289.
2013/0205
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Bereczki Birsalma
üvegben érlelve
A mai nappal ismét folytatom a különleges pálinkák bemutatását. Ez azért
is érdekes, mert nem most készült el, de a natúr változatból elcsippentve egy
kis mennyiséget abból ismét egy új kategóriába helyezek el párlatot. Bereczki
Birs Magyarország egyik legkülönlegesebb gyümölcse, és egyben a
legellentmondásosabb is. Az egész világon ismert magyar fajta. Az alapfajtát
Félegyházán 1883-ban találták, és Bereczki Máté, a nagy pomológus nevét viseli.
1995-ben lett árufajta. Az addig
Bereczki néven szaporított birsfajtának nincs köze az eredeti fajtához. A birs utóérő gyümölcsfaj, így a klimaktérikus légzés elején szedett
gyümölcsök tárolhatók legjobban, a később szedett gyümölcsök gyorsan
foltosodnak, esetleg a foltosodás már a fán felléphet. A birs gyümölcsét
nyersen ritkán fogyasztjuk, a feldolgozóipar számára viszont értékes
nyersanyag. A birs értékét az almánál
nagyobb vitamintartalma és magas pektintartalma adja. A pektin nagy szerepet
játszik a szervezet méregtelenítésében, megköti a káros anyagokat.
Gyulladáscsökkentő hatást fejt ki az emésztőszervekben, ezért gyógyászati
szempontból is jelentős gyümölcsfajunk. A birs fajták nagy részét több száz éve
termesztik. Napos, meleg fekvésben fejlődik a legjobban, szereti a kissé
meszes, nedvesebb talajokat. Alacsony törzsű fává vagy bokorfává nevelhető. Termését
az egyéves hajtások végén neveli, ezért metszeni nem szabad. Termése általában
október első felétől szedhető. Gyümölcse
nagy vagy igen nagy, 300-500 g közötti. Széles körte alakú, legszélesebb
középtájon, a csésze felé kevésbé bordázott. Fedőszíne aranysárga, erősen
molyhos. A legízletesebb és legillatosabb birsfajta. Ez a gyümölcs is azok közé tartózik, amelynek cefrézése embert próbáló
feladat. Az azonban elvitathatatlan, hogy amikor már kész és ledesztilláltuk,
és beszippantjuk az illatát, akkor az minden nehézségért kárpótól. Biztos
vagyok abban, hogy aki még eddig nem kóstolta és egyszer sikerül neki az örökké
a rabja marad aromáinak. Illata nagyon kellemes birsillat, citrusos jegyekkel,
mely intenzív, de nem harsány. Ízében az édeskés birskompót köszön vissza,
kellő fűszerezettséggel, egy kicsi fanyarsággal, de a birs markáns ízével. Az
alma ágy még selymesebbé, még gyümölcsösebbé teszi a párlatot, amely száz nap
után már rendkívüli módon élvezhető fejedelmi élményt nyújt a nap minden
időpontjában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése