Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 20., szombat

Sharon szilva Ágyas Vegyes Borpárlat 2012.


224.
 
2012/1020
 
AQUAVINICUM
 
ÁGYAS
 
VEGYES
 
 
  Sharon szilva borpárlattal
  üvegben érlelve
 
 
Mielőtt még bárki is megijedne attól, hogy vajon milyen gyermekkori élményeim vannak ezzel a gyümölccsel kapcsolatban, rögtön szeretném leszögezni, hogy két nappal ezelőtt még csak nem is hallottam róla. Annak ellenére, hogy nagyon sok gyümölcsöt ismerek, bizony férfiasan bevallom, hogy ezzel még tényleg nem találkoztam. A másik érdekessége a dolognak, hogy egy kereskedelmi üzlet polcán idehaza fedeztem fel, mint kínálatot, amely a mi szilváinkkal hívatott versenyezni. Származási helyének Spanyolországot tüntették fel. Persze azonnal vásároltam is belőle pár darabot, hogy meg tudjam kóstolni. A bolt pénztárosa jó pár percig értetlenkedett a gyümölcs láttám, mivel nem tudta beazonosítani. Valószínűleg nem sokat adhattak el belőle, hiszen az ára sem igazán mi félig Eu-s zsebeinknek való. Végül is úgy tudtam kifizetni a gyümölcsöt, hogy a pénztáros visszament az árupolcához és elhozta a kartonját. Ez tehát ennek a gyümölcsnek a legenda része, és el is határoztam, hogy ágyas vegyes gyümölcs párlatként kipróbálom, milyen ízeket tud, majd produkálni. Természetesen hazaérkezve neki álltam utána kutatni a neten annak, hogy mi is az, amit vásároltam. Mondanom sem kell, hogy meg is lepett az eredmény, hogy milyen közismert ez a gyümölcs, csupán az én tudástáramból hiányzott eddig. Nevét a Sharon- gyümölcs Izrael tengerparti síkságáról kapta, ezzel már el is árultam, hogy egy kóser gyümölcsről van szó. Jó magam és a családom minden tagja is evett belőle, de természetesen az íz, amely a szánkban visszaköszönt nem volt igazán bármihez hasonlítható. Az általam vásárolt gyümölcsök talán kicsit még érhettek volna, bár pár napot én is hagytam útóérni. A belseje nem volt még elég leveses, és az édes íz is kicsit hiányzott belőle. Persze éppen ez a gyümölcs az, amely könnyen megtréfálhatja a fogyasztott, mert ha valaki nagyon mohó és kemény állapotban kóstolja meg, az kiábrándul belőle egy életre, pedig valóban vannak kellemes íz élményei. Egy kísérletet mindenképpen úgy gondolom, megér, és beilleszthető abba a sorozatba, amelyet az elmúlt télen kezdtem el a déli gyümölcsökkel, ágyasként. Ezt is felkockáztam apró darabokra, hogy minél nagyobb felületen találkozón az alappárlattal, és minél jobban kioldódjanak belőle az aroma és íz anyagok. Három hónapos ágyon érlelés után okosabbak leszünk és a párlatunk biztosan, ha ízében nem is, de színében biztosan megváltozik, sárgás árnyalatúra.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése