466.
2014/0114
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Mandula Kajszibarack
üvegben érlelve
A mai nap folytatnánk a mandula kajszibarack
pálinka család ismertetését annak harmadik tagjával, az ágyas változattal.
Nyilván ilyenkor télvíz derekán, már frissen szedett kajszibarackkal nem nagyon
lehet találkozni, így ágyazni másként nem is tudunk csak aszalvánnyal. Egyébként,
aki már látott ilyen típusú kajszibarackot az tudja, hogy annyira jellegzetes,
hogy összetéveszthetetlen másik fajtával. Nagy gyümölcse a mandulához hasonlít.
Héja kissé molyhos, finom tapintású. Színe világos narancssárga, napos oldalán
és a kocsányüregnél kárminpirossal fröcskölt. Húsa kemény, leves, rostos.
Sajnos, kemény teleken rügyei elfagynak, és esős nyáron gyümölcse a hasi
barázdánál fölreped, és egyszerűen szétválik. Beszéltünk és írtunk is a barack
magjának fogyasztásának, illetve felhasználásának hatásairól, így érdemes
tudni, hogy ennek a fajta kajszibaracknak magbele édes. Különleges formája, kellemes íze miatt házikertben
érdemes termeszteni. Azóta is az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, mi sem
bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a második világháború előtt az
ország összes gyümölcstermésének egyhatodát a kajszibarack adta. De már jóval
korábban, az 1848-as szabadságharc honvéd főorvosa, a kiváló pomológus hírében
álló dr. Entz Ferenc (1805-1877) így írt róla: „Európában Magyarország a
kajszibarack igazi hazája.” Állítólag máig a hungarikumnak számító magyar
kajszi a legízletesebb az egész világon, és ezt a világ is tudja. Ebben a
kérdésben nem tudunk állást foglalni, de az biztos, hogy nem a magyar narancs
tipikus esetével állunk szemben. A sárgabarack, akárcsak a szőlő, a meleget
kedveli, tőlünk északabbra nem is nagyon él meg. De nálunk jól érzi magát, ez
biztos. Dr. Ernst
Krebb 1952-ben fejlesztette ki San Franciscoban a Laetrile, vagy B17 vitamint,
ami sárgabarack magból kivont cseppfolyósított és tisztított amygdalint
tartalmaz rákos betegek számára. Dr. Krebb beinjekciózta a Laetrile-t
saját magának, hogy bebizonyítsa annak biztonságát. Dr. John Richardson
bebizonyította hatékonyságát azzal, hogy számos rákos beteget meggyógyított San
Franciscoban. 1971-ben mégis betiltották e szert, de ha nem a rák gyógyítására alkalmazzák, a sárgabarack mag fogyasztása
nincs betiltva. Kerülje a cukor fogyasztását, miközben megpróbálja
gyógyítani a rák bármilyen fajtáját. Ajánlom kismértékben e párlatomat
hölgyeknek és uraknak egyaránt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése