468.
2014/0116
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Stanley Szilva
szilvafával érlelve
A napok nagyon gyorsan repülnek és ebben az enyhe
kora tavaszias időben, amikor már a madarak is boldogan csivitelnek, jól esik
kint lenni a szőlőben, a gyümölcsösben. Akárki, akármit is mond, vagy gondol,
itt ilyenkor dől el a gyümölcsünk sorsa, és azon keresztül a borunk és a
pálinkánk minősége. Biztos vagyok abban, hogy aki nem ismeri a gyümölcsfát, nem
ismeri a szőlőtőkét, azaz ember nem képes sem jó bort, sem jó pálinkát
készíteni. De nem csak ismernünk kell a fát, a tőkét, hanem alázattal kell
fordulnunk hozzá, hogy termése a javunkra váljon. Nem kezelhetjük le, nem
nézhetjük le, nem szabad csupán tárgynak tekintenünk, mert azok éppolyan
élőlények, mint mi magunk. Vannak köztük szépek, kevésbé szépek, és persze
vannak hibásak, rothadtak is, és amilyen a fa, vagy a tőke, olyan annak
gyümölcse is, akár csak az embernél. A kiváló pálinka, a jó bor
szakrális ital, nem készül, hanem teremtődik és megszületik. Majd felnő és
megöregszik, ugyanúgy, mint a természetben minden élőlény! A pálinka, és a bor
világra jötte egy olyan ősi, misztikus folyamat és szertartás eredménye, amiben
a romlandó gyümölcs romolhatatlanná és örök életűvé válik! Ebben a folyamatban
a közreműködő ember a pálinka varázslója, eszközei pedig, mágikusak. A
pálinkakészítés a gyümölcsben lévő titkok magasabb dimenzióba való felemelése,
ezzel a romlatlanság megőrzése, a gyümölcs örök életének megadása. Ezt tesszük
akkor is, amikor ma éppen ezt az amerikai születésű Stanley szilvapálinkát
saját fájával érleljük. Amikor kezembe veszem az élő ágat, meghántolom, és a
letisztított fadarabokat belehelyezem a pálinkába, szinte órák alatt már a fa
vére, a fa nedvei, belekerülnek az italunkba, megfestik azt színében, de nem
csak abban, hanem aromáiban is alapvetően megváltoztatják. E párlatnak a színe
a fájával történő érlelés során valóban bordóvörösre változik, akár ha a fa
vére lenne benne. Élő és intelligens anyagból
születő termék egy nagyon komoly és komplex folyamat eredményeként jön létre. Teremtőjétől
feltétlen hitet, alázatott, és tiszteletet kíván, mert a természet és az
anyaföld gyermeke. A stanley szilvafajta körében a legnagyobb szárazanyag
tartalommal bír, és a cukortartalma is igen magas 20%-os, ezzel szemben
savtartalma kicsit alacsony. Ajánlom e párlatomat főként férfiaknak egy szivar elszívása mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése