417.
2013/1028
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Hardy Vajkörte
üvegben érlelve
A mai napon egy olyan gyümölcsből készült pálinkát
szeretnék bemutatni, amelynek fája évtizedek óta ott áll az udvar széltől
védett, hátsó szegletében. Termett is szépen szinte minden évben annak
ellenére, hogy se közel, se távol másik körtefa nem állt készen arra, hogy
beporozza, így minden bizonnyal önporzó. Sokáig bizony nem tudtam a nevét,
hiszen, aki ültette már régóta halott volt. Idén aztán alaposan kitett magáért
a fa, mert roskadásig megtelt sárgábbnál-sárgább gyümölcseivel. Nem is
hagyhattam hát ki az alkalmat, hogy elsőként ebben az évben önállóan is cefrét
készítsek belőle. Ehhez persze a nevét is ki kellett nyomoznom. Szerencsére
Bereczki Máté egykori nagy tapasztalattal és tudással bíró gyümölcsészünk jól
leírta a különböző körte fajtákat, és így felfedezhettem az udvar sarkában
díszelgő fánk nevét, amely a Hardy vajkörte. A rajta függő rengeteg gyümölcs
miatt méreteik kisebbek voltak a megszokottnál, és ebből adódóan az érés ideje
is igen elhúzódott. Egyszerre volt rajta érett sárga, és éretlen zöld. A földre
hulló gyümölcsöket nemcsak én vártam örömmel, de bizony a hangyákkal is meg
kellett vívnom értük. De három nap alatt mindig sikerült annyit összeszednem,
hogy azt le tudjam egy hordóban cefrézni. Csekély mennyiségű almát is adagoltam
hozzá, hogy azzal a savtartalmát stabilan tudjam tartani az erjedés ideje
alatt, amit persze egy kis citromsavval is megerősítettem. A gyümölcsöket
gondosan megmostam és összezúztam egy pisztolyfúróba helyezett keverőszárral.
Minden egyes esetben pektinbontást is alkalmaztam, és természetesen
fajtaélesztővel való beoltást is. Az erjedés három hét alatt minden esetben le
is zajlott, amely végén kiváló illatú cefre jött létre. Bereczki Máté
leírásához visszakanyarodva, aki a következő észrevételt fűzte a fajta
leíráshoz: Abból ítélve, hogy Aradon, Szakolczay Lajos barátomnál jól díszlik
és rendesen terem; nagyon valószínűnek tartom, hogy hazánkban mindenütt, a hol
a föld nyáron át is elegendő nyirkos maradhat, jól fog díszleni és teremni is.
Nálam a Gellért vajonca, mint mondám, nem nevel egészséges fát és így, ha fajom
azonos a Hardy vajoncával, alig hiszem, hogy vidékem viszonyai közé beillenék.
Nálunk azonban ez a körte nemcsak az asztal dísze, hanem pálinkáim ékessége is
lesz, mind natúr, mind saját fájával érlelten, mind pedig, saját aszalt
gyümölcsével ágyazva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése