224.
2012/1020
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Sharon szilva borpárlattal
üvegben érlelve
Mielőtt még bárki is megijedne
attól, hogy vajon milyen gyermekkori élményeim vannak ezzel a gyümölccsel
kapcsolatban, rögtön szeretném leszögezni, hogy két nappal ezelőtt még csak nem
is hallottam róla. Annak ellenére, hogy nagyon sok gyümölcsöt ismerek, bizony
férfiasan bevallom, hogy ezzel még tényleg nem találkoztam. A másik érdekessége
a dolognak, hogy egy kereskedelmi üzlet polcán idehaza fedeztem fel, mint
kínálatot, amely a mi szilváinkkal hívatott versenyezni. Származási helyének
Spanyolországot tüntették fel. Persze azonnal vásároltam is belőle pár darabot,
hogy meg tudjam kóstolni. A bolt pénztárosa jó pár percig értetlenkedett a
gyümölcs láttám, mivel nem tudta beazonosítani. Valószínűleg nem sokat adhattak
el belőle, hiszen az ára sem igazán mi félig Eu-s zsebeinknek való. Végül is
úgy tudtam kifizetni a gyümölcsöt, hogy a pénztáros visszament az árupolcához
és elhozta a kartonját. Ez tehát ennek a gyümölcsnek a legenda része, és el is
határoztam, hogy ágyas vegyes gyümölcs párlatként kipróbálom, milyen ízeket
tud, majd produkálni. Természetesen hazaérkezve neki álltam utána kutatni a
neten annak, hogy mi is az, amit vásároltam. Mondanom sem kell, hogy meg is
lepett az eredmény, hogy milyen közismert ez a gyümölcs, csupán az én
tudástáramból hiányzott eddig. Nevét a Sharon- gyümölcs Izrael tengerparti
síkságáról kapta, ezzel már el is árultam, hogy egy kóser gyümölcsről van szó.
Jó magam és a családom minden tagja is evett belőle, de természetesen az íz,
amely a szánkban visszaköszönt nem volt igazán bármihez hasonlítható. Az
általam vásárolt gyümölcsök talán kicsit még érhettek volna, bár pár napot én
is hagytam útóérni. A belseje nem volt még elég leveses, és az édes íz is
kicsit hiányzott belőle. Persze éppen ez a gyümölcs az, amely könnyen
megtréfálhatja a fogyasztott, mert ha valaki nagyon mohó és kemény állapotban
kóstolja meg, az kiábrándul belőle egy életre, pedig valóban vannak kellemes íz
élményei. Egy kísérletet mindenképpen úgy gondolom, megér, és beilleszthető
abba a sorozatba, amelyet az elmúlt télen kezdtem el a déli gyümölcsökkel,
ágyasként. Ezt is felkockáztam apró darabokra, hogy minél nagyobb felületen
találkozón az alappárlattal, és minél jobban kioldódjanak belőle az aroma és íz
anyagok. Három hónapos ágyon érlelés után okosabbak leszünk és a párlatunk
biztosan, ha ízében nem is, de színében biztosan megváltozik, sárgás
árnyalatúra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése