806.
2015/0213
AQUAVINICUM
NATÚR
VADGYÜMÖLCS
Madárberkenye
eperfával érlelve
Péntek lévén az ember akarva-akaratlanul is
feldobódik egy kicsit jobban, mint másik napokon. Ez most is így lenne, ha nem
tudnám, hogy ma még egy temetésre is el kell mennem, ahol egy barátom mamáját
helyezik öröknyugalomra. Ráadásnak a sors további fintora, hogy délután meg a
szomszédasszonyunkat kísérik utolsó útján nyughelyére. Ezek a negatív
érzékelések alapból el kellene vegyék az ember hangulatát, de szerencsére én a
halált nem elmúlásnak, csupán eltávozásnak tekintem. A templom kinyitása után
rögtön bele is csaptam a munkába, hiszen ezúttal is a saját cefrémet kellett ledesztillálnom.
Amikor az alszesz lefolyt az közel 75%-os alkoholtartalmon indította el, és a
végén 35 liternyi alszesz össze is gyűlt belőle. Sajnos azt az illat kavalkádot
nem tudom leírni szavakba önteni, de valami pazar élményben volt részem. Most
már el is árulhatom, hogy ezúttal a madárberkenye cefrémet alakítottam át
alkohollá. Nem gondolnám, hogy túl sok kollégámnak van része egy ilyen alkotást
elkészíteni, hiszen elég ritka gyümölcs, és bizony elég sok is kell belőle,
hogy némi pálinkában is legyen részünk. Szerencsémre én ezt a cefrét kimagozva
és ledarálva tudtam megvásárolni, és rögtön frissen meg is erjeszteni. Lehet, hogy sokan nem tudják, de a berkenyepálinka
közkedvelt rövidital egyes országok - Románia, Ausztria - hegyvidékein. Hát
azért azt tudni kell erről az italról, hogy vagy szeretjük, vagy nem. De egy
kicsit túl menve a leendő ízén, és zamatán, sokan nem tudják, hogy mi is
rejtőzik el a pohárban. Ez a gyümölcs már ősidők óta az ember környezetében
megtalálható, de leginkább a hegyeket kedveli, ahogy az ember is mindig
kedvelte ezt a gyümölcsöt, de nem a közönséges városi ember, hanem igen az a
hegyi fajta, magának való típus. A madárberkenye bogyóit a népi gyógyászatban
enyhe vizelethajtó hatása miatt alkalmazták, de a húgyutak fertőzése esetén is
ajánlott. Friss gyümölcsét C-vitamin pótlásra használják. A bogyók kis
mennyiségben enyhe hashajtóhatással rendelkeznek, nagyobb adagokban hasmenést
okoznak. A termések hosszas főzését követően - például lekvár készítésekor - a
hashajtó hatásért felelős vegyület elbomlik, és a cserzőanyagok hasmenést gátló
hatása kerül előtérbe. Olyanoknak ajánlom ezt az italt, akik valóban mindenre
elszántak, és mindent kibírnak, mint azok a hegyi emberek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése