Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. február 19., csütörtök

Madárberkenye Ágyas Vadgyümölcs Párlat 2015.



808.
 
2015/0215
 
AQUAVINICUM
 
ÁGYAS

VADGYÜMÖLCS
 
 
 
  Madárberkenye
  üvegben érlelve
 
 
 
 Vasárnapra vissza is tért az élet a rendes megszokott kerékvágásába. Az idő, csípős volt, de tiszta napos. A reggeli kávé után, ahogy szoktam, elolvasom az aznapi liturgiát, majd elkészítem a pirítósainkat, hozzá való feltétekkel, lekvárokkal. Aztán indulás a templomba a szentmisére. Elmélkedésre való nap, amikor szívesen elmélázik az ember az élet folyásán. A család együtt teljes létszámban, a legtöbben a konyhában sürgölődtünk, hogy minél előbb az asztalra kerüljön az ünnepi ebéd, hogy utána elindulhassunk Mohácsra, ahol éppen a Busójárás zajlott. Azt azért mondanom sem kell, hogy a finom kakas pörkölt után annyi időm azért még volt, hogy az aktuális ágyas italomat elkészítsem, amelyhez persze nem kellett különösebben nagy erőfeszítés, csupán a gyümölcsöt kell belehelyezni, és várni, hogy száz nap elteltével egy jó kis ital szülessen belőle. A vadkörtéhez és vadalmához hasonlóan a madárberkenye is a rózsafélék családjába, ezen belül, pedig a berkenye nemzetségbe tartozik. A rózsaféléknek erre a nemzetségére jellemző a kemény belsejű almaszerű termés, galagonyával és naspolyával együtt rokonnemzetséget alkotnak, termésük csontármagvú almatermés. Az ebbe az alnemzetségbe tartozó kis fák meglehetősen közel nőnek egymáshoz, csupán a levelek alakja és a gyümölcs színe és formája alapján lehet megkülönböztetni őket egymástól. A madárberkenye bogyóját a madarászok csaliként használták, ezért is szerepel a növény nevében a madár szó. A barkócaberkenye gyümölcsét valamikor a sörfőzésben, Európában a nagy szárazság idején, pedig megszárították, majd lisztté őrölve használták fel. Növekedési szokásának köszönhetően (eleinte gyorsan nő és sose tart kövér árnyékot) az erdészek a tölgyfaültetvények értékes gondozójának tartják. Mindemellett a madárberkenye kemény fájából bunkósbotot, abroncsot készítenek, kérgét, pedig cserzésre használják. Színük nem vérvörös árnyalatú, mint a labdarózsáé, se bíborvörös, mint a galagonya bogyói, hanem kevésbé megszokott színárnyalatú, a sárga és a skarlátvörös keveréke, a csipkebogyóéhoz hasonló. A bogyók mindaddig a fán maradnak, amíg a levelek meg nem sárgulnak, és le nem hullnak. Az akromatikájában kissé különc, de karakteres gyümölcsre jellemző jegyekkel. Illatában marcipános, kissé vegetális „földes” tónusokat magában hordozó ital.