Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. január 19., hétfő

Nagydobosi Sütőtök Natúr Zöldség Párlat 2015.



785.



2015/0116









AQUAVINICUM



NATÚR



ZÖLDSÉG







  Nagydobosi Sütőtök


  üvegben érlelve
 Hála Istennek ismét itt vagyunk a hétvége kapujában. De ez a péntek másról is emlékezetes lesz jó ideig még pincészetünkben, mert ezen az emlékezetes napon kicsit történelmet írtunk, az amúgy sem túl hosszú történetünkben, de az biztos, hogy egy újabb mérföldkövet értünk el, és erre még nagyon sokat és sokszor fogunk emlékezni. Az idő szép, sőt szinte csodálatos, igaz a Duna áradása kicsit felborzolta a bátaiak kedélyvilágát, de tudva, hogy nem fog veszélyt okozni, hamar túl is teszik magukat ezen a látványosságon. Úgy volt, hogy nagyobbik lányunk is hazaérkezik Budapestről, de aztán néhány haver búcsúztatása miatt még sem futott be. Így hát akkor nem maradt más fontosság erre a napra, mint az első zöldség párlatomnak az elkészítése. Ennek alapanyaga, pedig nem volt más, mint a nagyváradi sütőtök. Talán olvasóim, illetve hallgatóim között nem sokan ismerik ezt a növényt, mindenesetre kicsit szeretném bemutatni, hogy vajon mivel is állunk szemben. A tökfélék családjába tartozó növény változatos formájú: lehet hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy a sárga különböző árnyalataiban. Az őszi hónapok csemegéje nem csak finom, hanem kiváló vitaminforrás is. A főleg októberben beérő tök Mexikóból és Texas vidékéről származik, a spanyolok hozták be Európába Amerika felfedezése után. A sütőtököt Európában az elsők közt Leonhard Fuchs, német botanikus említi meg Füveskönyvében 1523-ban. A népi gyógyászatban a régi időkben a tökmagot húgyhólyag- és veseproblémákra, húgyúti- és májbetegségek kezelésére, a terméshúst pedig sebgyógyításra használták. Az akár 15-40 cm átmérőjűre is megnövő termés rengeteg magot tartalmaz, amelyet az orvoslásban is felhasználnak. Természetes és szintetikus vitamin - Nem mindegy! Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára az a tény, hogy miközben egészségét óvni akarja, mennyire árthat szervezetének. Természetes és szintetikus vitamin. A gyógyszeriparban hasznosíthatók a sütőtökben lévő fitoszterolok is, amelyek a koleszterin növényi megfelelői. A sárga színű zöldség olajok, zsírsavak, fehérjék, szénhidrátok és rostok gazdag forrása. Jelentős a szeléntartalma, illetve további nyomelemek is megtalálhatók benne: pl. mangán, cink és réz. Tehát nemcsak sütve, hanem párlatban is jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése