785.
2015/0116
AQUAVINICUM
NATÚR
ZÖLDSÉG
Nagydobosi Sütőtök
üvegben érlelve
Hála Istennek ismét itt vagyunk a hétvége
kapujában. De ez a péntek másról is emlékezetes lesz jó ideig még
pincészetünkben, mert ezen az emlékezetes napon kicsit történelmet írtunk, az
amúgy sem túl hosszú történetünkben, de az biztos, hogy egy újabb mérföldkövet
értünk el, és erre még nagyon sokat és sokszor fogunk emlékezni. Az idő szép,
sőt szinte csodálatos, igaz a Duna áradása kicsit felborzolta a bátaiak
kedélyvilágát, de tudva, hogy nem fog veszélyt okozni, hamar túl is teszik
magukat ezen a látványosságon. Úgy volt, hogy nagyobbik lányunk is hazaérkezik
Budapestről, de aztán néhány haver búcsúztatása miatt még sem futott be. Így
hát akkor nem maradt más fontosság erre a napra, mint az első zöldség
párlatomnak az elkészítése. Ennek alapanyaga, pedig nem volt más, mint a
nagyváradi sütőtök. Talán olvasóim, illetve hallgatóim között nem sokan ismerik
ezt a növényt, mindenesetre kicsit szeretném bemutatni, hogy vajon mivel is
állunk szemben. A tökfélék családjába tartozó növény változatos formájú: lehet
hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy a sárga különböző árnyalataiban.
Az őszi hónapok csemegéje nem csak finom, hanem kiváló vitaminforrás is. A
főleg októberben beérő tök Mexikóból és Texas vidékéről származik, a spanyolok
hozták be Európába Amerika felfedezése után. A sütőtököt Európában az elsők
közt Leonhard Fuchs, német botanikus említi meg Füveskönyvében 1523-ban. A népi
gyógyászatban a régi időkben a tökmagot húgyhólyag- és veseproblémákra,
húgyúti- és májbetegségek kezelésére, a terméshúst pedig sebgyógyításra
használták. Az akár 15-40 cm átmérőjűre is megnövő termés rengeteg magot
tartalmaz, amelyet az orvoslásban is felhasználnak. Természetes és szintetikus
vitamin - Nem mindegy! Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a
szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára
az a tény, hogy miközben egészségét óvni akarja, mennyire árthat szervezetének.
Természetes és szintetikus vitamin. A gyógyszeriparban hasznosíthatók a
sütőtökben lévő fitoszterolok is, amelyek a koleszterin növényi megfelelői. A
sárga színű zöldség olajok, zsírsavak, fehérjék, szénhidrátok és rostok gazdag
forrása. Jelentős a szeléntartalma, illetve további nyomelemek is megtalálhatók
benne: pl. mangán, cink és réz. Tehát nemcsak sütve, hanem párlatban is jó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése