535.
2014/0324
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Besztercei szilva
üvegben érlelve
Alig kezdődött el a hétvége és máris véget ért, és
ilyenkor, ami jönni szokott az nem más, mint a hétfő. Esőt jósolt a
meteorológia, de hajnal elvonultak a esőfelhők, így hát ki is vonulunk a
szőlészetbe, még pedig az kékoportó metszését kezdtük meg. A csapat teljes, és
be is indul a munka, én közben meg már az oszlopozást készítem elő azzal, hogy
feltérképezem a hiányokat az ültetvényekben. Sajnos a tegnapi ünnepség kicsit
megviselte a gyomromat, így elég rossz kedvűen dolgozgatom. Hamarosan aztán a
főzdébe is megyek, hogy ott folytassam a múlt héten abba hagyott munkámat. A
pincészetünkben a mai napon egy új pálinkacsalád bemutatását fogom elkezdeni,
még pedig egy elég régen elkészített gyümölcs pálinka a besztercei szilva
alapanyagából elkészítetett. Ennek a cefréjét is persze még tavaly készítettem
el, de elég erős volt ahhoz, hogy elálljon idáig. Mivel elég régen mutattam be
szilvapálinkát, így néhány gondolatot közre adnák ezzel a gyümölccsel
kapcsolatban, amely talán a legközismertebb az emberek előtt. A szilva említésekor általában a liláskék vagy
sötétkék szemű fajták - például a zamatos, viszonylag kicsi szemű Besztercei -
jutnak eszünkbe, s ezek éretlenül, azaz "zölden" pirosas árnyalatúak,
de vannak már éretten is zöldes, pirosas és sárgás változatok. Összesen mintegy
kétezer fajtája ismert. A sárgás vagy zöldes ringlókat is a szilvákhoz lehet
sorolni. Formájukat tekintve vannak hosszúkásak, tojás alakúak és gömbölyűek
is. Magvaváló vagy nem magvaváló voltuk, valamint érési idejük alapján is
megkülönböztetjük őket. A hazai szilva szezonja a sokféleségnek köszönhetően
júliustól egészen októberig tart. A szilvafák termésmennyisége 40-50 kg
fánként. Évente és fejenként átlagosan hat-hét kiló gyümölcsöt fogyasztunk
róluk. Az érett szilvát finom, fehéres, halványkékes hamvasságot adó viaszréteg
fedi, ami a gyümölcsöt védi a kiszáradástól, s egyben a minőség, frissesség
garanciája is. A jó és kellően érett szilva keményebb vagy puhább, de mindig
feszes, fényes héjú, üde illatú és élénk színű. Hogy éppen melyiket vásároljuk,
az főként a kínálattól függ. A hagyományos hazai fajták sokoldalúan
felhasználhatók, de például a nagy, gömbölyű, zöldes húsú szilvát főként nyers
fogyasztásra, a kisebb, aromás fajtákat szilvás gombócnak, süteménynek
vásároljuk, vagy éppen pálinkát készíthetünk belőle, amelyből kedvünkre
kortyolgathatunk.