Herbarium Librum
Rózsafélék Családja
Cydonia oblonga
Bereczki birs
Gyermekkoromban
a birsalma amolyan titokzatos gyümölcs volt, ennél fogva szerettem, annak
ellenére, hogy titkát megfejteni sosem tudtam, hiszen keménysége, erősen savas,
szájösszehúzó hatása, fanyar fűszeres íze, gyerekszájnak nem különösebben
ingere. Na de ha nem szabad, akkor kell. Akkor még nem tudtam, jót tettem a gyomromnak
vele, amikor olykor egyet-egyet beleharaptam. Aztán jött a tél nagyanyám
gondosan leszedte a fáról a kemény sárga gyümölcsöket bevitte az első, az
ünneplős szobába, ahol nem volt fűtés és felrakta a régi szekrény tetejére.
Időről-időre belopakodtam a szobába, felálltam a székre és onnan figyeltem a
sárga, citromszerű gyümölcsöket. S ahogy múltak a hetek a szoba egyre inkább
megtelt a birs illatával, amelyet mindig szívesen szippantottam be, egészen
addig, amíg egyszer karácsony táján eltűntek a szekrény tetejéről, és kompot
gyanánt kerültek elém az ünnepekkor az asztalra. Megváltozott, alig ismertem
fel, de az illata mindig elárulta. Így vált a birs egy gyermek számára
legendává. Aztán a gyermek felnőtt, s birs titokzatossága feledésbe merült.
Rengeteget tanultam, rengeteget dolgoztam, de a birs titka a múlt homályába
merült. Észre se vettem a fa mikor került kivágásra, hogy az első, ünneplős
szoba mikor lett felújítva, észre se vettem, hogy a gyermekkor illatai mikor
tűntek el, a felnőtt kor keserves izzadság, verejték, és parfüm illataiban. A
világ teljesen megváltozott, mint egy gyorsvonat úgy kezdet elrohanni, s amíg
én is rajta voltam nem is láttam a körülöttem lévő világot. Egyszer azonban
lepottyantam róla, s hirtelen ismét a való világban találtam magamat. Időbe
tellett, míg ismét visszakerültem a természet körforgásába, és ehhez egy papra
volt szükségem, aki ismét megnyitotta a szemeimet, valamint 50 ha - nyi
szőlőre, amelyben ismét dolgozni kezdtem és szőlőművessé váltam. S mi köze
mindennek a birshez? Tehetjük fel jogosan a kérdést. Hát a következő: A Rosaceae, vagyis a rózsafélék családjába tartozó
birs, latin nevén Cydonia oblonga, az almafélékkel rokon, a köznyelvben
birsalma, vagy birskörte, birskörtvély, büdösalma néven ismeretes leginkább. Az
eurázsiai kontinensen őshonos. Mivel a meleget kedveli, többnyire azokon a
tájakon ültetik inkább, ahol szőlőt is termesztenek. A birs a Kaukázus
környékén, Iránban és Turkesztánban őshonos, de előfordul az Arab-félsziget
délkeleti részén is. Ezen kívül a mediterrán övezetben találkozhatunk vele.
Elterjedéséért a görögök és a rómaiak felelősek, akiknek a mitológiája szerint
Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát - arany birsalmát - kap Paristól, aki
őt a legszebb istennőnek tartja. Így az ókorban a szerelem és a boldogság
gyümölcsévé vált. Sajnos környékünkön a 21 századra szinte teljesen eltűnt. A
nyugatias táplálkozási, és étkezési szokások teljesen száműzték még a falusi
konyhák, háztartások 99%-ból is. A rostszegény táplálkozás, a túlzott hús és
fehér lisztből készült kenyér, tészták fogyasztása nem termel elegendő
gyomorsavat, ekkor érezzük azt, hogy minden megállt a gyomrunkban. Ha ilyenkor
fogyasztunk birsalmát, birsalmalevet, segít a gyomor kiürítésében. Ugyanis a
lassú emésztés bélgyulladást is okozhat. A fél pohár birsalmalé a gyulladást is
gyógyítja. hűsíti a beleket és csillapítja a fájdalmat. Varró Aladár Béla, aki
Gyógynövények gyógyhatásai című könyvében összefoglalja a hagyományos népi
gyógyászat ismeretanyagát, a birs magjának, pontosabban az abból áztatással,
vagy főzéssel készült vizes nyálkakivonatnak hűsítő, bevonó, lágyító, nyugtató
és izgalmat szüntető hatást tulajdonít, ezért gyomor és toroknyálkahártyák
gyulladásánál, valamint köhögésnél és hűlésből származó betegségeknél ajánlja.
A népi gyógyászat pedig ezen kívül szemgyulladás, repedezett bőr,
mellbimbógyulladás, égési seb, aranyeres csomó, fagyás esetén alkalmazza. A
népi gyógyászat a birsalmalevet menstruációs fájdalmak enyhítésére használja
nyersen, préselt formában, napi háromszor fél pohár birslé elfogyasztásával, de
használják hűsítőnek, lágyítónak, nyugtatónak is: szemre, bőrre, égési sebre,
fagyásra, sőt reumás tünetekre is. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések,
felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. A
magjából készült vizes oldat hasznos a gyomor- és toroknyálkahártya
gyulladásainak kezelésére. Szintén nyersen őrzi meg A-, B1-, B2-, C-, E- és
P-vitamin-tartalmát, valamint a 27- féle ásványi anyagot ( foszfor, kálium,
vas, kalcium, stb.). Fanyar, savanyú ízét mézzel enyhíthetjük. Rostjai
–melyekből legtöbb a héjában van - az érés során feloldódnak és pektin
keletkezik. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. A
pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost, amely laktatóvá
teszi az ételeket. Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) esetenként
megelőzi, vagy elősegíti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet
is szabályozza. Magas még ásványi só tartalma, és almasavat, csersavat is
tartalmaz. Energiatartalma: 57 kcal, 238 kJ/100 gramm. Magyarországon a berecki
és a konstantinápolyi birsfajtákat termesztik. A berecki birs gyümölcse nagy,
megnyúlt tojásdad, körte alakú. Felülete gyakran bordás, barázdás, színe
élénksárga, narancsos, erősen molyhos felületű. Húsa fehérsárga, kemény
kősejtes, tárolása alatt taplósodásra hajlamos. Íze édeskés, igen erősen
illatos. Kemény állaga miatt több munkaráfordítást igényel a tisztítása,
darabolása és a préselése is, ezért kevesebben vállalkoznak rá. A Bereczki birs: világszerte ismert,
régi magyar fajta. Középkorai érésű, szeptember közepétől október elejéig
szüretelhető, januárig fogyasztható. Húsbarnulásra hajlamos. Gyümölcse
nagyméretű (300-350 gramm), megnyúlt körte alakú vagy ovális, karcsú parás
nyakkal. Termőhely iránt igénytelen, ellenálló, szárazságtűrő és télálló fajta.
Mindezt jól bizonyítja az a tény is, hogy az ideig igen száraz évben is
termett. Tavaly már találkoztam a másik fajtájával, a Konstantinápolyival,
amelyből született is kis mennyiségű pálinkám, de idén ezzel a másik fajtával
próbálkozom, majd meg. Illata, amelyet tavaly felfedeztem visszaidézte
gyermekkorom elsőszobájának téli illatát, amely úgy karácsony tájékán egy
gyermek számára félreérthetetlen illat volt. A boldogság illata! Ezt keresem ma
is, ezt kell keresni egész életünkben, és nem elég keresni, rá is kell akadni.
Nem késő felnőttként sem, és leginkább nem szabad szégyellni, hogy egy
gyermekkor illatát keressük halálunkig. Mert gyakran a boldogság apró dolgokban
leledzik, nem a pénz, nem a vagyonban, hanem az olyan élményekben, amely többé
tesz bennünket, többé, mint egy felnőttet, ismét gyermekké. Ez a birs illata!
Ezt találtam meg, ezt zárom palackba, és gyakran ha boldog akarok lenni nem is
iszom belőle, csak szippantok egyet az üvegből, és újra ott vagyok gyermekként
az elsőszobában a karácsonyt várva.