221.
2012/1017
AQUAVINICUM
NATÚR
VADGYÜMÖLCS
Vadkörte
üvegben érlelve
Természetesen nagyon sokat hallottam
erről a gyümölcsről egész életemben. Gyermekkoromban, a mesékben tűnt fel
időről-időre, majd néhány évvel ezelőtt, amikor a borokkal és pálinkákkal
kezdtem el foglalkozni ismét visszatért napjaim köztudatába. Azért nem
hétköznapi gyümölcs volt ez ismereteimben, hanem körbe lengte bizonyos
misztikum. Igazából sokszor elmentem fája mellett, és még sem tudtam, hogy az,
ami. Pedig az. A szeszfőzdében dolgozva naponta láttam, de idén már nem csak a
fát láthattam, hanem magát a gyümölcsét is, és ezzel nem csak én voltam így,
hanem a környékben élők sem emlékeztek rá mikor volt termés rajta utoljára. Ez
a gyümölcs, pedig nem más, mint a vadkörte
latinul Pyrus pyraster, a
rózsavirágúak rendjébe és a Rosaceae
családjába tartozó faj. A vadkörte, népies
nevén vackor. Gyümölcsét a kenyérsütés után sütőkemencében aszalták,
vagy gabona között érlelték. Télen a lányok a fonáshoz nyálazónak rágcsálták.
Káposztasavanyításhoz a vadkörte nélkülözhetetlen volt. Az aszalt gyümölcsök
általában ünnepi csemegének vagy böjtös ételnek számítottak. A vackorból
kitűnő, orvosságnak számító pálinka is készült. Vitamintartalma igen magas. Az utóbbi években ismét felfedezték az
ínyencek maguknak. Gyűjtésekor elsőként apróságát kell legyűrnünk, majd a
következő próbatétel a keménysége. Íze borzasztóan fanyar, már-már az
élvezhetőség határát súrolja, de az ebből készült pálinka íze jóval könnyedebb.
Kísérletezgetés képen ledaráltam, pektin bontóval pépesítettem, majd az erjedés
végén kipréseltem a cefréjét, és csupán a borát desztilláltam le. E vadpárlat
kóstolgatásakor meg lehet érteni, mit áldoztak be a vadgyümölcsök ízéből,
illatából a nemesítők, amikor szárazság-, fagytűrő, rezisztens tulajdonságokat,
erényeket nemesítettek ki. Intenzív édeskés – fanyar - vad fűszeres illatok
keveregnek, inkább kellemes fanyarsággal a háttérben, igazi, érett, szinte
harapható vadkörtével a szájban. Nagyon gyümölcsös, fűszeres, harmonikus,
intenzív hosszú ízek, közepes testtel rendelkező, telt, kerek pálinka. Őszintén
megvallva magam sem gondoltam, hogy ilyen kuriózum születik belőle, szinte már
mesébe illő varázslat várja azt, aki belekóstol. Vadszárnyasok, fehérpecsenyék,
fagylaltok, grillezések mellé tökéletesen illik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése