470.
2014/0118
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Noah Szőlő
üvegben érlelve
Minden adott ahhoz, hogy egy jó és emlékezetes nap
legyen a mai, szép az idő, hétvége is van, sőt túl vagyok egy ultrahangon,
amely negatív lett, de sajnos gyomor problémáim okán még pálinkát nem igazán
iszogathatok, amely azért az én szakmámban nem a legszerencsésebb állapot.
Mindezek ellenére ma egy új pálinka család bemutatásához fogok hozzá, amely a
szőlő gyümölcs kategóriából kikerülő direkt termőfajta, név szerint a Noah
Szőlő. Már a tavalyi évben is elkészítettem ennek a feketelistán lévő
szőlőfajtának a pálinkáját. Azzal tettem is egy gyenge kísérletet az egyik
versenyen, de a bírálok, nem ítélték éremre jogosultnak. Természetesen ez nem
kedvetlenít el folytatástól, így hát fogadják szívesen az idei változatot is. Kezdésnek egy kis történelem. Az utolsó nagy jégkorszak komoly
pusztítást vitt véghez az eurázsiai virágos növények között. Az egyik nagy
túlélő, szerencsénkre a Ligeti szőlő (Vitis silvestris) volt, amelynek az
őshazája valahol Közép-Ázsia és a Kaukázus közt keresendő, de a legújabb
kutatások szerint a Balkánon és Észak-Afrikában is megmaradhatott. A Ligeti
szőlő a jégkorszak után, 7-8 ezer évvel ezelőtt terjedt el, s az ember hamar
termeszteni, nemesíteni kezdte. Ennek eredményeképp a leve zamatosabb, édesebb
lett, s létrejött a Kerti szőlő, a már említett Vitis vinifera, amely
lényegében a ma ismert borszőlők alapja. A gyümölcsfák azonban ki vannak téve
különböző betegségeknek, kártevőknek, így a szőlő esetében a levéltetveknek,
amelyek közé nemcsak az igazi levéltetvek tartoznak, hanem pl. a nyárfák
levélnyelén csavarodott gubacsot okozó és a fenyőkön tobozra emlékeztető
gubacsot fejlesztő tetvek is. Ide tartozik a filoxéra is, pedig az nem is a
leveleken élősködik, hanem a gyökereken. És vannak még pajzstetvek is,
köztük a gyümölcsfákat károsító tetvekkel. A 19. sz. vége felé pusztító
filoxérajárvány elleni megoldás az lett, hogy amerikai, ún. direkt-termő
szőlőtövekre oltották a nemes szőlővesszőket. A direkt-termő név azt jelzi,
hogy ezekre nincs ráoltva nemes vessző, hanem „direkt” hozza a termést. Sok
országban ma is nagy területen termesztik és fogyasztják egészség károsodás
nélkül. A gyümölcsben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladásgátló
hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló erejét - nem véletlen, hogy a szőlőt
hagyományosan a lábadozó betegek "gyógyszerének" tartják.