469.
2014/0117
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Stanley Szilva
üvegben érlelve
A péntek mindig kellemes nap a számomra, mert egy
részt a hét utolsó munkanapja, másrészt a pálinka kóstolás napja is, de nem
utolsó sorban azért is, mert a hétvégét szinte teljesen pálinkáimnak, boraimnak
tudom szentelni a családommal együtt. Így különösen öröm bemutatni ezt a mai
napra készített párlatot, amely az ágyas kategória képviselője, és Stanley
Szilva család harmadik tagja. Az ágyas szilva mindig különleges gasztronómiai
élményt nyújt nemcsak külsejével, hanem tartalmával is. A tegnapi napon kicsit
beszéltem a pálinka készítés misztériumáról, amit lehet, hogy sokan nem értenek,
vagy kicsit túlzottnak tartanak, pedig tessék elhinni, hogy nem így van. Később
pár hónap multán, amikor az első kóstolásait megtartjuk ezeknek a párlatoknak,
akkor majd jól eső érzéssel gondolunk vissza erre a napra, a nap védőszentjére,
a nap eseményeire, és a nap pálinkájára is, és akár hisszük, akár nem ennyi idő
elteltével ezek a tényezők szépen összeharmonizálódnak egymással. Többször
szememre vetik, hogy nem érkezési sorrendben készítem el a pálinkákat, és
amikor elmondom, hogy ehhez késztetés kell, akkor lehet, hogy egy kicsit
viccesnek gondolnak. Pedig a saját pálinkáim elkészítéséhez sem cefrézési
időrendben nyúlok hozzá, hanem, amelyikre éppen rá vagyok hangolódva. Ugyanis a kiváló pálinka, hasonlóan a kiváló borhoz, szellemi termék, először
mindig a fejben születik meg. Aztán a gondolatot tett követi. Az igazi művész a
teremtményéhez a lelkét is adja. Minden igazi jó pálinkában ezért visszatükröződik
a készítője, mert ahogy a biblia szerint a Teremtő is saját képmására teremtett
bennünket, így a mi teremtményeink is hasonlítanak ránk egy kicsit. Azt is
kérdezni szokták, hogy melyik a legkedvesebb pálinkám, amelyre én mindig
ugyanazt válaszolom, hogy nekem mind egyformán kedves, hiszen mind az én
gyermekeim, vannak eminensek, és vannak renitensek, de ettől még az enyémek.
Városi legenda szerint: „Nézd meg az embert, és úgy fogyaszd a pálinkáját!”
Mindenesetre ez az aszalvánnyal ágyazott párlat már az első héten megmutatja
kiváló színét, ahogy kiváló zamatait is. Stanley Szilva Ágyas párlat aranysárgás, barnás színű, olajos hatású,
patinás ital, amelyben a stanley szilva mézessége elegyedik az alacsony
alkoholtartalommal. Ajánlom hölgyek beszélgetéséhez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése