Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 18., csütörtök

Vadkörte Érlelt Vadgyümölcs Pálinka 2012.


222.
 
2012/1018
 
AQUAVINICUM
 
ÉRLELT
 
VADGYÜMÖLCS
 
 
  Vadkörte
  vadkörtefa hordóban érlelve
 
 
 Mint már írtam, jómagam is meglepődtem azon, hogy milyen rendkívül érdekes és finom párlat született a vadkörte cefréjéből. Őszintén megvallva elcsábította az érzékszerveimet, és ezen keresztül, belopta magát a szívembe is. A magányosság fája, ahogy naponta elnézem a már gyümölcseit elvesztett óriást, amely ettől szinte észrevehetetlenné is tette önmagát. Megérdemli, hogy még egy párlat erejéig visszatérjek ehhez a gyümölcsfához, de most leginkább azért, mert tovább lépve az alappárlaton fahordós érlelésnek vetettem alá. A különlegessége mind ennek az, hogy a párlat alapanyagának saját fáját használtam fel a hordó készítéséhez. A vadkörte rendkívüli méreteket és kort nem ér el, mégis külföldön 500 évesre becsült, 30 méter magas, és 470 cm átmérőjű egyedeket is jeleztek. Ezzel szemben hazánkban a 200 év körüli egyedek már matuzsálemnek számítanak, s nagyon ritkák a 25 méternél magasabb fák. A legnagyobb átmérőjű vadkörtefa példányunk 378 cm-rel a Nógrád megyei Kisternye határában található. Érdekessége, hogy az oldalába magaslest építettek, de ennek ellenére ez a 150 éves fa kiválóan érzi magát. A fája nehezen hasad, nem szívós, rugalmas, éppen ezért jól hajlítható, ami fontos a hordókészítésnél. Kézzel és géppel egyaránt jól megmunkálható. Finom egyenletes szövete miatt minden irányban jól faragható, esztergályozható, gyalulható. Szárítása, ragasztása problémamentes. Sötétre pácolva az ébenfát helyettesíti. A vadkörte fája hajdan a pásztorfaragások, napjainkban a faszobrászok és asztalosok kedvelt faanyaga. Közép-Európában a legtöbb pipa körtefából készül. A nemes szépségű, finom fatestű vadkörtefa a barkócaberkenyével, tiszafával és a dióval együtt Európa legszebb és legértékesebb fái közé tartózik. Újonnan formálódó értékrendünkben az őt megillető helyre kell állítanunk! Ennek a hordós érlelésnek a következtében a levegő, illetve annak oxigénje a fa pórusain keresztül bejut a hordódongába, és az abban felszívódott italban elnyelődik, majd innen lassú diffúzióval a hordóban lévő folyadékba jut. Ennek következtében a fa szín és jellegzetes aroma anyagai mind belekerülnek a párlatba, megfestik azt és megízesítik azt. Kicsit olyan ez a kapcsolat, mint anya és gyermekeinek kapcsolata. A szép sárgás színtől a párlat nemcsak finomabbá, de látványosabbá is változik a magyar gasztronómia asztalán.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése