Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. február 17., kedd

Madárberkenye Érlelt Vadgyümölcs Pálinka 2015.



807.
 
2015/0214
 
AQUAVINICUM
 
ÉRLELT

VADGYÜMÖLCS
 
 
 
  Madárberkenye
  eperfával érlelve
 
 
 
Ennél jobban már nem is lehetett volna megünnepelni a Bálint napot, mint ahogyan azt mi tettük meg a reggelig tartó bálozással. A bál utolsó momentumai, és a hazaérkezés is egy fajta rózsaszín ködben történt és pár órás alvás után nyolc órakor felébredve bizony voltak hiányos emlékeim az eseményekről, annak ellenére, hogy különösebben a jó kedven kívül más bajon nem volt. Nem fájt a fejem, nem fájt a gyomrom, de összességében elég gyűrött voltam. Szerencsére nem vasárnap, hanem éppen szombat következett, tehát volt lehetőségem bőven a regenerálódásra. Első lépésként erre a kis macskajajra egy kis halászlevet akartam főzni, de ezúttal halat nem sikerült kapnunk, így erről le kellett mondanom, autót vezetni meg még nem nagyon akartam. Az éjszaka végig kóstolt nyolc-tíz féle pálinka, és körül-belül ugyan ennyi bort, csak a tánc tudta ellensúlyozni, ettől azonban a lábizmaim fáradtak el kissé. Pihenés képen le is sétáltam a gyümölcsösünkbe, szép napos idő lévén, és a fáim állapotát tanulmányoztam, majd egy eperfa ággal tértem haza, amelyből a mai napra esedékes italomnak az érlelését fogom elvégezni. Viszonylag kis termetű faféleség. Kérge szürkés színű, fényes, sima, ágai feltörőek, majd lehajlóak. Egész Európában elterjedt, erdei tisztásokon, hegyes, sziklás lejtőkön, vagy magas hegyi erdők határán található. Nálunk - Közép-Európában - tölgyesekben, fenyvesekben, bükkösökben, cserjésekben élő faféleség. Levelei 5-6 cm hosszúságúak, szélei fűrészesek, csúcsai hegyesek. Bogyószerű termése 1 cm átmérőjű, sárgásvörös színű, fanyar, savanykás ízű. A fa virágát májusban hozza, de termése ősszel válik szedhetővé. A gyűjtött virág szárítása történhet napon vagy mesterséges hő segítségével. A berkenyevirágból készített tea íze hasonlít a kínai vagy az orosz teához. A gyümölcse kezdetben sárga, majd hirtelen narancssárga, illetve korallpirossá válik. A frissen szedett gyümölcs vitaminokban gazdag. A népi gyógyászatban megszárított terméséből főzött teát a vesekőképződés megakadályozására ajánlják. Fája kemény, tömör, sötétbarna. Északi vidéken szerszámnyélnek, gazdasági eszközök, hordódonga, prés készítésére használják. Még hegedűkészítésre és szoborfaragásra is alkalmas. Könnyen esztergályozható, faragható. A néphit szerint a belőle készített bot, távol tartja az éjszakai rémeket, ahogyan a belőle készített pálinka is.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése