415.
2013/1026
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Bánáti Rizling szőlő
szilvafával érlelve
Érdekes módon a mai napra egy olyan párlat
bemutatását terveztem, amelynek különlegessége, hogy nem hagyományos
gyümölcsből készült, hanem egy ritkaság számba menő szőlő törkölyéből, amely
nem a mi megyénkből, hanem a szomszédos Baranyából származik. A mi
borvidékünkön nem igazán ismert és használt szőlőfajtáról van szó, amely a
délies hangzású Bánáti Rizling névre hallgat, amely úgy-e mindazonáltal, mint
rizling azért ismerhető fajta is lehetne. Biztos vagyok abban, hogy a korábbi
évtizedekben nálunk is használhatták ezt a fajtát, amelyet aztán fokozatosan
kiszorítottak a népszerűbb borszőlő fajták. Nyilvánvaló nevéből fakadóan, hogy
két népcsoport számára is kedves fajtának számított, így a szlávoknak, akik
Kreaca néven ma is gondosan ügyelnek életben tartásán. Ez annak is köszönhető,
hogy náluk azért a nagyüzemi szőlőtermesztés nem igazán létezett. A másik
népcsoport a svábságé, akinél az a szőlő Zakkelweis névre hallgat. Bátán mivel
csekély svábság települt meg, a még kevesebb szlávságnál ez a szőlőfajta nem
volt képes gyökeret verni. Levele erősen tagolt, felső oldalöblei mélyek,
szélesek, egyenes alapúak, gyakorta háromszög alakúak, záródók. A legkönnyebben
felismerhető fajták egyike. Bőtermő, fürtje közepes, vállas, tömött fürtű, bogyói
nagyok, tipikus generatív jellegű fajta, amelynek tőkéi könnyen legyengülhetnek
huzamosabb idejű nagy terhelések mellett. Fürtjei azonban évről évre
biztonságosan beérnek. Érdemes ezért inkább rövidcsapra metszeni. Fagyérzékeny
és kicsit rothad is. A bogyóhéj középvastag, könnyen szakadó, megnyúlt, sárgászöld,
vastag héjú bogyók jellemzők. Október elején, közepén szüretelhető. Mustja 16-
18 cukorfokos. Fürtje 160 gramm, vastag de puha héjú, kellemesen édes ízűek. Mustjának
cukor- és savtartalma közepes. Kissé rothad, fagyérzékeny. Bora, jó asztali bor
többnyire lágy, illat- és ízanyagtartalma csekély, a jó évjáratokban
megközelíti a minőségi borokat. Ma már csak házi kerti jelentősége van. Ezt az
is alátámasztja, hogy míg 1960-ban 1000 ha területen is termesztették, addig
1978-ban már csupán alig 100 hektáron. Ma már sokkal inkább kuriózumnak számít.
A gondosan bogyózott törköly, amely erjedése is ellenőrzötten zajlott le a
törkölypálinkák sorában igazi érdekességnek számíthat, mind illat, mind zamat
anyagban, amelyet érdekességként szilvafás érlelésnek vetettem alá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése