219.
2012/1015
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Besztercei szilva
üvegben érlelve
A Besztercei szilva is olyan gyümölcsünk, mint a
múltunk, lassan, de biztosan feledésbe merül. Pedig nem mindig volt ám ez így,
sőt gyermekkoromban sokáig a magyar táj legkedvesebb szilvafajtája volt. Rendszeresen,
biztonságosan termett, a talaj iránt nem volt különösebben érzékeny, még az
időszakosan víz alá kerülő ártéri és belvizes területeken is megélt, a téli és
tavaszi fagyok ritkán okoztak kárt benne. Gyümölcse tetszetős, és noha nem nagy
méretű, jelentős értéke az, hogy sokféleképen hasznosítható. Kiváló gyümölcs
friss fogyasztásra, aszalásra, lekvár főzésére és pálinka készítésére egyaránt.
Egyes gyümölcskertészek azt szokták állítani, hogy a Besztercei szilva
igénytelen gyümölcsfajta. Ez azonban téves értékelés! A legősibb magyar szilva
ugyanis nem igénytelen, hanem nagyon türelmes fajta, amely kevés gondozással is
beéri, de bőséges terméssel, kiváló minőségű gyümölccsel hálálja meg a
szakszerű kezelést, a rendszeres koronaritkítást, a tápanyagokkal való
ellátást, a talajmunkát és a növényvédelmet. Az utóbbi években azonban
elkezdődött a Besztercei fajta visszahúzódása, aminek elsődleges oka a
vírus-érzékenységében keresendő. Ez a szilvafajta ugyanis gyakran esik a
Sharka-vírus áldozatává. Hiába ültet azonban a gondos gazda egészséges
csemetét, ha a közelben levő szilvafák már fertőzöttek a betegséggel, mert
akkor a frissen ültetett csemete is rövidesen fertőzötté válik. Ezért nagyon
fontos teendője a termesztőknek a fertőzött szilvafák mielőbbi kivágása. Első
hazai említése 1522-ből való. Beszterceinek csak itthon nevezzük, a külföld
Magyar szilvának tisztelte. A Besztercei Szilvából főzött pálinka összehasonlíthatatlan
más pálinkával, hiszen a gyümölcs egyike az aromákban leggazdagabb szilva
fajtáknak. Összetett jellegét leginkább egy lágy, édes nektár jelleg és a
karakteres marcipános magjelleg határozza meg. Az eperfahordóban történő
érlelés nemcsak a pálinka színét tette hangulatosabbá, de ízében is kellemesen
jelen van a hordó. Antioxidáns
tartalmánál fogva hátráltatja az öregedés folyamatát. Salaktalanító,
vizelethajtó. Étvágyfokozó. Az idegrendszert is serkenti. Javítja az
immunrendszer ellenálló képességét, szív és érrendszeri betegségekkel szemben
is véd. Ez hát az a szilvafajta, amelyet ma más fajtákkal cserélnek le.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése