás rendben lezajlott mind a három műanyag tartályban, de egymástól öt nappal elcsúsztatva. A leforrt tartályok légmentesen kerültek lezárásra. Novembertől-Januárig az edényekben a gyümölcsök jól összeérhettek. A kifőzésre 2010. január 6.-án került sor Bátán Sabeikow és Társa szeszfőzdében. A felnyitott tartályokban már kellemes alkohol tartalom fogadta a szakavatott orrokat. A mennyiség mivel nem volt túl nagy egy kis rakodásba pontosan belefért. Mivel mindez éppen vízkereszt napján történt ezért ebből mindjárt adódott is, hogy mi lesz a párlat elnevezése. A letisztult párlat 50 fokos alkoholtartalomra került beállításra. A lefinomított szesz 30 literes mennyiséget adott, amellyel elégedett is voltam. Ekkor még műanyag kannákba került az alkohol, amely otthon kihűlés után üveg edényekbe került további érlelésre. 2010. áprilisában készítettem el az ital címkéjét és kezdtem meg a palackozását, amely ettől kezdve kiváló aromájú, remek ízlelésű pálinka lett. Mértékletes fogyasztását ajánlani tudom mindenkinek.