Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 25., kedd

Besztercei Szilva Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



535.

2014/0324


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS



  Besztercei szilva
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Alig kezdődött el a hétvége és máris véget ért, és ilyenkor, ami jönni szokott az nem más, mint a hétfő. Esőt jósolt a meteorológia, de hajnal elvonultak a esőfelhők, így hát ki is vonulunk a szőlészetbe, még pedig az kékoportó metszését kezdtük meg. A csapat teljes, és be is indul a munka, én közben meg már az oszlopozást készítem elő azzal, hogy feltérképezem a hiányokat az ültetvényekben. Sajnos a tegnapi ünnepség kicsit megviselte a gyomromat, így elég rossz kedvűen dolgozgatom. Hamarosan aztán a főzdébe is megyek, hogy ott folytassam a múlt héten abba hagyott munkámat. A pincészetünkben a mai napon egy új pálinkacsalád bemutatását fogom elkezdeni, még pedig egy elég régen elkészített gyümölcs pálinka a besztercei szilva alapanyagából elkészítetett. Ennek a cefréjét is persze még tavaly készítettem el, de elég erős volt ahhoz, hogy elálljon idáig. Mivel elég régen mutattam be szilvapálinkát, így néhány gondolatot közre adnák ezzel a gyümölccsel kapcsolatban, amely talán a legközismertebb az emberek előtt. A szilva említésekor általában a liláskék vagy sötétkék szemű fajták - például a zamatos, viszonylag kicsi szemű Besztercei - jutnak eszünkbe, s ezek éretlenül, azaz "zölden" pirosas árnyalatúak, de vannak már éretten is zöldes, pirosas és sárgás változatok. Összesen mintegy kétezer fajtája ismert. A sárgás vagy zöldes ringlókat is a szilvákhoz lehet sorolni. Formájukat tekintve vannak hosszúkásak, tojás alakúak és gömbölyűek is. Magvaváló vagy nem magvaváló voltuk, valamint érési idejük alapján is megkülönböztetjük őket. A hazai szilva szezonja a sokféleségnek köszönhetően júliustól egészen októberig tart. A szilvafák termésmennyisége 40-50 kg fánként. Évente és fejenként átlagosan hat-hét kiló gyümölcsöt fogyasztunk róluk. Az érett szilvát finom, fehéres, halványkékes hamvasságot adó viaszréteg fedi, ami a gyümölcsöt védi a kiszáradástól, s egyben a minőség, frissesség garanciája is. A jó és kellően érett szilva keményebb vagy puhább, de mindig feszes, fényes héjú, üde illatú és élénk színű. Hogy éppen melyiket vásároljuk, az főként a kínálattól függ. A hagyományos hazai fajták sokoldalúan felhasználhatók, de például a nagy, gömbölyű, zöldes húsú szilvát főként nyers fogyasztásra, a kisebb, aromás fajtákat szilvás gombócnak, süteménynek vásároljuk, vagy éppen pálinkát készíthetünk belőle, amelyből kedvünkre kortyolgathatunk. 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése