Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 24., hétfő

Merlot Szőlő Érlelt Borpárlat 2014.



534.

2014/0323


AQUAVINICUM

ÉRLELT

BOR



  Merlot szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 A vasárnapunk a megszokott rendben zajlott le, vagy legalábbis a délelőtti része. A reggelt a családdal töltjük közös reggelivel, majd szintén a család közös programja, hogy együtt szentmisére megyünk. Az utolsó közös program, hogy amikor onnan hazaérkezünk, az ebéd előtt egy pálinkát gurítunk le a torkunkon, hogy az ünnepi étek jobban essen. Csakhogy ezen a napon mi komáméknál ünnepeltünk, ahol aztán nem kevés bor és pálinka folyt le a gégénken. Igazi pálinka és bor ünnepé varázsoltuk, annyi félét kóstoltunk meg. Így aztán koraeste nem is maradt más tenni valóm, mint, hogy egy régebbi még be nem mutatott italomat fahordós érlelésnek vetettem alá. A borpárlat, amely a rendelkezésemre állt merlot szőlőből készült. Két történet kering a fajta elnevezéséről. Az egyik monda szerint azért kaphatta nevét az énekesmadárról, mert a bogyók színe egészen sötét is lehet, szinte fekete. A másik történet, pedig arról regél, hogy ez a fajta volt a feketerigó egyik kedvenc elesége. Döntse el mindenki maga, hogy melyik szimpatikusabb számára. Ha ezt egy pohár merlot mellett teszi, könnyebb és élvezetesebb lesz a választás. A világfajták egyike, Franciaországból származik. 1784-ből származik az első olyan leírás, amelyik külön, említésre és jó bor készítésére alkalmas szőlőfajtaként aposztrofálja a merlot-t. Egyike azon kékszőlőfajtáknak, amelyek alapját adják a klasszikus Bordeaux-i cuvée-knek (a három testőr: cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot). Önálló borként is megállja a helyét, de inkább a Cabernet fajták lekerekítésére alkalmazzák. Termőképessége közepes. Kései érésű, cukortartalma magas. Bogyói vastag héjúak, kevésbé lédúsak, sötétkékek. Általában október közepére éri el az ideális 18-20 mustfokot. Bora általában gyorsabban érik a cabernet fajtáknál. 10-15 év múltán is kiváló minőségű bor marad. Illat- és zamatanyagokban gazdag. Megfelelő cserzőanyaggal bíró, mégis bársonyos bor. Mélyvörös színű, telt, bársonyos ízű, finom zamatú, sok festékanyagot tartalmaz. Gazdag ízvilágú, amely cseresznye- és csokoládé aromákat mutat. Lágy meleg, telt és koncentrált bor. Savai kiegyensúlyozottak, a tölgyfahordó fűszeressége még színesebbé tette a bort és feldobta az ízvilágát. Az ember nem tudja gyorsan elfelejteni hosszú ideig megmarad az élmény. Vadételekhez, marhahúsokhoz, baromfihúsok, halételek fogyasztásához kitűnő kísérő.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése