534.
2014/0323
AQUAVINICUM
ÉRLELT
BOR
Merlot szőlő
üvegben érlelve
A vasárnapunk a megszokott rendben zajlott le, vagy
legalábbis a délelőtti része. A reggelt a családdal töltjük közös reggelivel,
majd szintén a család közös programja, hogy együtt szentmisére megyünk. Az
utolsó közös program, hogy amikor onnan hazaérkezünk, az ebéd előtt egy
pálinkát gurítunk le a torkunkon, hogy az ünnepi étek jobban essen. Csakhogy
ezen a napon mi komáméknál ünnepeltünk, ahol aztán nem kevés bor és pálinka
folyt le a gégénken. Igazi pálinka és bor ünnepé varázsoltuk, annyi félét
kóstoltunk meg. Így aztán koraeste nem is maradt más tenni valóm, mint, hogy
egy régebbi még be nem mutatott italomat fahordós érlelésnek vetettem alá. A
borpárlat, amely a rendelkezésemre állt merlot szőlőből készült. Két történet kering a fajta elnevezéséről. Az
egyik monda szerint azért kaphatta nevét az énekesmadárról, mert a bogyók színe
egészen sötét is lehet, szinte fekete. A másik történet, pedig arról regél,
hogy ez a fajta volt a feketerigó egyik kedvenc elesége. Döntse el mindenki
maga, hogy melyik szimpatikusabb számára. Ha ezt egy pohár merlot mellett
teszi, könnyebb és élvezetesebb lesz a választás. A világfajták egyike,
Franciaországból származik. 1784-ből származik az első olyan leírás, amelyik
külön, említésre és jó bor készítésére alkalmas szőlőfajtaként aposztrofálja a
merlot-t. Egyike azon kékszőlőfajtáknak, amelyek alapját adják a klasszikus
Bordeaux-i cuvée-knek (a három testőr: cabernet sauvignon, cabernet franc és
merlot). Önálló borként is megállja a helyét, de inkább a Cabernet fajták
lekerekítésére alkalmazzák. Termőképessége közepes. Kései érésű, cukortartalma
magas. Bogyói vastag héjúak, kevésbé lédúsak, sötétkékek. Általában október
közepére éri el az ideális 18-20 mustfokot. Bora általában gyorsabban érik a
cabernet fajtáknál. 10-15 év múltán is kiváló minőségű bor marad. Illat- és
zamatanyagokban gazdag. Megfelelő cserzőanyaggal bíró, mégis bársonyos bor.
Mélyvörös színű, telt, bársonyos ízű, finom zamatú, sok festékanyagot
tartalmaz. Gazdag ízvilágú, amely cseresznye- és csokoládé
aromákat mutat. Lágy meleg, telt és koncentrált bor. Savai kiegyensúlyozottak,
a tölgyfahordó fűszeressége még színesebbé tette a bort és feldobta az
ízvilágát. Az ember nem tudja gyorsan elfelejteni hosszú ideig megmarad az
élmény. Vadételekhez,
marhahúsokhoz, baromfihúsok, halételek fogyasztásához kitűnő kísérő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése