789.
2015/0120
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Besztercei Szilva
eperfával érlelve
Az előző napunk eseményeinek hangulata a keddre is
rányomta a bélyegét. Ott lopakodott elménk minden titkos zugában, és felszínre
kívánt törni minden pillanatban. A szomorú hangulatot az még fokozta is, hogy
beborult és ráeredt az eső, ha nem is nagy tempóban. A főzdébe sem hoznak
munkát, bár próbálok szervezkedni, de nem egyszerű ennyi pénzért pálinkát
készíteni. Persze azért nem unatkozom, hiszen el kell végezni az elmúlt hónap
elszámolását a vámhivatal irányába. A tulajdonosnak német vendégei vannak, így
rám sem hederít, hogy van-e munkám vagy sem, ennek ellenére kidolgozom a
munkaidőmet, és csak utána megyek haza elvégezni a pincészetemnek az aktuális
teendőit. A tegnap már bemutatott ital családomnak a második tagja következik,
amely szokás szerint az érlelt kategória. Annyiban azonban ezúttal eltértem a
megszokottól, miszerint minden gyümölcs pálinkát saját fájával érlelek, mert
ezúttal inkább az eperfahordós érlelést választottam. Ehhez persze friss fáért
meglátogattam a gyümölcsömet. Érdemes
tudni, hogy a szilvafák termésmennyisége 40-50 kg fánként. Évente és fejenként
átlagosan hat-hét kiló gyümölcsöt fogyasztunk róluk. Az érett szilvát finom,
fehéres, halványkékes hamvasságot adó viaszréteg fedi, ami a gyümölcsöt védi a
kiszáradástól, s egyben a minőség, frissesség garanciája is. A jó és kellően
érett szilva keményebb vagy puhább, de mindig feszes, fényes héjú, üde illatú
és élénk színű. Hogy éppen melyiket vásároljuk, az főként a kínálattól függ. A
hagyományos hazai fajták sokoldalúan felhasználhatók, de például a nagy,
gömbölyű, zöldes húsú szilvát főként nyers fogyasztásra, a kisebb, aromás
fajtákat szilvás gombócnak, süteménynek vásároljuk. Persze a legjobb, ha magunk
termeljük meg az alapanyagunkat. Kevés cukor és magas víztartalom jellemzi a
friss szilvát. Mintegy 85% víz van benne, ezért jól oltja a szomjat. 100 gramm
gyümölcs nagyjából 50 kalória (209 Kj) energiát hordoz. Szénhidráttartalma 10,3
g körüli. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és
B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin érdemelnek
említést. Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (kálium, kalcium,
foszfor és magnézium) és cinket. Ezt az italomat ajánlom, azoknak, akik vízzel,
vagy vízben dolgoznak.