418.
2013/1029
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Hardy Vajkörte
Körtefával érlelve
Nagyon sokan vannak, akik nem igazán kedvelik a
körtéből készült pálinkát, valószínűleg éppen azért, mert körtéből nagyon nehéz
igazán jó pálinkát készíteni. Pedig magát a gyümölcsöt már ősidők óta, sőt
mondhatnánk, hogy a legendák világában is nagyon kedvelték. Homérosz a körtét
az istenek ajándékának nevezi. Theophrastos (I. e. 370-286) pedig már
különbséget tesz a vad-és a termesztett körte közt, és tudja, hogy a nemeseket
csak oltással lehet szaporítani. A magyar körtetermesztésről a középkorból
vannak írásos emlékek. Gyűjtik a vackort az erdőkben, és termelik körtét a kertekben.
A cél az, hogy minél korábban érő körtéket állítsanak elő. Bécset is
meghódította az Eleve érő, Búzával érő, az Árpával érő és a Nyári Kármán körte.
Az elnevezésekből is jól kitűnik, hogy a sok körtefajta miatt, a legtöbbet
érési idejével kapcsolatban nevezték el, hogy megkülönböztethető,
beazonosítható legyen. Az idei évben soha nem látott mennyiségű körte termet
országszerte. Vannak, akik nemcsak gyümölcsként próbálták meg értékesíteni,
hanem cefreként is termésüket. Természetesen egy magára valamit is adó
pálinkakészítő pontosan és jól tudja, hogy csak a saját keze által készült
cefrében tudja elképzelni a pálinkáját. Jómagam is ezt vallom, sőt azt javaslom
mindenkinek, aki cefrekészítésre adja a fejét azzal a szándékkal, hogy pálinkát
készítsen, ragaszkodjon ehhez az alaptételhez. Sőt inkább még odáig is
elmennék, hogy az a legideálisabb, ha a gyümölcsöt is magunk tudjuk
megtermelni. A jó borászok már pontosan tudják, hogy az optimális szüret
időpontjának megválasztása a születendő bor sikerét is megalapozza. Nekünk jó
pálinkakészítőknek is ugyanez kellene lennie a filozófiánknak. Körte esetében
kiemelten fontos a gyümölcs érés ideje, annak homogenitása. Nem szerencsés a
túl érett gyümölcs, de a túl éretlen is nehézségeket okozhat előbb a cefrénkben,
majd magában párlatban is. Mielőtt még bárki is azt hinné, hogy elsőre megtudja
csinálni a tuti pálinkát körtéből, azt ki kell ábrándítanom, mert nem fog
sikerülni, ehhez azért sok év, sok kísérletre van szükség, és nemcsak a pálinka
desztillálásakor, hanem már magánál a cefre készítésénél is. E párlatomat saját
fájának anyagával ízesítettem, hogy az még jobban közeledjen magához a
gyümölcshöz, amely nyilvánvalóan a fa termése, a fa gyermeke, melyek együtt
érlelve alkothatnak igazán maradandót.