222.
2012/1018
AQUAVINICUM
ÉRLELT
VADGYÜMÖLCS
Vadkörte
vadkörtefa hordóban érlelve
Mint már írtam,
jómagam is meglepődtem azon, hogy milyen rendkívül érdekes és finom párlat
született a vadkörte cefréjéből. Őszintén megvallva elcsábította az
érzékszerveimet, és ezen keresztül, belopta magát a szívembe is. A magányosság
fája, ahogy naponta elnézem a már gyümölcseit elvesztett óriást, amely ettől
szinte észrevehetetlenné is tette önmagát. Megérdemli, hogy még egy párlat
erejéig visszatérjek ehhez a gyümölcsfához, de most leginkább azért, mert
tovább lépve az alappárlaton fahordós érlelésnek vetettem alá. A különlegessége
mind ennek az, hogy a párlat alapanyagának saját fáját használtam fel a hordó
készítéséhez. A vadkörte rendkívüli méreteket és kort nem ér el, mégis
külföldön 500 évesre becsült, 30 méter magas, és 470 cm átmérőjű egyedeket is
jeleztek. Ezzel szemben hazánkban a 200 év körüli egyedek már matuzsálemnek
számítanak, s nagyon ritkák a 25 méternél magasabb fák. A legnagyobb átmérőjű vadkörtefa
példányunk 378 cm-rel a Nógrád megyei Kisternye határában található.
Érdekessége, hogy az oldalába magaslest építettek, de ennek ellenére ez a 150
éves fa kiválóan érzi magát. A fája nehezen hasad, nem szívós, rugalmas, éppen
ezért jól hajlítható, ami fontos a hordókészítésnél. Kézzel és géppel egyaránt
jól megmunkálható. Finom egyenletes szövete miatt minden irányban jól
faragható, esztergályozható, gyalulható. Szárítása, ragasztása problémamentes.
Sötétre pácolva az ébenfát helyettesíti. A vadkörte fája hajdan a
pásztorfaragások, napjainkban a faszobrászok és asztalosok kedvelt faanyaga.
Közép-Európában a legtöbb pipa körtefából készül. A nemes szépségű, finom
fatestű vadkörtefa a barkócaberkenyével, tiszafával és a dióval együtt Európa
legszebb és legértékesebb fái közé tartózik. Újonnan formálódó értékrendünkben
az őt megillető helyre kell állítanunk! Ennek a hordós érlelésnek a
következtében a levegő, illetve annak oxigénje a fa pórusain keresztül bejut a
hordódongába, és az abban felszívódott italban elnyelődik, majd innen lassú
diffúzióval a hordóban lévő folyadékba jut. Ennek következtében a fa szín és
jellegzetes aroma anyagai mind belekerülnek a párlatba, megfestik azt és
megízesítik azt. Kicsit olyan ez a kapcsolat, mint anya és gyermekeinek
kapcsolata. A szép sárgás színtől a párlat nemcsak finomabbá, de látványosabbá
is változik a magyar gasztronómia asztalán.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése