464.
2014/0112
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Mandula Kajszibarack
üvegben érlelve
Bevallom őszintén, hogy a ma bemutatásra kerülő
pálinkánk nem igazán a szezonját élő gyümölcsből készült. Magyarázattal,
sokfélével előállhatna a gazda, de az igazság az, hogy ez bizony inkább
hanyagságnak neveznék, akik cefrekészítéssel, illetve pálinkafőzéssel
foglalkoznak. A valóság persze ennél azért sokkal bonyolultabb, és
összetettebb. Természetesen bárki kérdezi tőlem, szaktanácsadáskor mindig
hangsúlyozom, hogy a cefrét minél hamarabb le kell desztillálni. Ezzel szemben
a saját gyakorlatom más. A főzdében, ahol főzőmesterként dolgozom csúcson jár a
munka, így saját cefréink eléggé háttérbe szorulnak, de olykor-olykor egy-egy
hordóval azért mindig sikerül ledesztillálnom. Ehhez az kell, hogy elkapjon az
ihlet, és neki ugorjak. Az azonban egyértelmű, hogy eddig eltartani egy cefrét
azért nem mindenkinek javaslom megkísérelni, mert esetleg porul járna. E kis
bevezető után térjünk rá a témánkra. Ebben a hordóban Mandula Kajszibarackot
cefréztünk le. Már felbontása után is érzékeltem, hogy a terméket sikerült
szinte száz százalékos állapotban megőriznem. Ha Kajsziról van szó, általában
rögtön felmerül a magkérdése is. E cefrémet kimagoztam teljesen, és később sem
tettem hozzá egy szem magot sem, ahogyan rothadt, földes mosatlan gyümölcs sem
került bele, fadarabokról már nem is beszélve.
Nyujtó Ferenc és munkatársai szelektálták 1954-ben a Duna-Tisza közén, A Duna-Tisza közi
Mezőgazdasági Kísérleti Intézetben. Kismértékben valamennyi kajszi termesztő
tájon elterjedt. 8 nappal a 'Magyar kajszi' után érik. Friss fogyasztásra és
befőtt-készítésre is alkalmas. Nagy gyümölcse erősen megnyúlt, oldalról
lapított , mandula alakú. Világos narancssárga héja a napos oldalon
kismértékben pirossal fedett. Húsa sárga, közepesen kemény, lédús, ízletes.
Közepes méretű, feltörő, ritka koronát nevel. Későn termőre forduló, jó
termőképességű fajta. Pollenadóval telepítve biztonságosabban terem. A téli
lehűlésekre és a rákosodást előidéző kórokozókra közepesen, a sarka vírusra
eléggé fogékony. A moníliás hajtáshervadásra és a gnomóniás levélfoltosságra
kifejezetten fogékony. Különleges gyümölcsét és termőképességét figyelembe
véve, kismértékű telepítése javasolt. Hajunk és bőrünk is megszépül, ha sok kajszit
eszünk, hiszen sok benne a kén is, erre ajánlanám.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése