223.
2012/1019
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Jonatán alma
üvegben érlelve
Mondanom sem kellene, hogy a
gyermekkori gyümölcs élményeknek se szeri, se száma. Azt azért tudni kell, hogy
a hetvenes évek elején, amikor a gyermekkoromat töltöttem itt a vidéki falun,
banánról, narancsról, különféle déli gyümölcsökről még csak nem is nagyon
álmodhattunk. A nyolcvanas években tűntek fel először ezek az egzotikus gyümölcsök,
így gyerekként az alma volt az, amely az estéinket megízesítette. Az almát nem
kísérte életünkben különös fény, mert a hétköznapok szerves része volt. Pedig
higgyük el, hogy nincsen még olyan gyümölcsünk, mint az alma. Gondoljunk csak
bele. Mire nem voltunk képesek egykoron azért, hogy legalább egyet
leszakíthassunk az édeni kert tudásfájáról, hogy aztán beleharapjunk? Nos mint
tudjuk éppen ennek a csodálatos ízű, kívánatos és illatos gyümölcs fajtának
köszönhetjük, mióta Éva anyánk elsőként a tiltás ellenére megkóstolta, hogy nem
az édenkerti, édes semmittevés, a gondtalan élet jutott nekünk embereknek,
osztályrészül, hanem az almából nyert tudással; a létért való örökös küzdelem.
- Az a ronda álnok kígyó -, mondogatjuk még napjainkban is. S mind annak
ellenére, hogy a téli estéken örömmel haraptunk az almába, amely saját
kertünkben, saját fánkon termett mégis keveset tudtunk pontos eredetéről.
Nálunk három féle almafa létezett, ebből most egy kicsit a legmostohábbat a Jonathant mutatnám be: 1800-ban New
York államban véletlen magoncként jött létre és értékének felismerőjéről,
Jonathan Hasbrouck-ról nevezték el. Egyenes út a gyümölcstől a cefréig, a
cefrétől a pálinkáig. El is határoztam, hogy minden fontosabb almafajtát
kipróbálok párlatként is. Ennek eredménye lett ez a Jonatán Párlat is, amely
valóban könnyed, de mégis intenzív gyümölcsillat citrusokkal és nyári
virágokkal, enyhe rózsaillat-benyomással. Telt friss ropogós gyümölcsösség
viaszos jegyekkel, hosszan megmaradó ásványos gyümölcsízzel. A Jonatán alma
karakterű ital, intenzív fahéjas, kompótos jegyeit leginkább ez a mélyebb
viaszos jelleg határozza meg. De mégis az összhangot harmonikus savai,
utánozhatatlan zamatai adják meg. Kellemes kísérője lehet nehezebb
halételeknek, halászlének, csirkemellnek. Jól fogyasztható nehezebb magyaros
ételek pl. toroskáposzta után digestívnek. A társas összejövetelek
elengedhetetlen kísérője, amely garantálja a kellemes és felejthetetlen
emlékeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése