288.
2013/0204
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Fehér Bikavér házasítás
üvegben érlelve
Annak ellenére, hogy a törkölypálinkák világánál maradok, még nem
mondhatom azt, hogy nem különlegességeket ajánlok a kedves olvasók figyelmébe.
Pálinkában a fehér bikavér nem szokványos párlat, mert ezt nem nagyon
készítenek, vagy ha készítenek is akkor vegyesnek, vagy éppen cuvéenek nevezik.
Természetesen igazság szerint mind a két elnevezés fedi is a valóságot. Ami
miatt én mégis inkább a bikavér szót használom azaz, hogy öt féle fehér szőlő
törkölyéből lett összeházasítva. Az igazság az, hogy ezúttal a cefrét nem én
készítettem el, hanem egy egykori munkatársam, és ministráns társam. Felajánlotta,
hogy neki nem kell az egész és a felét nekem adta, s mivel a cefre kifogástalan
volt, úgy gondoltam, hogy elfogadom a felajánlását, és kipróbálom ezt. A cefre
a tanácsaim szerint készült el, a legnagyobb része Cserszegi fűszeres, majd
következett a Zenit, majd a Rizlingszilváni, végül a legkisebb hányadban
Chardonnay és Ezerfürtű szőlő törkölye képviselte. Őszintén szólva, ezek a
szőlőfajták inkább önmagukban képesek remek párlatot alkotni, így házasítva
kicsit kioltották egymást, de mindenképpen igen érdekes illatot, aromát
alkottak. Néhány szót a legutóbbi szőlőfajtáról mondanák, mert erről még nem
beszéltem a blogomban. 1970-es, 1980-as évek
elején jó fagytűrőképességet, bőséges és jó minőségű egészséges termést
reméltek fajtától, a nagyüzemek és a frissen alakuló szakcsoportok jelentős
területet telepítettek belőle. A reményeket a fagytűrés és rothadás
ellenállóság tekintetében nem váltotta be. A Hajós-Bajai borvidéken, a Kunsági
borvidéken, Balaton melléke borvidéken fordul elő. A bátai hegyközség területén
sem általános. A Hárlsevelű x Piros tramini keresztezési kombinációt állította
elő 1950-ben Kurucz Aladár, amelyből Kwaysser István közreműködésével emelték
ki, értékelték és szaporították a K.5 jelű hibridet Kecskeméten. Sárgás színű, alkoholban gazdag, mézédes illatú, testes, elegánsan
csurgó, kissé lágy karakterű fehérbora. Ezzel
szemben ebből a házasított párlatból, üde, könnyed, gyümölcsös párlatot
sikerült belőle készíteni, amely a mindennapok szürkeségét igyekszik feloldani.
Egyedi, másra nem hasonlító citrusos ízvilágával igazi üdítőitalként hat, de
azért az egész aromaanyagát a chardonnay és a cserszegi fűszeres uralta, mély,
hosszan tartó zamataival. Érdekes különlegesség lett belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése