Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 3., vasárnap

Chardonnay Szőlő Natúr Törkölypálinka 2013.



287.

2013/0203

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

 
Chardonnay szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 A mai párlat bemutatásával ismét visszakanyarodunk egy kicsit a hagyományos pálinkák világába, ami nálunk annyit tesz, hogy a törkölypálinkák világába futunk be egy kalandra. A régi pálinkafőző tulajdonosok és mesterek pontosan tudták, hogy ezekben a hónapokban a gyümölcs cefrék száma már alaposan lecsökken és a jól eltartható cefrék érkeznek például a törkölyök, illetve a borfejtéséből származó friss üledékek, hiszen ezekben az időkben némi felmelegedés már nyomon követhető és boros gazdák is megkezdik italaiknak a fejtését, derítését készülve a hamarosan beinduló borversenyekre. A chardonnay szőlőről azt hiszem már szinte mindent megírtam, amit csak meglehet írni, de persze mindig adódnak újabb és újabb élmények a szőlős területeken, vagy éppen a boros pincék tájékán. Ebben az időben már megkezdődnek a szőlőben is, és a gyümölcsösökben is a metszési munkálatok. Gyakran előfordul azonban, hogy ezeket a munkákat fel-fel függesztik hiszen gyakran a rossz idő miatt a kinti területek megközelíthetetlenek. Ilyenkor a főzdék tájékán megélénkül az élet, és szinte a legtöbb gazdaember bekukkant ide a szőlőből jövet, vagy menet. Információk cserélnek gazdát, megvitatják az élet folyását, politikát, helyi híreket, néha még a pletykákat is. Visszatérve a chardonnay-hoz, mint tudjuk Magyarországon szinte mindenféle talajon termesztik, kivéve a zsíros erdőtalajokat. Leginkább az ásványi anyagokban gazdag vulkáni málladékos és agyag talajokon érzi jól magát.  Alapvetően sokkal jobban alkalmazkodik a különféle körülményekhez, mint más szőlőfajták. Jó mésztűrő, bár az erősen meszes területeken savakban gazdagabb, karcsúbb borokat ad, illetve törkölye pálinkákat ad. Ezt a törkölyt sógorom bátyjától kaptam, amelynek segítettem a szőlő feldolgozásában és bor előállításában is, hiszen gyakorta megfordulok pincéjükben. Így jó minőségű árút kaptam, amelyet gyorsan és jól meg tudtam erjeszteni és ez bizony visszaköszönt a desztillálás során, így egyszerre nem is mindent készítettem el, hanem szinte hordónként külön-külön. Illatából áradó mazsola, citromhéj, szegfűszeg szinte elkábítja a kóstolót. Pohárban vastagon feltapadó, apró cseppekben alácsorgó. Ízében folytatódik a mazsola, aszalt egzotikus gyümölcsök. Kerek, selymes utóízű, különleges termék. Három hónap után az érlelés eredményeként fogyasztása feledhetetlen élmény.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése