291.
2013/0207
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Királyleányka szőlő
üvegben érlelve
Én azt hiszem, hogy a most következő pálinkát is bátran nevezhetjük
különlegességnek. Egyrészt azért, mert valódi hungarikum az alapanyaga, és
valódi hungarikum ami készül belőle. Másrészt azért is, mert ebből a szőlő
törköly fajtából nem sokan készítenek párlatot. Ez utóbbiak azért bánhatják
ezt, mert amit ennek a szőlőnek a levéből, ugyanúgy a törkölyéből is kilehet
csalogatni, az maga a különlegesség. Most már bátran mondhatom, hogy évről-évre
elkészítem e szőlőből az aktuális pálinkáimat, amelynek alapanyagát, ahogyan
eddig is mindig a Rózsa 2001. KFT-ből kaptam meg, ahol immár évek óta dolgozom.
Így aztán ennek a gyümölcsnek a metszésétől, a desztillálásáig részese lehetek,
vagyis születésének, halálának és feltámadásának is. Bátran mondhatom, hogy a
tavaly termet szőlő kiváló volt, így aztán mind a belőle készült bor, mind a
belőle készült törkölypálinka nagyon ígéretesnek tűnik. A cefrés hordó
felbontásakor egy kitűnő állapotban leerjedt, megőrzött alapanyag várta, hogy a
lepárló üstbe kerülhessen. A fehér törköly cefre készítése bonyolultabb, mint a
vörösé, hiszen ennek ki kell erjednie, amelyhez azért folyadékra van szüksége.
Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy a folyékony híg cefre borrá vált az
erjedés következtében. A szőlőbogyók visszanyerték eredeti formájukat, és
aranysárga színben várták a kifőzést. Olyan illatanyagokat sikerült konzerválnom
a cefrében, amelyre még én magam is elégedetten csettintettem. A kisüsti technológia kétszeri lepárlással történik. Amikor az alszesz
készítése során az első cseppek megjelennek, és az alkoholfokoló elkezd
süllyedni a főzőmester már nagy, izgalomban van. A fokoló 75%-ig süllyedt
jelezve, hogy elég erős maradt a cefre. A következő lépésben a tisztázás
következik. Ekkor már sokan vesznek körül barátok és ismerősök és várják a
pálinka megjelenését. A lassú fűtés ellenére az elején a hőmérséklet elég gyorsan
emelkedik, de aztán sikerül a hűtéssel gyorsan kontrollálni a folyamatot és
lassítani a desztillációt. Érdekes módon csak 68%-os átlag alkohollal sikerült
kihoznom ezt a párlatot, de az első kóstolások után már kiderült, hogy
csodálatos illat és aromaanyag született. Diszkréten muskotályra emlékeztető
illatú, zamatban gazdag, finom savú, harmonikus, testes párlat, friss
nyerssességével, de üdítő bujaságával valódi királylányt eredményezett.