287.
2013/0203
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Chardonnay szőlő
üvegben érlelve
A mai párlat bemutatásával ismét visszakanyarodunk egy kicsit a
hagyományos pálinkák világába, ami nálunk annyit tesz, hogy a törkölypálinkák
világába futunk be egy kalandra. A régi pálinkafőző tulajdonosok és mesterek
pontosan tudták, hogy ezekben a hónapokban a gyümölcs cefrék száma már alaposan
lecsökken és a jól eltartható cefrék érkeznek például a törkölyök, illetve a
borfejtéséből származó friss üledékek, hiszen ezekben az időkben némi
felmelegedés már nyomon követhető és boros gazdák is megkezdik italaiknak a
fejtését, derítését készülve a hamarosan beinduló borversenyekre. A chardonnay
szőlőről azt hiszem már szinte mindent megírtam, amit csak meglehet írni, de
persze mindig adódnak újabb és újabb élmények a szőlős területeken, vagy éppen
a boros pincék tájékán. Ebben az időben már megkezdődnek a szőlőben is, és a
gyümölcsösökben is a metszési munkálatok. Gyakran előfordul azonban, hogy
ezeket a munkákat fel-fel függesztik hiszen gyakran a rossz idő miatt a kinti
területek megközelíthetetlenek. Ilyenkor a főzdék tájékán megélénkül az élet,
és szinte a legtöbb gazdaember bekukkant ide a szőlőből jövet, vagy menet.
Információk cserélnek gazdát, megvitatják az élet folyását, politikát, helyi
híreket, néha még a pletykákat is. Visszatérve a chardonnay-hoz, mint tudjuk Magyarországon
szinte mindenféle talajon termesztik, kivéve a zsíros erdőtalajokat. Leginkább
az ásványi anyagokban gazdag vulkáni málladékos és agyag talajokon érzi jól
magát. Alapvetően sokkal jobban alkalmazkodik a különféle körülményekhez,
mint más szőlőfajták. Jó mésztűrő, bár az erősen meszes területeken savakban
gazdagabb, karcsúbb borokat ad, illetve törkölye pálinkákat ad. Ezt a törkölyt
sógorom bátyjától kaptam, amelynek segítettem a szőlő feldolgozásában és bor
előállításában is, hiszen gyakorta megfordulok pincéjükben. Így jó minőségű
árút kaptam, amelyet gyorsan és jól meg tudtam erjeszteni és ez bizony
visszaköszönt a desztillálás során, így egyszerre nem is mindent készítettem
el, hanem szinte hordónként külön-külön. Illatából
áradó mazsola, citromhéj, szegfűszeg szinte elkábítja a kóstolót. Pohárban
vastagon feltapadó, apró cseppekben alácsorgó. Ízében folytatódik a mazsola,
aszalt egzotikus gyümölcsök. Kerek, selymes utóízű, különleges termék. Három
hónap után az érlelés eredményeként fogyasztása feledhetetlen élmény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése