537.
2014/0326
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Besztercei szilva
üvegben érlelve
Mindig a szerda és a péntek a legkedvesebb napon a
munkanapok sorában, az előbbi azért, mert ettől kezdve a hétvége felé lejt az
idő, utóbbit, pedig azért, mert elértük a hétvégét. Rendkívül hideg hajnalra
ébredtünk Baján mínusz 4 fokot rögzítettek, de nálunk is éppen nulla fok alá
süllyedt a higany. A dér belepte a szőlő alját, a táj kicsit ősziesre
emlékeztetett. Sok teendő várt ránk, úgy, hogy a metszés mellett már az
oszloppótlások feltérképezését is végeztem. Majd ezt követően a főzdében
folytattam a munkámat. A folytatásban a besztercei szilvapálinka család
harmadik, egyben befejező tagját szeretném felmutatni az érdeklődők számára.
Aki nyomon követi írásaimat az jól tudja, hogy ilyenkor az ágyas párlat szokott
következni és ilyenkor nem is téved nagyon. Az ágyazást aszalt szilva ágyon
végeztem el. Az aszalt szilva elkészítésével kapcsolatban van egy nagyon fontos
tényező, amely a többi aszalvánnyal kapcsolatban éppen ellentétesen van. A
szilvát soha nem mossuk meg, csak töröljük. Csak és kizárólag egészséges
gyümölccsel dolgozunk, ami mentes betegségektől, kártevőktől, sérülésektől.
Nagyobb szemeket felezve, a kisebbeket egészben aszaljuk. Amikor úgy látjuk,
hogy kellően megaszalódott – a gyümölcs húsa elvesztette eredeti állagát,
megnyomva nem enged lét, nyomásra még rugalmas, nem száraz –, akkor készen
vagyunk. Az aszalt szilva gyümölcs jelentős mennyiségben
tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a
zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a
reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában
és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid
elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van. A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és
fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a
testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.
Gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a
pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok
anyagcseréjét. K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok
fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához. Van miért
tehát okunk ebből az italból olykor egy kupicával lehajtanunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése