533.
2014/0321
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Springcrest Őszibarack
üvegben érlelve
A szombat mindig csodaszép nap. Ilyenkor
kifújhatjuk magunkat, leereszthetjük a feszültséget, és belegondolva, hogy van
két napunk arra, hogy elfelejtsünk mindent, ami hétköznap károsan ért
bennünket. Azért minden nem felhőtlen, mert, ki kell menjek a szőlészetbe,
ugyanis néhány oszlopköz merlot szőlő metszése elmaradt és a tulajdonos ezt
felfedezte, és én mint középvezető felelős voltam ezért a munkáért, így én
csináltam ezt meg az embereim helyett, és ha meg már ezért az egy órás munkáért
ki kellett mennem, akkor kint is maradtam tovább és átnéztem az egész táblát oszlopozás
szempontjából. Vadőszibarack fáimat is kint megnéztem, de valójában ma a
springcrest őszibarack pálinka család harmadik tagját kell bemutatnom, még
pedig az ágyas változatát. Ahogy a
borász számára a szőlő, úgy a főzőmesternek az állandó és jó minőségű alapanyag
biztosítása a legfontosabb kritérium. Ennek érdekében a felvásárló jó
kapcsolatokat ápol a helyi gyümölcstermelőkkel, akik a megfelelő érettségű és
zamatú alapanyagot biztosítják. Az állandó beszállítói hálózat kiépítésével
biztosítják az alapanyagok termesztési fázisának teljes ellenőrzését, beleértve
a permetezést és a szedés idejének meghatározását is. Az állandó minőségnek ez
az alapja. Őszibarackunk is ebben a szellemben született. Illatában megőrizte a
fáról szedett gyümölcs frissességét, ízben sem okoz csalódást, az illat
töretlen folytatása. Struktúrája kellemesen lágy, selymes, barátságos. A
gyümölcságyon érlelt, úgynevezett ágyas pálinka hónapokig üvegtartályokban
érlelődik. Ezt követően a palackozás során a pálinka fajtájával megegyező,
saját készítésű aszalt gyümölcsöt tesznek az üvegekbe, majd erre töltik a
pálinkát. Ezután újabb érlelés következik, amely általában 5-6 hónapig tart. Az
érlelés során az aszalt gyümölcs visszanyeri eredeti alakját, és kellemes színt
kölcsönöz a pálinkának. A "gyümölcságy" a pálinkát esztétikailag
vonzóbbá teszi, és beltartalmi értékeit is gazdagítja. Valóban
így van, illata és íze tobzódik a barack gyümölcsösségében. A gyümölcságynak
köszönhetően íze még a vártnál is hosszabb lecsengésű. Utóíze viszonylag
hosszan kitart, lecsengésében édeskés. Negyven százalékos alkoholja diszkréten
a háttérben marad. A kevés benne hagyott mag, mag íze huncutul bújik meg a
háttérben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése