Herbarium Librum
Rózsafélék Családja
Pyrus pyraster
Vadkörte
Természetesen nagyon sokat hallottam erről a
gyümölcsről egész életemben. Gyermekkoromban, a mesékben tűnt fel időről-időre,
majd néhány évvel ezelőtt, amikor a borokkal és pálinkákkal kezdtem el
foglalkozni ismét visszatért napjaim köztudatába. Azért nem hétköznapi gyümölcs
volt ez ismereteimben, hanem körbe lengte bizonyos misztikum. Igazából sokszor
elmentem fája mellett, és még sem tudtam, hogy az, ami. Pedig az. A
szeszfőzdében dolgozva naponta láttam, de idén már nem csak a fát láthattam,
hanem magát a gyümölcsét is, és ezzel nem csak én voltam így, hanem a
környékben élők sem emlékeztek rá mikor volt termés rajta utoljára. Ez a
gyümölcs, pedig nem más, mint a vadkörte
latinul Pyrus pyraster, a
rózsavirágúak rendjébe és a Rosaceae
családjába tartozó faj. A vadkörte, népies
nevén vackor. Gyümölcsét a kenyérsütés után sütőkemencében aszalták,
vagy gabona között érlelték. Télen a lányok a fonáshoz nyálazónak rágcsálták.
Káposztasavanyításhoz a vadkörte nélkülözhetetlen volt. Az aszalt gyümölcsök
általában ünnepi csemegének vagy böjtös ételnek számítottak. A vackorból
kitűnő, orvosságnak számító pálinka is készült. Mint minden gyümölcs fajtának
ennek is meg van a maga története. Az 1753-ban megjelent Linné – Species
plantarumában a nemes körtét és a vadkörtét még nem választották el
egymástól. Pyrus communis néven szerepelt, s a vadkörtét e faj
egyik változatának tekintették. Később Burgsdorf 1787-ben önálló fajnak
nyilvánította. A nemes körtefajtákkal való kereszteződés és kivadulás miatt
azonban nehéz élesen meghúzni a fajok közti határokat, így több botanikus
inkább a régi Linné-féle nevet használja. A vadkörte szinonim nevei
közül még gyakran felbukkan a Gärtner-féle, az 1791-ben adott Pyrus achras.
A vadkörtefák termését már a honfoglaló magyarok is gyűjtötték. Mivel a
vadkörte a Kárpát-medencében őshonos, és idős kort megél, igen gyakran hagyásfák
formájában is találkozhatunk velük az egykori oklevelek határjárási részeiben. Középkori
írásos emlékeinkben, akárcsak az almák esetében, szintén találkozhatunk már
körték fajtaneveivel is. Magyarországon mindenhol előfordul. Nem számít
ritka növényfajnak. Vannak vidékek, ahol mint például az Alföldön nagyon is
gyakori. Utak szélén, felhagyott szőlőkben, gyümölcsösökben, legelőkön fordul
elő. A termés változatos alakú lehet. Nagyon hosszú kocsányú, gömbölyded, 2-3
centiméternyi áltermése szeptemberben és októberben érik; kövecses húsú és igen
fanyar ízű. Jellemzője, a kiszélesedő vacokba rendszerint csoportos tüsző
süllyed. A termésfalak körül kősejtek találhatók, sokszor teljesen kőkeménnyé
téve még a megérett termést is. A gyűjtők többnyire a lehullott, erjedésre
kevésbé érzékeny gyümölcsöt szedik össze, de szokták azt a fa alá kiterített
ponyvára vagy fóliára is leverni. Természetesen nem csak az embernek, hanem termése
fontos vadtáplálék is, de éretten, kellemesen fanyar íze emberi fogyasztásra is
alkalmassá teszi. Éretten sárgára, majd feketére színeződő. Aszalványként
ugyancsak fogyasztható. A friss gyümölcsből préselt lé kitűnő, a musthoz
hasonlóan édeskés aromájú, szörpkészítésre is alkalmas. A kissé már megbarnult,
szottyosodott, termésből jó ízű pálinka főzhető. Gyógynövényként is
használható. Drogja, szárított levelei előnyösek, arbutin tartalmuk miatt
kiváló fertőtlenítő hatásúak.
Vitamintartalma igen magas. Az utóbbi években ismét felfedezték az ínyencek
maguknak. Gyűjtésekor elsőként apróságát kell legyűrnünk, majd a következő
próbatétel a keménysége. Íze borzasztóan fanyar, már-már az élvezhetőség
határát súrolja, de az ebből készült pálinka íze jóval könnyedebb.
Kísérletezgetés képen ledaráltam, pektin bontóval pépesítettem, majd az erjedés
végén kipréseltem a cefréjét, és csupán a borát desztilláltam le. E vadpárlat
kóstolgatásakor meg lehet érteni, mit áldoztak be a vadgyümölcsök ízéből,
illatából a nemesítők, amikor szárazság-, fagytűrő, rezisztens tulajdonságokat,
erényeket nemesítettek ki. Intenzív édeskés – fanyar - vad fűszeres illatok
keveregnek, inkább kellemes fanyarsággal a háttérben, igazi, érett, szinte
harapható vadkörtével a szájban. Nagyon gyümölcsös, fűszeres, harmonikus,
intenzív hosszú ízek, közepes testtel rendelkező, telt, kerek pálinka. Őszintén
megvallva magam sem gondoltam, hogy ilyen kuriózum születik belőle, szinte már
mesébe illő varázslat várja azt, aki belekóstol. Vadszárnyasok, fehérpecsenyék,
fagylaltok, grillezések mellé tökéletesen illik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése